Disse selskapene rigger seg for norsk havvind-boom

Fire grønne saker du må få med deg fra uken som gikk.

Det britiske vindprosjektet Thanet, som eies av Vattenfall og bruker turbiner fra danske Vestas.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Vil du ha ukens viktigste grønne nyheter rett i innboksen din? Meld deg på her og få en mail fra meg hver fredag.

1. Satser stort på norsk havvind

Equinor har seks vindmøller utenfor Skottland.

En rekke av landets fremste industrielle og finansielle miljøer, fra Equinor og Statkraft til Norgesgruppen og Ferd, venter i spenning på å få vite hva som skal til for å sikre seg tillatelse til å bygge havvind utenfor Norge. Kriteriene vil bli presentert av olje- og energiminister Tina Brun i neste uke, fem måneder etter at det ble åpnet opp for å søke.

Foreløpig er det bare to områder på norsk sokkel som er aktuelle for utbygging, Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II. Størst rift vil det imidlertid bli om Sørlige Nordsjø II, hvor det er så grunt at man kan bygge vindmøller som står fast på havbunnen. På Utsira Nord er det derimot mye dypere, og dermed mer egnet for flytende havvind.

Umake par: Forhåpningene til det norske havvindeventyret har utløst noen gigantiske industrisamarbeid på tvers av næringer og landegrenser. Stavangerselskapet Norseman vil for eksempel samarbeide om havvind med dagligvarekjempen Norgesgruppen og det tyske kraftselskapet EnBW. Mens Norsea Group, som driver flere forsyningsbaser til Nordsjøen, vil samarbeide med et belgisk havvindselskap og rederigiganten Wilhelmsen.

Vil koste: Havvind krever enorme investeringer. Det danske havvindselskapet Ørsted annonserte denne uken at de vil bruke nærmere 500 milliarder kroner på havvind frem til 2027. På bare et tiår har det danske selskapet gått fra å være tungt inne i olje, til å bli helgrønne.

2. Klimaopprør hos oljegiganter

Klimademonstrasjon mot Exxon i New York.

Internasjonale oljekjemper kan bli tvunget til klimaomstilling etter at såkalte aktivistinvestorer ble valgt inn som nye styremedlemmer. Finske Kaisa Hietala ble valgt inn i styret til Exxon, det fjerde mest forurensende selskapet i verden. New York Times kalte opprøret et slående nederlag for oljeselskapets ledelse.

Samme dag stemte aksjonærene i Chevron for at selskapet skal kutte utslipp og en nederlandsk domstol slo fast at Shell må kutte utslippene mer for å nå målene i Parisavtalen.

Sier nei: Her hjemme har det kommet et rekke aksjonærforslag knyttet til klima og bærekraft på Equinor sin generalforsamling. Staten, som hovedaksjonær, støttet imidlertid Equinor-styrets anbefaling om å forkaste alle forslagene.

3. – Håndverkeren er den nye klimahelten

Andreas Thorsheim leder solselskapet Otovo.

Klimakampen krever at vi lykkes med millioner av mikro-tiltak, skriver solcellegründer Andreas Thorsheim i denne ukens grønne kronikk på E24. Derfor mener han at håndverkeren er den nye klimahelten.

Thorheim viser til en NRK-sak som viser at norske bygg lekker forbløffende mye energi. Den tapte energi er sløsing som begrenser mulighetene for å effektivisere industrien eller kunne dempe behovet for inngrep i naturen knyttet til kraftutbygginger, skriver han.

Grønne jobber: Gründeren mener Norge må prioritere energieffektivisering og oppgradering av bygningsmassen etter korona, som for eksempel USA skal gjøre. En tilsvarende satsing i Norge kunne gitt 17.300 jobber, ifølge Torsheim.

4. Bygg på Svalbard skal bli helt spesielt

Telenorbygget på Svalbard skal renoveres og gjøres tilnærmet utslippsfritt.

Telenor-bygget på Svalbard har begynt å sprekke etter påkjenninger fra jordskjelv, storm og klimaendringer. Nå skal selskapet fornye den gamle radiotelegrafstasjonen med miljøtiltak. Ifølge Telenor vil det redusere byggets CO₂-avtrykk med nærmere 60 prosent.

Smart hus: Det nye bygget skal produsere egen fornybar strøm og gjenbruke materialer fra det gamle bygget og gruvevirksomheten i Svea. Varme fra teknisk utstyr skal utnyttes i kontorlokalet og batterier skal optimalisere energiutnyttelsen. Solcellepanel på taket skal sørge for fornybar energi i delene av året hvor det er lys. I tillegg vil bygget ha smart energistyring og fjernvarmeanlegg.

Dykk dypere: Siri Kalvig vil gjøre Svalbard til et utstillingsvindu for klimavennlig omstilling. Hun mener Longyearbyen bør bli et sted hvor det utvikles og testes ny klimateknologi.

Derfor skriver vi om det grønne skiftet

For at Norge skal nå målet om å bli et lavutslippssamfunn, der økonomisk vekst og utvikling skal skje innenfor naturens tålegrenser, må hele samfunnet gjennom en enorm omstilling. Næringslivet er en viktig drivkraft i denne utviklingen, som etter alle solemerker kommer til å akselerere fremover.

Har du tips til oss? Send det til tips@e24.no

Nyhetsbrev

Det skjer enormt mye innen det grønne skiftet. Om du melder deg på vårt nyhetsbrev får du hver uke en oppsummering av nyhetene forklart på en enkel og forståelig måte. Du melder deg på nyhetsbrevet HER.

Følg E24 på sosiale medier:

Publisert: