Høie: Fullvaksinerte kan ha nærkontakt med hverandre

Helse- og omsorgsminister Bent Høie håper andre trinn av gjenåpningen kommer i siste halvdel av mai - om alt går som de håper

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Han møtte pressen sammen med justisminister Monica Mæland, helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold klokken 13 onsdag.

Andre trinn ventet i mai

Ministeren melder at Norge tar andre trinn av gjenåpningen i siste halvdel av mai, om alt går etter planen.

– Råd og regler må fortsatt være de samme for vaksinerte som uvaksinerte i det offentlige rom, sier Høie.

– Etter hvert som en stadig større andel av befolkningen blir vaksinert, vil antall begrensninger og tiltak i samfunnet kunne lettes for alle, sier han.

Likevel lettes det på noen tiltak i private hjem:

  • I private hjem og i bilen kan fullvaksinerte ha nær sosial kontakt (under 1 meter) med andre vaksinerte selv om de er i risikogruppen.
  • Fullvaksinerte kan ha nær sosial kontakt med uvaksinerte som ikke er i risikogruppen.

Høie oppklarer også at det ikke er greit å ha inntil ti gjester i Oslo. Rådet om maks fem gjester gjelder også i Oslo, men der kan du i tillegg får bot om det er samlet over ti personer i private hjem.

INFORMERER: Helse- og omsorgsminister Bent Høie, flankert av justis- og beredskapsminister Monica Mæland og helsedirektør Bjørn Guldvog på pressekonferanse om coronasituasjonen onsdag.

Han opplyser at flere enn 1,5 millioner vaksinedoser nå er satt i Norge og godt over 300.000 er fullvaksinert.

– Vi må se hvilke konsekvenser dette får før vi går videre til neste trinn. Åpner vi for tidlig, risikerer vi en ny nedstenging. Derfor må vi være sikre på at antall smittede, antall sykehusinnleggelser ikke øker før vi går fra et trinn til det neste. Og sist men ikke minst, vi må se at vaksineringen går sin gang, sier han.

Obligatorisk karantenehotell

– Vi anbefaler ingen å reise, med mindre det er strengt nødvendig, understreker Monica Mæland og fortsetter:

– Vi innfører strenger strengere karanteneregler for reisende fra India, Irak, Nepal, Bangladesh og Pakistan.

Det blir pålegg om karantenehotell for alle reisende fra disse landene – enten reisen er nødvendig eller ikke. Innskjerpingene gjelder fra klokken 12 onsdag.

Vi må regne med at flere kan komme på karantenehotell, og det er endringer som kan komme på kort varsel.

– Vi har sett en del eksempler i mediene på EØS-borgere som ikke slipper inn i Norge etter å ha vært i hjemlandet. Det er kun personer som er bosatt i Norge som kan reise til Norge. Her skiller vi ikke på unødvendige og nødvendige reiser, sier Mæland.

Mener karantenehotell er i tråd med lover og regler

På spørsmål om praksisen med karantenehotell kan være i strid med menneskerettighetene, svarer Mæland avvisende:

– Det er ikke noe internering - det er for å sikre at vi ikke får smitte, og det er hjemlet i smittevernloven som gir ganske store hjemler til å innføre nødvendige tiltak. Dette mener vi handler om å sikre at alle holder karantenekravene og blir testet. Vi mener selvsagt det vi gjør er fullt ut lovlig, i tråd med de reglene vi har og med menneskerettighetene.

Helseministeren sier de jobber med et coronasertifikat, noe assisterende helsedirektør Espen Nakstad også fortalte VG tidligere onsdag at det jobbes med å utrede i disse dager.

Indisk mutasjon

Line Vold sier de ikke vet så mye om smittsomheten for den indiske varianten sammenlignet med den engelske varianten.

– Vår kunnskap stammer fra at det er stor utbredelse i India og at de har en veldig anstrengt situasjon og overbelastning på helsevesenet. men vi vet ikke så mye om denne varianten i forhold til den engelske på smittespredning, for eksempel, sier hun.

8. april la statsminister Erna Solberg fram sin plan for gjenåpningen av Norge. Planen består av fire trinn, og det vil gå minst tre uker før de går videre fra ett trinn til et annet. For tiden er Norge på et forberedende første trinn.

I et nøkternt scenario vil lettelser kunne begynne i juli, mens i et verstefallsscenario vil gjenåpning være vanskelig i 2021.

GODE RÅD: Bent Høie har god kontroll på tometeren. Her avbildet 6. april.
Publisert: