Trump erkjenner nederlag: – Å være deres president har vært mitt livs største ære

Etter stormingen av Kongressen onsdag, sier USAs president Donald Trump at en ny administrasjon skal tas i ed 20. januar. Tonen mot demonstrantene er langt tøffere enn den var for et døgn siden.

 • Ingrid Hovda Storaas
 • Knut Arne Hansen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Å være deres president har vært mitt livs største ære, sier den amerikanske presidenten Donald Trump i en videouttalelse på Twitter natt til fredag norsk tid.

Dette var presidentens første Twitter-melding siden han ble midlertidig utestengt fra plattformen onsdag kveld.

Donald Trump har blitt beskyldt for å ha oppildnet tilhengerne som stormet den amerikanske kongressbygningen onsdag, etter en tale der han oppfordret dem til å gå mot bygget i protest mot valgresultatet.

– Som alle amerikanere er jeg forferdet over lovløsheten, volden og kaoset. Jeg sendte ut umiddelbart ut nasjonalgarden og føderale politifolk for å sikre bygningen og utvise inntrengerne. USA er og må alltid være en nasjon av lov og orden, sier presidenten nå – uten å kommentere sin egen rolle i forkant av protestene.

I motsetning til det Trump selv hevder, har flere amerikanske medier meldt at han skal ha vært nølende til å sende ut nasjonalgarden, og at visepresident Mike Pence skal ha vært sentral i denne beslutningen.

– Til dere som drev med vold og ødeleggelse: Dere representerer ikke landet vårt. Til dere som brøt loven: Dere vil betale, fortsetter Trump.

Tonen er dermed en helt annen enn den var mens stormingen av Kongressen pågikk. I en video ba han demonstrantene om å gå hjem, men uttalte samtidig at «jeg elsker dere».

– På langt nær nok

Den amerikanske presidenten har helt siden presidentvalget i november nektet å erkjenne at han tapte valget. I stedet har han kommet med anklager om massivt valgfusk og et rigget valg.

Amerikanske domstoler og valgmyndigheter har avvist at det finnes beviser for valgfusk som ville endret resultatet. Også Trumps tidligere justisminister William Barr har avvist dette.

Natt til fredag erkjenner Trump at han ikke vil styre USA de neste fire årene.

– Kongressen har nå godkjent valgresultatet. En ny administrasjon skal innsettes 20. januar. Fokuset mitt snur seg nå mot å sikre en god og smidig overføring av makten, sier Trump nå, og legger til at tiden er inne for forsoning.

Demokraten Joe Biden ble offisielt godkjent som valgvinner av Kongressen torsdag, og skal tas i ed i en seremoni Washington D.C. 20. januar.

– Kampanjen min har gått alle juridiske veier for å utfordre valgresultatet, mitt eneste mål var å sikre integriteten til valget. Jeg gjorde det for å kjempe for det amerikanske demokratiet, sier han i sin videohilsen.

Joe Lockhart, som var pressesjef for tidligere president Bill Clinton, mener Trump burde ha kommet med en tydelig beskjed til velgerne om at valget var til å stole på.

– Trump må fortelle tilhengerne sine at valget ikke var rigget og at han tapte et fritt og rettferdig valg. Å innrømme det åpenbare er på langt nær nok. Han har radikalisert tilhengerne sine, og nå må han si det som det er, skriver han på Twitter.

Lockhart jobber i dag blant annet med å kommentere politikk for CNN.

– Virkelig på tide

Michigans demokratiske guvernør Gretchen Whitmer – som flere ganger har vært i munnhuggeri med Trump – sier til CNN at hun er glad for at Trump i sin tale natt til fredag anerkjente at han ikke skal styre USA de neste fire årene.

– Dette var virkelig på tide. Og hadde han gjort det tidligere, ville liv ha blitt spart, sier hun og legger til:

– Jeg er glad over at han endelig har kommet til denne konklusjonen, men vi som nasjon har betalt en høy pris for hans manglende evne til å se, forstå og akseptere fakta.

Den republikanske senatoren Lindsey Graham sier at Trumps uttalelse var «svært etterlengtet».

Kort tid før Trump kom med sin videohilsen, holdt hans pressesjef Kayleigh McEnany en kort pressekonferanse i Det hvite hus.

Her sa hun at både Trump og hele Det hvite hus, inkludert presidenten, fordømmer volden i kongressbygningen.

– Volden vi så i går var motbydelig. Presidenten og hele denne administrasjonen fordømmer den, sa hun blant annet.

Publisert
 1. Presidentvalget i USA
 2. Amerikansk politikk
 3. Donald Trump
 4. Trump
 5. Donald trump
BT anbefaler

Folk hamstrer ved. Her er det billigst.

– Det var en her tidligere i dag som skulle ha 50–60 sekker, sier Stig Atle Eriksen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. – Fryktelig trist både for kundene våre og ansatte

 2. Blir klærne rene på 30 grader? Vaskeeksperten svarer.

 3. – Glorifiseringen må ta slutt. Det var drit på 90-tallet også.

 4. Krangel har splittet turistbygden. Nå prøver investorer igjen.

 5. Eldre kvinne kom til rette i Kvinnherad

 6. Are (45) fikk publikum til å gråte med lego