Google mottar bot på 500 millioner euro fra franske myndigheter

Det franske konkurransetilsynet bøtelegger Google for brudd på avtale med franske nyhetsdistributører og krever kompensasjon for bruk av beskyttet innhold.

MILLIONBOT: Google må punge ut etter at det franske konkurransetilsynet bøtelegger selskapet for 500 millioner euro.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det franske konkurransetilsynet pålegger Googles moderselskap Alphabet en bot på 500 millioner euro (5,1 milliarder kroner) for å ha brutt løftet om å lande en rettferdig avtale med franske nyhetsdistributører om bruk av deres beskyttede innhold via tjenesten Google News.

Google skal ifølge tilsynet ha ignorert beslutningen om å forhandle frem en rettferdig avtale. Tilsynet pålegger også teknologigiganten å presentere et tilbud om kompensasjon for den nåværende bruken av betalt innhold som tilhører franske nyhetsdistributører.

Dersom Google nekter å betale innen to måneder vil det påbeløpe en ekstra kostnad på 900.000 euro per forsinkelsesdag, skriver tilsynet i sin beslutning.

Konflikten mellom Google og franske nyhetsdistributører strekker seg tilbake til 2019, da en gruppe som representerer franske aviser og magasiner først klaget inn Google til franske myndigheter.

Boten på 500 millioner euro er den nyeste i en rekke bøter fra europeiske myndigheter som forsøker å bekjempe markedsposisjonen til amerikanske teknologigiganter.

Les også

Google må betale 2,2 milliarder i forlik i Frankrike

Det er ikke lenge siden Google sist møtte motstand fra det franske konkurransetilsynet. Nylig måtte Google betale 2,22 milliarder kroner i forlik etter tilsynet konkluderte med at Google ga konkurransefortrinn til sin egen reklameauksjonstjeneste AdX og Doubleclick Ad Exchange.

Ifølge tilsynet opplevde klienter som ville kjøpe reklameplass på nett eller i mobilapper med andre plattformer enn Google at de måtte betale mer enn de som brukte Googles tjenester.

Google er også under etterforskning av det tyske konkurransetilsynet, som undersøker om nettgiganten driver ulovlig og konkurransehemmende virksomhet.

Publisert: