- Vi mener at selv en liten heving av tollgrensen vil få dramatiske konsekvenser for norsk handel og norske arbeidsplasser, forteller samfunnspolitisk direktør Harald Jachwitz Andersen i interesse­organisasjonen Virke.

Forrige uke kunngjorde Høyre og Frp at de vil heve grensen for tollfri import.

Bestiller du varer fra utlandet hvor sendingen har en verdi på under 200 kroner, er den avgiftsfri. Det betyr at du verken betaler merverdiavgift eller toll på varen. Nå vil altså den nye regjeringen heve 200-kronersgrensen, som har ligget fast siden 1970-tallet.

Ettersom varer i norske butikker er ilagt merverdiavgift, mener Andersen i Virke at utenlandske nettbutikker har et konkurransefortrinn.

- Vi vet at norske forbrukere er prisfølsomme. Med én gang grensen økes, vil langt flere handle på nett fra utlandet, sier Andersen. Ifølge Virke vil nordmenn i år handle for nærmere ti milliarder kroner fra utenlandske nettsteder.

- Vårt konservative anslag er at det gir et tap på 5000 arbeidsplasser. Når denne handelen ventelig vil skyte i været med nye tollgrenser, står titusenvis av arbeidsplasser i fare.

Digi.no-redaktør Sigvald Sveinbjørnsson tror frykten er reell.

- Folk går i butikker og prøver sko, så går de etterpå og bestiller dem billigere på nettet.

- Jeg tror detaljhandelen vil merke den digitale handelslekkasjen enda mer. De er bekymret for at det vil flomme over av varer fra utlandet, sier Sveinbjørnsson.

Det har så langt ikke kommet konkrete signaler fra den nye regjeringen om hvor mye de vil øke tollgrensen.