Harald Norvik gikk fra stillingen som styreleder i Telenor 2. mai i år, etter å ha fått beskjed om at nærings— og handelsminister Trond Giske ikke hadde tillit til ham. To dager senere, 4. mai, valgte lederen for Telenors bedriftsforsamling, Jan Erik Korssjøen, går av fordi han er uenig med måten Trond Giske ga Telenors styreleder sparken på.

Dette skriver Telenor i en pressemelding tirsdag formiddag:

«Nominasjonskomiteen i Telenor ASA foreslår at Svein Aaser velges til ny styreleder i Telenor etter Harald Norvik. Nominasjonskomiteen foreslår også at Anders Skjævestad etterfølger Jan Erik Korssjøen som leder for bedriftsforsamlingen og dermed leder for Telenors nominasjonskomité.»

Svein Aaser (65) har lang toppsjeferfaring i banknæringen og tung styrekompetanse. Han regnes for å være på godfot med Giske.

- Ingen India-målsetting

Aaser sier til Aftenposten.no at dersom han blir valgt til styreleder, så vil hans viktigste målsetting være å bringe ro og stablitet til selskapet.

— Telenor trenger ro for å forsette sitt gode arbeid med å skape fenomenale resultater for eierne. Telenor er en stor bedrift mange land og kulturer som jobbersammen. Jeg skal prøveå bidra med min kompetanse på det området, sier han.

Han sier han foreløpig ikke har noen konkret målsetting når det gjelder India-investeringen. Telenor kan komme til å tape mellom 16 og 20 milliarder dersom de mister sine lisenser slik indisk høyesterett har bestemt.

— Jeg kjenner bare India-saken fra avisene og det er ikke et godtnok grunnlag for å ha en målsetting. Dette er en beslutning jeg må ta i fellesskap med styret som har jobbet lenge og godt med denne saken.

På godfot med Giske

.

Harald Norvik under pressekonferansen rundt TV2-striden i vinter. Her sammen med konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.
OLAV OLSEN

Telenor-analytiker i Carnegie, Espen Torgersen, Svein Aasers profil er midt i blinken for Telenor.

— Aaser er en meget erfaren dreven norsk næringslivstopp som har samarbeidet tett med staten. Det var ikke overraskende at valget falt på ham, sier han til Aftenposten.no.

Aaser vil med en gang gjøre seg bemerket som styreleder, ettersom han må ta stilling til om selskapet skal fortsette i India eller ikke.

— Telenor har et kompetent styre og en ledelse som har jobbet iherdig med denne saken i lang tid. Men det blir Aaser som må ta den endelige beslutningen om Telenor skal fortsette i India eller ikke. Han vil derfor bli toneangivende for selskapet fra dag én. Men jeg tror han har nok pondus og ryggrad til å ta en riktig beslutning, sier Torgersen.

I forrige uke skrev Aftenposten at Aaser var favoritt til stillingen. Også Finn Jebsen, Arve Johansen og Åse Aulie Michelet ble nevnt av kilder Aftenposten snakket med.

Velges i morgen

Det er Telenors bedriftsforsamling som velger Telenors styre, og bedriftsforsamlingen velger selv sin leder. Telenors bedriftsforsamling møtes etter generalforsamling og begge møtene finner sted i morgen 16. mai.

Silvija Seres foreslås valgt blant bedriftsforsamlingens aksjonærvalgte medlemmer som nytt ordinært medlem i Telenors nominasjonskomité. Telenors nominasjonskomité vil etter forslaget bestå av følgende personer: Anders Skjævestad (leder), Mette Wikborg, Rune Selmar og Silvija Seres, skriver Telenor.

TV2-striden

Bakgrunnen for at Giske ikke hadde tillit til Norvik ligger i den såkalte «TV2-striden» tidligere i vinter. Telenor stemte for at A-pressen skulle selge sin eierandel i TV2 til danske Egmont, noe som førte til en skarp ordveksling mellom Giske og Norvik.

Giske uttalte 2. mai at en helhetsvurdering lå bak hans manglende tillit til Norvik, men bekreftet at TV 2-salget var en del av dette. Han ville imidlertid ikke bekrefte at Telenors tapte milliarder i India var en del av vurderingen.