Da selskapet Bjørvika Utvikling kunngjorde at de gir bort hageparseller ved Operatunnelens luftetårn, lot ikke responsen vente på seg. I løpet av den siste uken har nær 3800 osloborgere søkt om å få en hageflekk på fem kvadratmeter, og torsdag ble de heldige eierne av 100 nye parseller trukket.

Alle som ble trukket ut i første runde har nå fått beskjed, og de må bekrefte at de vil ha den innen fredag ettermiddag, skriver Bjørvika Utvikling på sine nettsider. Etter det fortsetter trekningen.

— Vi er veldig glad for interessen og det viser et stort ønske og behov for parsellhager og urban matproduksjon. Dette vil vi bringe videre i alle kanaler. Vi kommer til å gjøre alt vi kan for å fremme at andre arealer i byen kan tas i bruk på samme måte, enten midlertidig eller permanent, skriver firmaet på sine sider.

Hva synes du om dette? Si din mening i kommentarfeltet eller på våre facebooksider!

— Superkult!

Blant dem som skal drive jordbruk på Sørenga er paret Gunnar Bothner-By og Cecilia Odden.

– Det er superkult! Vi er kjempegira, sier Bothner-By.

– Det er veldig gøy at et så dødt område kan bli brukt til et sånt prosjekt, tilføyer Odden.

Paret bor på Sagene, og har stått på venteliste i mer enn to år for å få parsell i parsellhagen Geitmyra i deres eget lokalmiljø. Ettersom Bothner-By har bidratt med frivillige arbeidstimer for å realisere prosjektet, har han nå sikret seg og familien én av de ettertraktede parsellene.

– Aldri opplevd maken

Prosjektets leder, Anne Beate Hovind, lyste opprinnelig ut 50 parseller, men doblet antallet da etterspørselen viste seg å være så massiv. Aftenposten.no skrev om utloddingen tirsdag morgen, og bare i løpet av formiddagen økte antall søkere fra 500 til 1500 søkere.

Alle søknadene var begrunnet, av søkere som blant annet viser til at de bor i trange leilighet uten hage eller balkong, eller at de vil lære barna hvordan planter vokser.

– Jeg har aldri opplevd maken til entusiasme og energi, sier prosjektleder Hovind.

Av de 100 parsellene er 15 forbeholdt beboerne i Bydel Gamle Oslo. Dette fordi det er viktig at nabolaget blir involvert, ifølge prosjektlederen.– Vi er opptatt av at dette ikke skal bli et rent etnisk norsk prosjekt, sier Hovind.

I tillegg går én av parsellene til restauranten Maaemo på Grønland, som spesialiserer seg på økologisk og kortreist mat.

Spiller ballen videre

Næringslivet har sponset prosjektet med blant annet pallekarmer og fiberduk. Lørdag skal infrastrukturen settes på plass, og søndag skal de nye parselleierne møtes til dugnad for å fylle karmene med jord og klargjøre parsellene til bruk.

Prosjektet låner tomten av Statens vegvesen de neste tre årene. Innen den tid håper Hovind andre aktører tar etterspørselen på alvor og legger til rette for lignende prosjekter i andre deler av byen.

– Noen må nå evne å ta opp ballen, se seg rundt og spørre seg selv «har jeg et lite stykke land som jeg ikke bruker», sier hun.

Grønne tak og hengende hager

– Dette bare bekrefter at det er et stort og underdekket behov for grønne arealer, særlig i de mer urbane deler av byen, sier direktør Hans Edvardsen i Bymiljøetaten.

Han foreslår grønne tak og hengende hager som mulige løsninger for å møte osloborgernes tørst etter grønne lunger – særlig i områder som Bjørvika, Tjuvholmen og Filipstad, der det nå bygges tett.

Edvardsen mener kommunen må tenke nytt og samarbeide med utbyggerne i disse delene av byen.

– Arealet blir knapt i Oslo, særlig på grunn av den enorme tilflyttingen som er ventet. Takarealene er derfor et område som kan utnyttes mer offensivt, sier han.