Livebloggen er avsluttet.

Oppsummering:

 • Det felleseuropeiske banktilsynet EBA sier i en rapport sluppet torsdag kveld at de europeiske bankene må styrke egenkapitalen med 114,7 milliarder euro, nærmere 900 milliarder kroner, innen juni.
 • Den europeiske sentralbanken (ECB) kuttet torsdag rentenivået fra 1,25 til 1 prosent. De har også varslet tiltak som skal gjøre presset på bankene i eurosonen mindre. Disse innebærer blant annet å forlenge løpetiden på gunstige kriselån fra 12 til 36 måneder, og senke kravene til verdipapirene bankene stiller som sikkerhet for å få ECB-lån.
 • EU-toppene møtes i kveld i Brussel til første del av et to dager langt toppmøte. Det skal det diskuteres hvilke politiske tiltak som kan settes i verk for å få gjeldskrisen i Europa under kontroll. EUs sentralbanksjef Mario Draghi understreker at det må politisk handling til for å få en endelig løsning på eurokrisen. Frankrikes president Nicolas Sarkozy sier at de «ikke vil få en ny sjanse» til å redde euroen.
 • Bank of England hadde også rentemøte i dag, og vedtok å la renten bli stående på 0,5 prosent. Siste nytt legges øverst.

22:00: Takk for i kveld!

Fremdeles lite nytt fra Brussel. Uansett er det lite trolig at det vil komme konkrete løsninger i dag. EU-toppene skal sitte sammen hele morgendagen, og først da vil vi nok se hva slags resultater toppmøtet kan gi. I mellomtiden logger vi av her i økonomiredaksjonen, men nettdesken vil selvsagt oppdere dere om det skulle skje noe dramatisk. Vi er tilbake med nyheter fra det som med rette kan kalles euroens skjebnedag (ja, vi vet vi har brukt det utrykket før, men det er nå det gjelder) i morgen tidlig.

God natt og takk for følget!

21:36: Dette er forslagene

Tyskland og Frankrikes statsledere, som bare går under kallenavnet «Merkozy», har sammen utarbeidet en liste over forslag til tiltak som skal innføres for å få den europeiske gjeldskrisen under kontroll. De er som følger (fra NTB):

 • Det skal utarbeides en ny traktat med skjerpede regler for budsjettdisiplin i de 17 eurolandene.
 • Det skal innføres automatiske sanksjoner mot stater som ikke overholder regelen om at budsjettunderskuddet ikke må overstige 3 prosent av medlemsstatens BNP.
 • Alle eurosonelandene skal grunnlovsfeste kravet om at budsjettet må være i balanse over en spesifisert periode.
 • Alle vedtak i fondet ESM skal fattes ved kvalifisert flertall, 85 prosent, istedenfor enstemmighet som i det nåværende fondet.
 • Det skal holdes månedlige toppmøter om økonomisk vekst så lenge krisen i eurosonen vedvarer.
 • Politikerne skal ikke blande seg opp i Den europeiske sentralbankens arbeid.*
 • Det vil ikke bli utstedt felles eurosoneobligasjoner.

21:03: Et kort møte

The Telegraph melder at det første møtet mellom EU-toppene kun varte i 45 minutter før de gikk til middag. Avisen melder også at det i mellomtiden er lite som skjer i Brussel. De mer formelle samtalene mellom lederne vil fortsette senere i kveld. Her er en tilsynelatende bekymret Angela Merkel på vei inn til møtet tidligere i kveld.

20:55: Kraftig nedgang på børsene

Det har vært en kraftig nedgang på børsene både i Europa og USA i dag. Milano-børsen falt hele 4,29 prosent, mens CAC40-indeksen i Paris raste 2,53 prosent. Hovedindeksen på vår egen Oslo Børs falt 1,67 prosent. Også i USA ligger det an til å bli en dårlig dag: Dow Jones-indeksen er nå ned 1,30 prosent, S&P-indeksen er ned 1,77 prosent — mens Nasdaq-indeksen er ned 1,46 prosent.

19:40: Trenger 114 milliarder mer

Det felleseuropeiske banktilsynet EBA sier i en rapport sluppet torsdag kveld at de europeiske bankene må styrke egenkapitalen med 114,7 milliarder euro, nærmere 900 milliarder kroner, innen juni.

Dette gjelder mer enn 30 banker i 12 land. De største kapitalbehovene er i Spania og Italia.

Mange frykter at bankenes pengejakt vil gå utover deres vilje til å låne ut til privatpersoner og bedrifter. Knipne banker kan hindre investeringer og satsninger, og dermed ramme den økonomiske veksten.

18:28: Vi tar en pause

Vi tar en pause i livebloggen, men kommer tilbake med en oppdatering utover kvelden. EU-toppene ankommer nå Brussel, og det er er varslet en pressekonferanse sent i kveld.

17:14: «Merkozy» bestemmer

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities mener utfallet av morgendagens EU-toppmøte i stor grad er avgjort på forhånd.

— De andre landene kan mene hva de vil, men de har ikke noe annet valg enn å godta planen som Merkel og Sarkozy har blitt enige om, som blant annet innebærer strengere regler for medlemslandenes gjeld og muligheten for sanksjonering av land som bryter reglene.

Andreassen har ikke tro på noen store positive overraskelser fra møtet.

— Men jeg tror heller ikke at utfallet av møtet skal klare å ødelegge de grunnleggende positive momentene som har kommet på plass i det siste. Endelig agerer politikerne, noe som har vært helt nødvendig.

16:49: Sarkozy: «Europa har aldri vært i så stor fare før»

Som vi meldte tidligere har Frankrikes president Nicolas Sarkozy allerede sagt at toppmøtet i Brussel i dag og i morgen er siste mulighet for å løse eurokrisen. Her er mer av det han sa, slik det er rapportert i The Telegraph:

— Aldri før har Europa vært så nødvendig, og aldri før har vi vært i så stor fare. Aldri har en risiko for en europeisk eksplosjon vært større. Om vi ikke klarer å komme til enighet i morgen, så vil vi ikke få en ny sjanse, sa Sarkozy bare timer før toppmøtet startet.

16:37: Nedgang i USA

Heller ikke i USA ser finansmarkedet ut til å reagere med hurrastemning på ECBs tiltak. Indeksene på New York-børsen åpnet med nedgang, og slik er situasjonen nå:

 • Dow Jones-indeksen: Ned 0,52 prosent
 • S&P 500-indeksen: Ned 1,08 prosent
 • Nasdaq-indeksen: Ned 0,65 prosent

16:25: Et plutselig hopp

Denne skjermdumpen fra Bloomberg viser hva som skjedde med rentenivået på spansk statsgjeld da nyhetene fra ECBs pressekonferanse ble kjent. Mye tyder på at investorene ikke er spesielt beroliget.

16:15: Ordet er fritt

Spørsmål eller kommentarer? Slå deg løs i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

16:07- Politikerne må agere

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets tror tiltakene den europeiske sentralbanken kommer med vil lette bankenes finansieringssituasjon.

— Kostnadene ved å låne langsiktig har vært veldig høye. Dette vil ikke fjerne problemet, ettersom ingen banker liker å ha alle sine lån fra sentralbanken, men det vil hjelpe litt, sier han.

Den europeiske sentralbanken kunngjorde i dag at de kutter renten, samtidig som at de reduserer sikkerheten for kriselån og forlenger løpetiden på slike lån fra 12 til 36 måneder.

— Men det alle ventet at Draghi skulle si mer om var kjøp av statlige obligasjoner. Til slutt sa han imidlertid at banken vil være klar til å opptre som agent for stabiliseringsfondet ved å kjøpe obligasjoner. Og dette er svært positivt.

Juel mener dette vil være med på å roe statsrentene i Italia og Spania, men han påpeker at det forutsetter at EU-toppene kommer til enighet på fredag.

- Det er helt nødvendig med en plan for å ha kontroll med budsjettene og man trenger en løsning slik at man får gjort stabiliseringsfondet større slik at man gjør noe med de grunnleggende problemene. Forventningene til hva som kommer ut av fredagens møte er store.

Juel mener at det begynner å se bra ut dersom alle disse tiltakene kommer på plass.

— Vi tror ikke på en forverring av krisen. Situasjonen er så alvorlig nå at politikerne må agere.

- Sarkozy mener dette er siste sjanse, stemmer det?

— Franskmenn er litt dramatiske. De får sikkert en ny sjanse på nyåret også. Det viktigste med fredagens møte er at lederne klarer å bli enige om en retning, alt ternger ikke å være på plass. Men det verste som kan skje er at de går fra hverandre i full uenighet.

15:54: Børsene faller

Finansmarkedet i dag hadde på forhånd store forventinger til tiltakene ECB skulle presentere i dag. Slik det ser ut nå kan det virke som om en del investorer er skuffet over at det ikke kom enda hardere virkemidler på bordet. De toneangivende indeksene i Europa faller nå:

 • Hovedindeksen på Oslo Børs faller med 0,16 prosent
 • DAX-indeksen i Frankfurt er ned 1,11 prosent
 • FTSE-indeksen i London er ned 0, 21 prosent 15:40: Statsrentene stiger

Det virker ikke som om investorene tror på at ECBs tiltak, som hovedsaklig var rettet mot bankene, vil bidra til å løse gjeldsproblemene i land som Italia og Spania. Rentenivået på landenes statsgjeld stiger brått nå: Italiask gjeld med løpetid på ti år har igjen klatret til et i nivå like over seks prosent, mens spansk gjeld stiger med et kvart prosentpoeng - til 5,62 prosent-

15:30: Draghi «Håper på løsning»

Mario Draghi gjør det klart at det ikke er opp til ECB å løse gjeldskrisen i eurosonen, men at det er opp til politikerne som løses i dag og i morgen å finne en løsning.

— Jeg håper at møtet kommer opp med løsninger og ønsker lederne våre lykke til, sier Draghi.

15:17 EU-toppene møtes 18.45

Programmet for toppmøtet i Brussel viser at EU-toppene skal ankomme EUs hovedkvarter i Brussel fra klokken 18.45 i kveld. Det vil deretter være en såkalt «uformell middag» klokken 19.30, hvor diskusjonen om de foreslåtte tiltakene vil starte. Deretter er det meldt at det vil avholdes pressekonferanse, men det er uklart nøyaktig når dette vil skje.

15:12 Ikke penger til IMF

Draghi blir spurt om hvorfor ECB ikke vil overføre penger til det internasjonale pengefondet (IMF):

— Det juridisk komplisert, men slik vi ser det kan vi ikke kanalisere penger til IMF på en måte som gjør at de kan kjøpe opp statsgjeld i Europa. Det vil konfliktere med EU-traktaten, slik vi ser det, sier han.

Draghi understreker også at det ikke er ECB, men de politiske lederne Europa som har hovedansvaret for å finne en løsning på en krise som han omtaler som «politisk».

15:07: Se selv

Pressekonferansen i sentralbankens lokaler i Frankfurt pågår fremdeles. Du kan se den på ECBs egen nett-TV her.

15:02: Merkel har troen

Angela Merkel snakker nå med journalister i Marseille før hun drar videre til EU-toppmøtet i Brussel. Hun sier blant annet at alle de 27 EU-landene har en «plikt» til å sikre en trygg fremtid for euroen. Hun sier også at hun er «sikker» på at møtet vil gi resultater, i følge The Guardian.

14:55: Ingen endring i England

Også Bank of England har hatt rentemøte i dag. Der ble det besluttet å holde renten uendret på 0.5 prosent.

14:53: Mer lån, mindre sikkerhet

De nye tiltakene fra ECB innføres for å sikre at bankene i eurosonen får tilgang til penger, fordi krisen har gjort at pengemarkedet mellom bankene er i ferd med å tørke opp.

Det innebærer blant annet at sentralbanken vil forlenge løpetiden på kriselån som tilbys bankene fra 12 til 36 måneder. Samtidig vil de redusere kravet til sikkerhet fra bankene.

14:50: Sarkozy: - Siste mulighet

EU-toppene møtes i dag og i morgen til nye krisemøter i Brussel. Frankrikes president Nicolas Sarkozy sier ifølge Reuters at de ikke vil få noen «ny sjanse» til å redde euroen etter toppmøtet.

14:48: Kutter renten

EUs sentralbanksjef Mario Draghi presenterer nå bakgrunnen for rentekuttet på 0,25 prosentpoeng - ned 0,25 prosentpoeng til 1 prosent.

— Det er stor usikkehet om den videre utviklingen i eurosonen og muligheter for en videre (økonomisk) nedgang, sier Draghi.

Samtidig er det klart at den europeiske sentralbankens styre har vedtatt flere andre tiltak for å avhjelpe situasjonen. Blant annet vil de forlenge lån og lempe på kravet til sikkerhet.