- Det er som å vinne i Lotto.

Fredag hadde fagansvarlig Geir Korsdalen (49) sin siste arbeidsdag på Norske Skog Follum ved Hønefoss etter over 30 år på fabrikken. 140 års industrivirksomhet er slutt.

Lørdag var Korsdalen på stor avslutningsfest for Follum-ansatte på Sundvolden Hotel. Onsdag starter han i ny jobb som driftstekniker ved Kartverkets bygg i Hønefoss.

- Jeg hadde tilbud om andre jobber også. Men til Kartverket får jeg bare én kilometer lengre reisevei enn jeg hadde til Follum. Alternativet var å pendle til Oslo-regionen, sier han.

At det går dårlig med deler av norsk industri betyr ikke at det går like dårlig med norske industriarbeidere. Folk som kan sitt fag er det mange som vil ha. Allerede i løpet av den første måneden etter stengningen har det ordnet seg for over 200 av de 356 ansatte som har mistet jobben på Follum.

Dette er tross alt en suksesshistorie. Det er veldig mange jobber der ute

De dårlige industrinyhetene står i kø. For drøyt to uker siden ble det bestemt at papirfabrikken Peterson i Moss med 280 ansatte skal legges ned. Denne uken bestemte solenergiselskapet Rec å legge ned produksjonen på Herøya ved Porsgrunn. Rundt 460 mister jobben.

Status Follum

Leder Bente Jansen i Nav Ringerike hadde forberedt seg godt til jobben som ventet henne på Follum. I januar begynte Nav med informasjonsmøter.

- Arbeidskraften fra Follum har kompetanse som er etterspurt. De fleste har fagbrev. Arbeidsmoralen er høy, sykefraværet er lavt og dette er folk som er vant til å jobbe skift, sier hun på sitt kontor midt i Hønefoss.

Fredag ettermiddag var status slik:

  • 143 hadde fått seg ny jobb
  • 18 går av med avtalefestet pensjon (AFP)
  • 15 personer over 59 år skal jobbe minst 50 prosent for industriselskapet BIS Production Partner til de kan ta AFP-pensjon fra 62 år
  • 35 stillinger er lyst ut blant Follum-­ansatte av Viken Skog som har kjøpt fabrikken.

Ordning for mange

Dermed har det ordnet seg for 211 ansatte lenge før den siste arbeideren går ut av porten. Etter utgangen av april er det rundt 100 ansatte igjen på Follum. 30. juni går den siste arbeideren sin vei.

De nye jobbene er både her og der. I kommuner, på Gardermoen, i vaktselskapet Securitas, på IKEA og i industri på Kongsberg, på Raufoss og i Lier.

Viken Skog har kjøpt fabrikken for 60 millioner kroner, og har lyst ut 35 stillinger internt blant tidligere Follum-ansatte. Jansen ved Nav Ringerike forteller at rundt 100 personer har søkt på disse stillingene. Hun er litt overrasket over det lave søkertallet.

- Tatt i betraktning at det trolig er 150 -160 personer som ennå ikke har fått seg jobb, er det litt underlig. Kanskje de har fått jobb likevel, eller kanskje de har noe konkret på gang, spør hun seg.

Jobber på veggen

På jobbsenteret i administrasjonsbygget på Follum er det bokstavelig talt tett mellom jobbene. I en lang gang tar arkene med de ledige stillingene nesten all ledig veggplass. De er delt i kategorier. Det er en egen plass for «Dagens annonser» og for annonser de siste tre dagene.

Karer med hjelm på hodet, olje på jakken og vernesko på beina er stadig innom og titter på arbeidsmarkedet på veggen. Opplæringsleder Erik Josephson ved Follum følger nøye med på det som skjer med de oppsagte arbeiderne.

- Til tross for at vi ble lagt ned, har det gått veldig bra. Dette er tross alt en suksesshistorie. Det er veldig mange jobber der ute, sier han. Josephson er fjerde generasjon i sin familie som jobber på Follum. Snart begynner han i ny jobb innen opplæring.

Gammel kunde i ny jobb

Noen fra Follum er allerede i gang i nye jobber. Rett over haugen fra fabrikken ligger byggevarebutikken Montér Hønefoss. Oppsagt Follum-arbeider Tom Christian Listou (41) er i ferd med å rigge opp verktøy langs veggen. Han begynte å søke jobber i desember i fjor.

- Alt har gått greit. I januar fikk jeg en jobb i Bærum kommune. Men jeg takket nei da jeg fikk jobben her på Montér. Nå har jeg bare fem minutter til jobben, sier han.

Listou har fagbrev som prosessoperatør, 23 års erfaring fra Follum og har jobbet som maler. På fritiden restaurerer han gamle biler. Nå mekker han på to amerikanere fra 1967 og 1935. Med to små gutter er det ikke tid til flere.

Han har en garasje på 132 kvadratmeter til bilene sine. Den bygde han selv. Byggevarene kjøpte han på sin nye arbeidsplass, og han har vært kunde i 15 år.

- Da jeg søkte jobb, ble jeg møtt med «det er deg, ja», forteller han.

Med andre ord: Ganske langvarig jobbsøknad.

Siste dag på Follum på Hønefoss. Fagansvarlig Geir Korsdalen begynner i ny jobb onsdag.

Siste Ringerikskringla med gjengen — Takk for samarbeidet. Tiden på Follum har vært bra.

Det er både vemodig sus og historisk sus i rommet når Erik Brøto tar ordet. Han leder avdelingen som omfatter verksted for elektrisitet og automasjon og sentrallager på Follum. 20-25 av de ansatte er samlet rundt langbordet med røde stearinlys, papptallerkener, pappkrus og bestikk i plast.

Det er deres siste avdelingsmøte. Brøto går gjennom avdelingen sykefravær. Det var 0,5 prosent i april til tross for at alle hadde mistet jobben. I mai er det 11 år siden noen sist ble skadet i avdelingen.

Brøto tar noen personalsaker og snakker om nedstengningen av fabrikken mens Ringerikskringle (mye krem) blir fordelt utover. Deretter er det en liten tale for Bjørn Erik Sørsveen som fyller 60. Han får blomster og fotostativ i gave. Folk snakker om avslutningsfesten på Sundvolden Hotel, og ber Sørsveen ta med trekkspillet.

Det er flere kvinner som jobber på avdelingen. Én av dem har fått jobb i Vikersund kommune, en annen skal begynne på ICA, mens en tredje flytter tilbake til Vestlandet for å jobbe i Forsvaret.

Mange års samarbeid er over. Jentene gir bursdagsbarnet på 60 en klem på vei ut. Det er mer kake igjen, men ikke mer Norske Skog Follum.j