President Obama skuet inn i Nord-Korea med kikkert, og advarte regimet i Pyongyang mot å gjøre alvor av planene om å skyte ut en langdistanserakett.

Presidenten besøkte i går for første gang den demilitariserte sonen, iført en sort pilotjakke han hadde fått av general James Thurman, som kommanderer FN-styrken på stedet.

Sonen løper ca. halvannen kilometer på hver side av demarkasjonslinjen som har delt halvøya langs den 38. breddegrad siden Koreakrigen sluttet i 1953.

Obama er i Sør-Korea for å delta på et internasjonalt kjernefysisk sikkerhetstoppmøte i dag og i morgen, sammen med høytstående utsendinger fra 50 land. Statsminister Jens Stoltenberg er også til stede. Møtet er en oppfølger til en tilsvarende konferanse i Washington for to år siden, og skal først og fremst finne frem til måter å hindre at terrorister får atomvåpen.

50 land

Nyhetsbyrået AP skriver at noen av samtalene vil bli dominert av opplysninger om at Nord-Korea har flyttet en langdistanserakett til en utskytningsbase nordvest i landet, klar for å avfyres midt i neste måned.

Obama og Sør-Koreas president Lee Myung-bak henstilte i går til Nord-Korea om å stanse forberedelsene umiddelbart. Begge understreket at de vil behandle en provokasjon med stort alvor, og Obama sa en utskytning kan sette i fare en avtale der USA har forpliktet seg til å sende matvarehjelp til Nord i bytte mot en kjernefysisk frys fra Pyongyangs side. USAs president vil bruke sin tid under det kjernefysiske møtet til å forsøke å overtale andre stater, blant dem Kina og Russland, til å øve press på nordkoreanerne for å stanse rakettutskytningen. Den skal etter planen være en del av 100-årsfeiringen av Kim Il Sungs fødsel, Nord-Koreas første kommunistleder.

– Dårlig oppførsel vil ikke bli belønnet, sa Obama under et felles pressemøte med president Lee.

– Gjennom fere tiår hadde det dannet seg et mønster, tror jeg, der Nord-Korea tenkte, at hvis de hadde handlet provoserende, så ville de på en eller annen måte bli bestukket til å slutte med provokasjonen.

Øve press

USA mener Nord-Koreas rakettutskytninger har til hensikt å teste mekanismer for langtrekkende raketter som landet håper å utstyre med kjernefysiske stridshoder som kan nå både Alaska og andre deler av USA.

I den nordvestlige delen av Nord-Korea ble hoveddelen av en langdistanserakett transportert til en bygning i landsbyen Tongchang-ri, opplyste kilder hos sørkoreanske militærmyndigheter i går, ifølge AP.

Oppskytningsbasen ligger ca. 50 kilometer fra den kinesiske grensebyen Dandong på andre siden av grenseelven Yalu. Ifølge analytikere er dette en ny, moderne base som vil gjøre det mulig for nordkoreanerne å skyte ut raketten fra vestkysten, for å unngå andre land.

Nord-Korea sier de vil skyte opp raketten for vitenskapelige formål.

Japan forbereder å utplassere avskjæringsraketter både på land og sjø, og vil beordre sine styrker til å skyte ned den nordkoreanske raketten, dersom den truer eller krenker japansk luftrom.

Norsk enerett: Aftenposten