Natt til fredag ble skattelistene for 2010 lagt ut. Nytt av året er det at det blir vanskeligere for deg å gå inn. Søkemotorene forsvinner fra nettavisene, og du må i stedet logge deg inn på MinID hos Skatteetaten.no for å få tilgang til listene.

— Snoking og grafsing

Tidligere i uken ba derfor Aftenposten.no leserne om å komme med forslag til personer vi skal sjekke i årets skattelister. Omtrent halvparten av de som sendte inn svar mente nettavisen burde droppe å søke opp folks skattetall.

«Slutt å snoke i andres privatliv», skrev en leser. «Stopp med sosialpornografi», skrev en annen.

«Det er helt uninteressant, og dessuten ikke særlig hyggelig for dem som opplever grafsing», skrev en tredje innsender.

Og: «Jeg synes dere skal slutte å være så nysgjerrige og grave i folks privatøkonomi bare for å selge mer. Grav i dette når det er viktig for samfunnet, ikke ellers».

Inntekt er en målestokk på hvem man er, det kan vise noe om hvor man står i forhold til andre.
Thomas Hylland Eriksen

1,4 millioner søk

Aftenposten.no har i dag publisert flere artikler basert på skattelistene. Du kan selv lese en oppsummering i saken Skattelistene på 1-2-3.

De første søketallene fra Skatteetaten viser også at mange fremdeles sjekker hva naboen tjener, selv om det er blitt en omstendig prosess:

— Trafikken har steget fra klokken 06 i morges. Alle som har prøvd, har kommet inn, sier Frithjof Indseth, produktsjef i skatteetaten.no fredag.

- Frem til klokken 12 har vi registrert over 80.000 innlogginger, og det har blitt gjort over 1,4 millioner søk. Det er mange på seks timer, sier Indseth.

Med andre ord: De som er inne og søker, sjekker ikke bare sine egne tall.

Indseth understreker at tallene ikke er sammenlignbare med tallene fra tidligere år.

— Men interessen er fortsatt stor, og vi tipper at utover dagen vil det være ganske jevnt trøkk. Vi forbereder oss på et stort trøkk på ettermiddagen når folk kommer hjem igjen.

Kikke bak naboens gardiner

Mens mange gir uttrykk for at de ikke har mye til overs for å sjekke hva naboen tjener, tyder tallene altså på at det motsatte egentlig er tilfelle.

- Det er et interessant sprik fordi det forteller noe om gapet mellom den vi vil presentere oss som, og praksis, sier professor og sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen til Aftenposten.no.

— Det er sider ved den menneskelige personligheten man ikke alltid vil vedkjenne seg. Det har å gjøre med sladder, og dette handler også i en viss forstand om å kikke litt bak gardinen hos naboen. I Norge er det ikke en intim hemmelighet hvem man har sex med - men hvor mye man tjener, fortsetter han.

— Det andre som er interessant, er - hvorfor ønsker vi å vite hva andre tjener? spør sosialantropologen, før han svarer:

- Det har å gjøre med at vårt eget selvbilde er avhengig av sammenligning med andre, og inntekt er en målestokk på hvem man er, det kan vise noe om hvor man står i forhold til andre. Kanskje noen vil føle seg litt bedre hvis de ser at naboen tjener litt mindre enn en selv.

Han mener det ikke er tilfeldig at vi har en ordning med offentliggjøring av skattelister i Norge.

— Det kunne være en håndfull andre land hvor man hadde lignende tilfeller, for eksempel Sverige, men det kunne ikke skjedd i hvilket som helst land. Ikke USA eller Tyskland, for eksempel. Det har noe å gjøre med ideen om åpenhet og innsyn, hvor Norge scorer ganske høyt internasjonalt, sier Hylland Eriksen.

2,6 millioner brukere

MinID er en personlig innlogging til offentlige tjenester som Lånekassen, Nav og Altinn.

Ifølge Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) har 2,6 millioner nordmenn registrert seg som brukere

Selv om skattelistene nå bare er søkbare via Skatteetaten.no, vil søkene anonymiseres, det vil si at skatteetaten ikke lagrer søkene dine.

— Vi lagrer ikke opplysninger om at du søker eller hva du søker på, men antall søk blir automatisk telt. Du kan se på inntil 500 personer i måneden. Det er fritt antall søk på bedrifter, sier Anette Bjerke, senior kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten.