Berlusconi stiller ikke til gjenvalg. Det bekrefter han i et intervju med den italienske avisen La Stampa.

— Etter at stabilitetsloven er vedtatt, går jeg av. Siden det ikke finnes andre mulige flertall, ser jeg bare mot valget i begynnelsen av februar, et valg der jeg ikke stiller, sier Berlusconi.

Det er sjefen i avisen som intervjuer Berlusconi. Han skriver for egen regning at virker umulig at Silvio Berlusconi virkelig og definitivt trekker seg.

- Men han bekrefter det flere ganger, akkurat som han gjorde i sine samtaler hos presidenten, skriver han.

Når Berlusconi ikke lenger er aktuell som statsminister, mener han Angelino Alfano er den beste kandidaten. Han har tidligere vært justisminister, og er nå partisekretær i Berlusconis parti.

- Han er «bravissimo», sier Berlusconi.

Går av neste uke

Berlusconis posisjon som statsminister har blitt et viktig poeng i debatten om hvordan man skal kunne redde Euroen.

Tirsdag kveld bekreftet Italias president at Berlusconi ga etter for presset, og at han vil gå av i neste uke.

- Berlusconi vil gå av etter at den økonomiske reformpakken for Italia er vedtatt. Når disse forpliktelsene er gjennomført, vil statsministeren levere inn sin avskjedssøknad til statsoverhodet, var meldingen som kom fra preseidentkontoret.

Den omstridte statsministeren sa selv at han gjorde dette fordi han nå har innsett at han har mistet støtten fra flertallet fra de folkevalgte.

— Regjeringen vil gi finansmarkedene et tegn på at vi tar situasjonen alvorlig, sa han til Kanal 5.

Ryktene om at Berlusconi skulle trekke seg, har gått noen dager. Men statsministeren hadde selv avvist at dette ville skje. Tirsdag ettermiddag ble det likevel klart for ham at han ikke lenger hadde folkets støtte da bare 308 av 630 i nasjonaforsamlingen støttet ham i en avstemning.

— Nyvalg eneste mulighet

Opposisjonspartiet Partito Democratico (PD) har bedt president Giorgio Napolitano bruke sin makt til å opprette en overgangsregjering.

Men Berlusconi avviser at dette er aktuelt til en av sine tre TV-stasjoner.

- Det er fullstendig utenkelig i et demokrati at de tre partiene som tapte valget skal ta over regjeringsansvaret, sier han.

Til La Stampa sier Berlusconi at det ikke er noen automatikk i at det blir nye valg, men at han ikke ser at presidenten har andre muligheter.

— På den ene siden har ikke jeg til intensjon å danne regjering sammen med PD, jeg vil ikke med sikkerhet stenge døren for å gå med dem, men på den andre siden har Casani (utbryter fra Berlusconis parti, red anm) sagt klart at en avtale med oss ikke interesserer ham. Og da sier matematikken meg at det ikke finnes andre veier, foruten hovedveien, den mot nyvalg.

Vil holde løfter

Men Berlusconi mener det viktigste nå er å gi et umiddelbart svar til markedene.

- Man kan ikke lenger vente med å vedta de avtalte grepene. Jeg har lovet dette til Europa, og før jeg går av, vil jeg holde det løftet.

— Men nå appellerer jeg til alle, flertallet og opposisjonen: vedta dette så snart som mulig, og så sier jeg opp.

Børsene reagerte positivt på nyheten om Berlusconis avgang. Både amerikanske og asiatiske børser merket en oppsving natt til onsdag. Og da de europeiske børsene åpnet, gjorde de et byks oppover.

Men selv om det i første omgang ser ut til å ha hjulpet noe, er det slett ikke sikkert at en ny regjering i Italia vil klare å gjennomføre kuttene som må til for å roe ned markedene.

Lover snarlig løsning

Berlusconi tror Italia vil godkjenne statbilitetsloven snart, og senest innen utgangen av november.

— Tidspunktet for godkjennelsen av stabilitetsloven bør komme meget raskt, i løpet av den neste uke med godkjennelsen i senatet og deretter i deputatkammeret, det avhenger av kalenderen Fini setter opp, men uansett innen utgangen av måneden er det ferdig, og jeg går av.

Han mener det er viktig å få gjort dette raskt.

— Først gjør vi dette, og så forlater vi fra denne infernalske karusellen, denne utrolige situasjonen med markeder som presser og trykker.

Når tiden nå renner ut for Berlusconi, bruker han også krefter på å kritisere sine tidligere støttespillere. En mann dette spesielt går ut over, er Roberto Antonione. Berlusconi mener han har brukt mye krefter på å støtte ham og sikre hans politiske karriære.

Berlusconi mener det er utrolig at han nå ikke lenger har Antoniones støtte.

- Jeg er gudfaren til datteren hans og han forråder meg. Jeg tror ikke mineegne øyne. Jeg har spurt ham om å møtes, men han er redd for å komme ogjeg ble avvist med et brev.

- Vil kjøpe stemmer

Eksperter er ikke sikre på at Berlusconis varslede avgang betyr at han forlater politikken for godt.

- Jeg tror ikke vi har sett det siste av Berlusconi. Han kan komme tilbake ved neste valg og vinne igjen, sier Mattia Toaldo, som foreleser om italiensk politikk på universitetet IES i Roma, til NTB.

Tolado tror Berlusconi vil kunne drive valgkamp på at den sittende regjeringen må gjennomføre upopulære reformer.

— Jeg ser ingen andre som kan bygge en sentrum-høyre-koalisjon etter et valg enn ham. Jeg tror ikke han er ute med mindre han blir slått i et valg, sier statsviteren.

Heller ikke opposisjonspolitikere tror de er kvitt Berlusconi ennå.

- Han har ikke forsvunnet. Han har trukket seg, sier Pierluigi Bersani, som er leder for den største opposisjonsgruppen Partito Democratia (PD).

Antonio Di Pietro fra partiet Italia dei Valori går enda lenger, ifølge The Guardian. Han påstår at Berlusconi vil «bruke en måned på å prøve å kjøpe noen flere politikere».

Les:

Les også: