— Rødt og turkis er favorittfargene. Og det er bare moro hvis tingene er litt skakke og rare, smiler Lillan Larsen.

Hun sitter med den røde kaffekoppen ved respatexbordet på kjøkkenet, og fortsetter: - Jeg tror egentlig ikke jeg vet når det begynte, for jeg har alltid vært glad i farger og det litt snåle. Men etter et besøk i en butikk på Grünerløkka i Oslo, hvor det meste var både annerledes og merkelig, og selgerne var typisk 50-talls inspirerte med brylkrem-sleik, ble kanskje interessen forsterket.

Glad i retro

Lillian har vært fascinert av glade farger og retrostil så lenge hun kan huske. Men det hele ble, om mulig, enda mer gjennomført da hun og datteren flyttet rett over ganga for åtte år siden. Fra en mindre leilighet, til den litt større de bor i nå. Kjøkkenet utmerker seg mest, med turkise vegger og sjakkrutete gulv. Og original kjøkkeninnredning med skrå overskap til taket. Som ingen har falt for fristelsen til å bytte ut. Heldigvis.

— Da jeg kjøpte leiligheten var den veldig nedslitt, så jeg pusset opp alt. Nå har jeg nettopp vært gjennom en ny oppussingsrunde, med god hjelp av min far, forklarer hun til Fædrelandsvennen.

Personlig stil

Både Lillian og den 18 år gamle datteren, Ida, trives utmerket i byleiligheten. Med hvert sitt soverom, stue, kjøkken og bad, har de akkurat det de trenger. I sammen har de klart å skape et sjarmerende hjem med god atmosfære og uhøytidelig preg. Et sted det er godt å være og som gjenspeiler de som bor her.

— Dette er veldig meg, sier Lillan og slår ut armene. - Jeg henger meg ikke på trender og gidder ikke bry meg om hva andre synes er kult. Jeg vil heller at ting skal være litt annerledes og personlig.

Spennende mennesker

Lillian jobber som miljøarbeider i en vernet bolig og har nylig spesialisert seg på rusproblematikk. Hun ser ingen sammenheng mellom yrke og interiørinteressen, men kanskje er den der likevel?

— Jeg fascineres veldig av mennesker, spesielt de som er annerledes, forklarer hun.

På veggene henger flere fotografier av mennesker med ulike historier som minner oss på at ikke alle er like. Noen har hun tatt selv, mens andre er kjøpt. I det siste har Lillian fått interesse for å fotokunst og prøver seg stadig oftere med eget kamera. Aller helst på ferieturer utenlands. Og både fotografier og andre ferieminner preger leiligheten.

Ferieminner

I soveromstaket henger en lampe laget av gresskar, pyntet med glass i forskjellige farger. Kjøpt i Tyrkia i sommer, og betegnes som styggkul av eieren selv

— Det er mye gøyere å kjøpe minner med hjem fra reiser, enn nye ting her hjemme. Tollerne stoppet meg og lurte veldig på hva denne gresskargreia var, men bare lo da de skjønte at det var ei lampe.

Loppedilla

Også loppefunn gjør hjemmet til noe særegent. Lillian elsker loppemarked, og det er jakten som trigger.

— Ja, og jeg kan bli helt tullet. Dette, sier Lillan og viser et arkivskap ved siden av komfyren, sto utenfor et loppemarked. Jeg sto og tviholdt på det helt til loppemarkedet åpnet.

Arkivskap har tilhørte kraftleverandøren Los. Nå fungerer det som ekstra benkeplass og til oppbevaring av småting.

— Jeg synes det er kjempetøft og ble så glad da det ble mitt. Huff, nå høres jeg ut som de gale loppemarked-damene man bare leser om. Men det er så utrolig spennende å finne noe som ikke alle andre har, avslutter Lillan Larsen.