En kinesisk organisasjon, med Beijing-myndighetenes velsignelse, besluttet i fjor å dele ut en egen fredspris, den såkalte Konfusius-prisen. Prisen ble ansett som et forsøk på å skape et alternativ til Nobels fredspris, som i fjor gikk til den kinesiske demokratiforkjemperen og forfatteren Liu Xiaobo.

I år så det lenge ut til at Konfusius-prisen var et blaff i 2010. Men nå har en gruppe akademikere besluttet å dele ut prisen likevel. Tirsdag kunngjorde Qiao Damo, en av folkene bak den nye prisen, at årets prisvinner er den russiske statsministeren, Vladimir Putin.

– Han har vært fremragende i å opprettholde verdensfreden, sier Qiao, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Putin har ikke svart

Putin skal ha danket ut blant andre Tysklands forbundskansler Angela Merkel og den kinesiske landbruksforskeren Yuan Longping i konkurransen om den alternative fredsprisen.

Qiao legger til at komiteen har informert den russiske ambassaden i Beijing om prisen, men at de ennå ikke har fått et svar.

I fjor gikk prisen til den taiwanske visepresidenten Lien Chan, som ikke møtte opp i Beijing for å motta anerkjennelsen. Prisen – og rundt 90.000 kroner – gikk derfor til en liten jente som arrangørene nektet å identifisere, men som smilende poserte for kameraet med hendene fulle av pengesedler.

Mot Libya-bombing

Vladimir Putin har aldri vært anerkjent som en seriøs kandidat til Nobels fredspris, noe som i stor grad skyldes hans rykte for å fenglse politiske motstandere, den harde kampanjen mot opprørere i Tsjetsjenia samt undertrykkelsen av uavhengige journalister i Russland.

Konfusiuskomiteen, derimot, mener at at Putin, i sin første periode som president (2000-2008) bidro til å «bringe en bemerkelsesverdig opptur for Russlands militære makt og politiske status».

Han blir også lovprist av komiteen for å ha vært imot NATO-bombingen av Libya tidligere i år, en holdning som for øvrig ble delt av kinesiske myndigheter.

Ny pris, samme folkene

Den nye komiteen har tette bånd til både fjorårets komite og til Kinas myndigheter, ifølge den kinesiske bloggeren The Shanghaiist, en anerkjent observatør av det kinesiske samfunn.

Da landets kulturdepartement i fjor beordret den forrige komiteen, som ble organisert av China Native Art Association's Traditional Culture Protection Burea, å avlyse prisen, etablerte de samme folkene en ny organisasjon i Hongkong som de kalte China International Peace Research Centre.

Det er denne gruppen, ledet av poeten Qiao Damo, som deler ut årets pris. Qiao nominerte for øvrig seg selv til fjorårets pris, skriver The Shanghaiist.

Angriper Nobelkomiteen

Kinesiske myndigheter ble rasende da Nobelkomiteen i fjor besluttet å dele ut fredsprisen til Liu Xiaobo. Qiao sier til AFP at han mener komiteen ikke gjør det den er ment å gjøre.

– Nobelprisen har beveget seg for langt fra fred, og deres standarder har beveget seg for langt fra det som er essensen av fred. Vestlige verdier er ikke perfekte, og trenger et alternativ for å skape balanse, sier Qiao.

Valget av Putin som årets vinner av Konfusius-prisen er nærmest ikke nevnt i kinesiske medier. Men på sosiale medier har mange fått med seg nyheten.

– Denne prisen er en fornærmelse mot Konfusius, skriver en person på det populære nettstedet sina.com, ifølge The Globe and Mail.

En annen person stemmer i:

– Dersom dette fortsetter, vil Ahmedinejad få prisen til neste år, etterfulgt av Hugo Chavez og Kim Jong-il. Synd at Gadafi døde så tidlig, ellers kunne han også hatt en sjanse.