• Norge befinner seg på øverste dekk av Titanic mens nederste dekk tar inn vann, sa nærings- og handelsminister Trond Giske under regjeringens eierskapskonferanse tirsdag.

Næringsministeren tegnet et dystert bilde av den økonomiske situasjonen i Europa under den årlige eierskapskonferansen på Grand Hotel i Oslo tirsdag. Med avisutklipp med titler som «The final countdown» på to store lystavler bak ham, sammenlignet han dagens situasjon i Europa med historiens største skipsforlis, Titanic.

— Dette er en alvorlig krise med alvorlige bivirkninger, og også en stor sosial krise. En hel generasjon ser nå ut til å ikke klare å komme seg inn i meningsfylt arbeid, sa Giske fra talerstolen.

Feilet

Giske sammenlignet situasjonen i Hellas med det økonomiske krakket i Argentina på begynnelsen av 2000-tallet.

— Da hadde Argentina en statsgjeld på halvparten av bruttonasjonalproduktet. Hellas' gjeld er nå på 170 prosent. Det sier sitt.

Giske mente dagens EU-krise bunner i at man trodde at en sterkere integrering av den økonomiske politikken mellom de europeiske lendene ville følge naturlig med innførselen av en felles valuta.

— Den felles politikken kom ikke. Det første til forsterkede forskjeller i konkurranseevne mellom landene i EU. Resultatet ser vi nå.

- Tøff periode

Og mens Europa altså står til knærne i vann, befinner Norge seg ifølge ministeren på øverste dekk - uten å ha dyppet tærne i det iskalde vannet foreløpig.

— Vi har en tøff periode foran oss, advarte Giske.

Han mener resepten for å komme seg gjennom den for Norges del er heller mer enn mindre statlig eierskap, som også var temaet for konferansen tirsdag.

— I den situasjonen Europa befinner seg i nå er må staten og private eiere stå sammen. Statlig eierskap skaper stabilitet og er enda viktigere.

Samtidig understrekte ministeren at staten som eier i fremtiden har behov for å utøve mer fleksibilitet. I fjor annonserte nærings- og handelsdepartementet salg av statens andeler i selskapene SAS, Secora og Entra eiendom. I januar ble det betente salget av TV2 annonsert.

Positivt for Norge

Men til tross for isberg og storm i sikte på Euro-havet, ser værmeldingen relativt god ut for Norge.

— Norge har klart seg enestående godt. Vi har de siste ti årene vært annerledeslandet i denne sammenhengen, sa Giske.

Sysselsettingen er rekordhøye, oljeprisene likeså, og landene Norge eksporterer mest til har klart seg relativt bra, tross alt. Siden 2005 har 321 000 mennesker blitt sysselsatt - den sterkeste veksten på 30 år.

Skulle den situasjonen endre seg, mener Giske at regjeringen skal klare å styre unna de verste problemene.

— Vi har ikke en bestemt plan klar, men har sett på scenarioer. Ikke minst har vi handlingsrom, sier Giske til e24.no.