I 2005 lanserte Stockholm slagordet «Stockholm — capital of Scandinavia». Tross forargelse både i eget land og i nabolandene, står slagordet fjellstøtt, mener den svenske turistinformasjonen Visit Stockholm.

— Varemerket er en posisjonering og ikke en fysisk beskrivelse, forteller kommunikasjonssjef Monica Ewert. - Capital betyr ikke bare hovedstad, men også «stor» og «betydningsfull». Skandinavia er for omverdenen den mest kjente geografiske begrepet for vår region. Derfor har vi valgt å bruke det.

Arrogant ordvalg

Frem til slagordet ble presentert, samarbeidet turistkontorene i København, Stockholm og Oslo om felles profilering av «The Scandinavian capitals».

Oslos turistsjef Tor Sannerud mener svenskenes ordvalg er arrogant. - Å fremheve seg selv og rakke ned på andre virker mot sin hensikt, sier han.

— På denne måten har de undergravet en samarbeidsmulighet. Om slagordet fungerer for dem, vet jeg ikke.

- Skandinavias største turistby

Ewert har tre hovedargumenter for det omstridte slagordet: Stockholms plassering, næringsliv og kulturtilbud.

— Slagordet bygger på kilder og fakta, ikke subjektive vurderinger. Vi er den mest sentralt plasserte og største byen i Skandinavia. Det bor 3,5 millioner innbyggere i vår region, og vi har 25 universiteter og høyskoler, skryter Ewert. Hun hevder Stockholms turistnæring står for drøyt 40 prosent av hele Skandinavias turistnæring.

— Vår region har syv havner og fem internasjonale flyplasser. Kulturtilbudet er stort om man regner restauranter, eventer og konserter. Vi ble utnevnt av EU til Europas miljøhovedstad 2010 - foran blant andre København. Sist, men ikke minst er Stockholm kjent for å dele ut Nobelprisen, Polarprisen og Vattenprisen, påpeker Ewert.

- Tror de at vi er dumme?

Sannerud ville ikke brukt utrykket Skandinavias hovedstad om han var Stockholms turistsjef.

— Det er jo direkte misvisende, sier han.

Som et motsvar laget Visit Oslo en film de la ut på YouTube. Her spurte de turister om Stockholm er Skandinavias hovedstad.

— Turistene forstår heller ikke helt spørsmålet. «Tror de at vi er dumme?" var responsen, sier Sannerud.

- Hovedstaden for vinter, kultur og natur.

Men også Visit Oslo markedsfører sin by som en hovedstad - «Capital of culture and nature".

— Symbiosen mellom Marka og fjorden er spektakulær for en hovedstad. I tillegg er vi en fantastisk kulturby. Hvert år har vi dobbelt så mange livekonserter som Stockholm. Oslo er en musikkby som hele verden ser på, og det gjelder alle sjangre. Filharmonien i Oslo er et av verdens mest anerkjente, sier Sannerud.

— Nå som det er vinter, bruker vi også slagordet «World Winter capital". Det var det president Gian- Franco Kasper i Det internasjonale skiforbundet, sa da han innledet verdensmesterskapet i Oslo i fjor. I februar arrangeres det VM i snowboard - det kan de heller ikke arrangere i Stockholm. Når vi legger sammen bragder og internasjonale posisjoner, ser vi at vår lille hovedstaden hever seg godt over Stockholm, konkluderer Sannerud.

- Oslo er en varm by

Maria Fredholm (34) er født og oppvokst i Stockholm, men bor i Oslo. Hun er ikke i tvil om hvilken by hun foretrekker.

— Det er noe med hele samfunnsklimaet. Det er mer avslappet og uhøytidelig i Oslo. Folk gjør ikke så stort nummer ut av seg selv, mener Fredholm.

- I Stockholm er det mer prestisje rundt utdanning og jobb. Pluss at man skal planlegge alt. Du må gjøre avtale et par uker i forveien for å møte en kompis i Stockholm. Her tar man ting mer på sparket, mener Fredholm.

Hun flyttet til Oslo første gang i 1998, for å jobbe og oppleve noe nytt sammen med en venninne.

— Etter to år i Oslo dro vi hjem til studier og kjærester i Stockholm. Etter en stund begynte vi begge å lure på hvorfor vi egentlig forlot Oslo. I 2007 flyttet jeg tilbake hit for å se om det var så bra som jeg husket. Jeg ville rett og slett bort fra Stockholm.

Fredholm jobber i dag som sosionom ved Rikshospitalet. Hun mener det er mer enn menneskene som gjør Oslo til en bedre by enn Stockholm.

— Alt er så nært. Du kan ta banen ut i skogen, kjøre alpint, ta båten ut til øyene i fjorden. Alt er tilgjengelig. Det er unikt å bo i en sånn by. Og så er det mye bedre uteliv her - nettopp fordi folk er så avslappet. Folk går ut for å ha det moro, og man kan prate med alt og alle.

Rister på hodet over nordmenns stil

Robert Valenti (42) flyttet fra Stockholm til Oslo for fire år siden etter at han ble headhuntet til en jobb i SEB. Han synes det er helt riktig å kalle Stockholm for Skandinavias hovedstad.

— Jeg ville aldri velge Oslo over Stockholm når det gjelder kultur, mattilbud eller fornøyelser. Dessverre kommer Oslo ganske langt ned på listen over skandinaviske byer her, sier Valenti, som også har bodd en periode i København.

- Hva er den største forskjellen på Oslo og Stockholm?

— Menneskene. I Stockholm er folk mer urbane. Man er opptatt av å oppføre seg korrekt og kle seg korrekt, mener Valenti. - Det finnes visse regler for hvordan man ter seg i en storby. Oslofolk ser ikke forskjell på ute i skogen og inne byen. I Stockholm går man ikke inn i byen i kortbukser. Gummistøvler er ikke akseptert, sier Valenti. Han mener det er større forskjell mellom bykultur og småbykultur i Sverige.

— Stockholm har bra kulturtilbud og gode spisesteder. Når det gjelder Oslo, ser man ikke noen stor forskjell mellom den og for eksempel Ski. Oslo er bare litt større.

- Finnes det noen områder der Oslo er bedre enn Stockholm?

— Eeeeh, sier Valenti, og trekker litt på det.

— Jo da. Det finnes ting som er bedre. Jeg setter pris på nærheten til naturen. Jeg aksepterer ikke at man kan ta med ski og svette treningsklær på trikken tett på andre mennesker. Men jeg liker naturen rundt byen.

— En annen ting jeg setter pris på, er at jeg får leve mitt eget liv på fritiden her i Oslo. I Stockholm er arbeidet en større del av livet. Man personifiserer seg mer med jobben. Her snakker folk mer om personlige interesser og hvor de gikk på ski i helgen.