Fremst i rekken av de gavmilde mangemilliardærene er Microsoft-grunnleggeren Bill Gates og investoren Warren Buffett, som tidligere i sommer kom med en oppfordring til andre rikinger om å dele på godene.

Onsdag presenterte de en foreløpig liste på 34 amerikanske milliardærer som nå har lovet å donere bort halve formuen sin til veldedige formål.

Blant de mange kjente navnene på listen er CNN-grunnlegger Ted Turner, Star Wars-regissør George Lucas, hotelleier Barron Hilton og New York-borgermester Michael Bloomberg.

Andre bidragsyterne ønsker å være anonyme.

Se hele listen her.

2x Norge

— Dette er en fantastisk start, sa en fornøyd Buffett, som for fire år siden lovet å gi bort 99 prosent av sin enorme formue, som anslås å ligge på rundt 47 milliarder dollar (rundt 280 milliarder kroner).

Han la til at flere av milliardærene har lovet bort mer enn de 50 prosentene de ble bedt om, skriver The Guardian.

Ifølge nyhetsbyrået AP kan de samlede bidragene nå beløpe seg til så mye som 600 milliarder dollar – rundt 3600 milliarder kroner.

Det tilsvarer mer enn dobbelt så mye som Norges bruttonasjonalprodukt, ifølge tall fra CIA World Factbook.

Alle velger sitt

Løftene de 34 milliardærene har gitt, er ikke juridisk bindende men ble av Buffett beskrevet som «en moralsk forpliktelse». Pengene kan gå til de formål rikingene selv ønsker. Buffett har valgt å gi bort sine penger til The Bill and Melinda Gates Foundation, som på relativt kort tid har blitt en av verdens største fattigdomsbekjempende organisasjoner.

Mens ekteparet Gates bruker penger på bekjempelse av sykdom og fattigdom i utviklingsland, velger George Lucas å bruke pengene sine på utdanningstilbud. Hilton vil bruke pengene på tiltak som å sikre rent vann og å hjelpe de hjemløse, mens Bloomberg blant annet forsøker å bekjempe tobakkrelaterte sykdommer.

Twitter: @ronneberg