— Det kan bli vanskelig å få sikret seg nok brød til 17. mai og helgen, kunngjorde bondelagsleder Nils T. Bjørke til Aftenposten.no mandag.

Han har sett seg lei på landbrukspolitikken og lanserer aksjonen «hamstring av brød». Bøndene vil blokkere fire melanlegg og tømme butikkene for brød i protest mot statens tilbud i årets jordbruksoppgjør.

Målet med brødaksjonen er å få folk til å hamstre brød, slik at hyllene tømmes for bakverk.

Psykologisk effekt

Virke Handel, som representerer dagligvarehandelen i Norge, er kritisk til bøndenes fremgangsmåte, men tror det kan bli tomme brødhyller på kort sikt.

-Det er åpenbart at strategien er å skremme forbrukerne til å begynne å hamstre brød. Vi har sett tidligere at når det er rykter om at det er tomt for en vare, enten det er toalettpapir eller hva det er, skyter folk til butikkene for å handle, selv om de har skapene fulle. Da blir det tomme butikkhyller. Det kommer selvsagt an på i hvilken grad de skremmer forbrukerne til å hamstre, det kan fort bli forsyninsgsvikt på kort sikt, men ikke på lengre sikt. Da drar forbrukerne heller til Sverige. Handelen går sine veier uansett, sier, Thomas Angell, direktør i Virke Handel.

Han tror ikke selve at selve blokkaden av melanlegg vil ha noe særlig effekt isoloert sett, men at den psykoligiske effekten kan bli at folk stapper handlevognene fulle.

Kortvarig aksjon

Bakers, som er det største bakerikonsernet i Norge, har mindre tro på brødkrise fordi aksjonen bare skal vare i ett døgn.

— Det er en litt begrenset tidsperiode, og hvis bakeriene har fått fylt opp sine melsiloer, er det liten grunn til å tro at det vil få alvorlige konsekvenser for forbrukerne. Det han hende enkelte bakerier kan få problemer med å levere til alle kundene sine, men i det fulle og hele skal ikke en aksjon med så kort varighet medføre de store problemene for forbrukerne, sier Ole Neergård i Bakers til Aftenposten.no.

Aksjon på Bjølsen i Oslo

Medlemmer av Bondelaget og Norsk Bonde- og Småbrukarlag vil tirsdag blokkere utkjøringen av matmel til de fire store møllene i Norge:

  • Vaksdal ved Bergen.
  • Buvika ved Trondheim.
  • Skien i Telemark
  • Bjølsen i Oslo. I tillegg skal bøndene mobiliseres til å kjøpe opp brød fra butikkene, for å forsterke effekten av blokaden mot møllene.

- Skyver forbrukerne foran seg

Men på Rimi ved Oslo S har har folk foreløpig ikke gått mann av huse for å kjøpe børd. Mandag kveld klokken ti fortsattmye brød igjen. Butikken har solgt litt mer brød enn vanlig.

— Det har vært tre-fire stykker som har hamstret fire-fembrød hver. Det er noen som begynner å få panikk, det merker vi på frukt oggrønt også – de tror det gjelder det også, sier Pia Bårdholt på Rimi.

Thomas Angell i Virke mener bøndene skyter seg selv i foten ved å gjennomføre aksjonene. Han tror de ville oppnådd mer ved å forhandle med staten.

— Jeg må si at det er ganske rart at bøndene, som selv er opptatt av at man skal vise god handelsskikk, skyver forbrukerne og handelen foran seg. De burde heller rett skytset mot Stortinget og regjeringen, sier han.

Vil ikke kommentere

Norgesgruppen, som har 40 prosent av markedsandelen i dagligvaremarkedet, vil ikke kommentere konflikten eller hva slags konsekvenser den kan få for forbrukerne.

-Vi avventer situasjonen og har ikke planlagt eller iverksatt spesielle tiltak, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen.

Det har heller ikke lyktes Aftenposten.no å få kommentar fra Reitangruppen.

Norgesmøllene, som eier anleggene som skal blokkeres, er også sparsomme i sin kommentar. De opplyser at aksjonen vil vare fra tirsdag klokka 5 om morgenen til onsdag 16. mai klokken 9. Møllene kjører hver dag ut mel til landets bakerier og til dagligvarehandelen.

— Norgesmøllene tar aksjonene til etterretning og beklager de ulemper dette måtte medføre for våre kunder. Utover dette ønsker vi ikke å kommentere arbeidskonflikten mellom staten og bøndene, skriver de i en pressemelding.