Den nye typen rigg og brønnkontrollsystem er spesielt tilpasset for å hente ut olje i eksisterende havbunnsbrønner. Statoil opererer i dag omlag 500 havbunnsbrønner.

40 prosent mer effektivt

— Vi er de første i verden som tar i bruk denne teknologien og vi har som mål at den vil øke effektiviteten ved oljeutvinning i de eksisterende brønnene med 40 prosent, sier konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring Margareth Øvrum til Aftenposten.no.

Den nye teknologien vil gjøre det mulig å utvinne olje og gass som ellers kunne gått tapt, skriver Statoil i en pressemelding.

- Vi regner med at denne teknologien vil gjøre det mulig å utvinne 180 millioner ekstra oljefat. Statoil har som mål å holde produksjonen på norsk sokkel like høy som i dag frem til 2020 og denne teknologien kan bidra til å gjøre det mulig, sier Øvrum.

Men til tross for ny teknologi og mange store funn det siste året, så er ikke det nok til å hindre at oljeproduksjonen på norsk sokkel vil falle dramatisk fra 2020.

- Lønner seg

— Dette er en rigg som er spesialdesignet for å gjøre bore- og vedlikeholdstjenester i de eksisterende brønnene. Dersom teknologien faktisk reduserer kostnadene ved utvinning i de allerede eksisterende undervannsbrønnene med 40 prosent, så vil dette være lønnsomt til tross for at denne riggen er dyrere enn vanlige rigger, sier oljeanalytiker Trond Omdal i Artic Securities.

Han legger til at dersom Statoil klarer å øke oljeutvinningen med bare én prosent, så utgjør det enorme beløp.

- Mer effektiv teknologi gjør at Statoil kan gjøre flere brønnintervensjoner og dermed få ut lommer av olje som de ellers ikke ville fått ut. Tradisjonelt har oljeutvinningen fra undervannsbrønnene vært lavere enn for andre brønner, sier Omdal.

Statoil-analytiker Martin Vold i Carnegie tror imidlertid denne kontrakten betyr mest for Aker Solutions.

— Jeg tror denne kontrakten er mye viktigere for servicesektoren i Norge enn for Statoil, sier han.

11 milliarder

Ifølge Aker Solutions som leverer teknologien, så har kontrakten som skal gå over åtte år, en verdi på 1,9 milliarder amerikanske dollar, det tilsvarer 11 milliarder norske kroner.

Kontrakten inkluderer leie av riggen og leie av nødvendig utstyr og tjenester for å utføre brønnintervensjon, sidestegsboring, fjernstyrt undervannsfartøy, brønntesting og sement.

Den nye riggen vil være i tjeneste i løpet av2015.

Konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring i Statoil Margareth Øvrum.
Statoil