Rett før klokken 10 fredag kom meldingen om at arbeidstagerorganisasjonene har brutt forhandlingene om ny hovedtariffavtale i kommunesektoren.

Forhandlingene, som startet 29. mars, går dermed til megling.

— Vi beklager at arbeidstagerorganisasjonene valgte å bryte i dag, mer enn tre døgn før forhandlingsfristen utløper, sier forhandlingslederen i kommunesektorens organisasjon KS, Per Kristian Sundnes i en pressemelding.

Han sier at han ikke er spesielt overrasket over beslutningen, og viser til at det ble brudd i forhandlingene i oppgjøret i staten torsdag.

— Vi skjønner jo at det er vanskelig for organisasjonene å fortsette reelle forhandlinger etter at det ble brudd i oppgjøret i staten. Nå får vi gjennomføre meglingen, og håpe at vi gjennom den får oppgjøret i havn, sier Sundnes.

Krever økt lønn

På den andre siden av bordet påpeker de at avstanden mellom partene er for stor.

– Manglende framdrift knyttet til økonomien i oppgjøret er årsak til bruddet mellom KS og Unio. Da vi nærmet oss de krevende diskusjonene om økonomi og lønn, skjønte vi at avstanden var for stor til at det kunne gi en forhandlingsløsning. Vi så dermed heller ingen grunn til å fortsette forhandlingene, sier forhandlingsleder for Unio i kommunesektoren, Mimi Bjerkestrand i en pressemelding.

— Unio er opptatt av at folk skal få gode kommunale tjenester, og derfor krever vi økt lønn for de med høy kompetanse, sier hun.