— Når det står beef på pakken, og det er noe annet enn beef i pakken, så er det juks, sier helseminister Jonas Gahr Støre under hastemøte han kalte inn til fredag ettermiddag.

Bare timer tidligere ble det kjent at både NorgesGruppen, Coop og Rema 1000 bekrefter at det er funnet hestekjøtt i lasagne de har solgt, skriver Aftenposten.

— Målet med møtet er å forsikre oss om at vi som myndigheter og dere som næringsaktører handler forsvarlig, sier Støre videre.

Tilstede på møtet er også landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum og en rekker representanter fra de ulike aktørene, inkludert Mattilsynet og selskapene.

Uroen blir større

— Uroen blir større og større og da er det viktig at vi tar grep, sier Vedum.

— Det er en svært alvorlig sak og kan påvirke forbrukernes tillit til at den maten de kjøper er trygg. Vi skal sikre at maten er trygg.

— Hvor ligger sviktet, hvor ligger jukset, vil Støre vite.

Både Forbrukerråd Randi Flesland og Mattilsynet uttrykker stor bekymring for situasjonen.

— Det er ikke hesten det er noe galt med, men å vite hva hesten har i seg, sier Støre videre.

— Dere bærer et særlig ansvar ovefor forbrukerne. Det er tydelig at dette gjelder dette produktet, men det er ingen tvil om at dette reiser spørsmål knyttet til en rekke andre produkter også, sier Støre.

Troverdig

Støre var tilfreds med det han hørte på møtet.

— På bakgrunn av det vi har hørt her mener jeg det ivaretar de kravene vi kan stille til dem. Jeg synes kjedene har gitt et troverdig bilde av at de har reagert raskt. Jeg kan ikke se dem i alle kortene, men jeg går ut fra at Mattilsynet har kontakten med dem, sa han til Aftenposten etter møtet.

— De gir et troverdig bilde av at de har trukket produktene tilbake på kort varsel, og jeg tror at også de vet at det å nøle med dette har stor risiko for deres omdømme. Derfor er det bra at de kan sitte her helt åpent og si at de har trukket produktene tilbake fra markedet.