Forretningsmann og investor John Fredriksen får nå konkurranse i kampen om oppdrettsselskapet Cermaq. I dag offentliggjorde selskapet at det er kommet et bud på 6,2 milliarder kroner for fôrvirksomheten EWOS, som Cermaq eier.

«Tilbudet på 6,2 milliarder kroner innebærer en selskapsverdi på 10 ganger markedets konsensus driftsresultat for EWOS i 2013. Cermaq vurderer den angitte selskapsverdien til å være vesentlig over den verdi som implisitt ligger i så vel den historiske prisingen av Cermaq-aksjen som budet fra Marine Harvest», skriver Cermaq i en børsmelding.

Nei til Fredriksen

13. juni i år anbefalte styret i Cermaq selskapets aksjonærer om ikke å akseptere et bud fra Marine Harvest, hvor Fredriksen er største aksjonær. Budet lå på 107 kroner pr. aksje.

Som betingelse satte han at Cermaq ikke skulle gjennomføre et planlagt oppkjøp av et chilensk fôrselskap. Det lykkes han med. 21. mai klarte Fredriksen å samle støtte til å motsette seg oppkjøpet fra tilsammen 33 prosent av aksjonærene.

Men å kjøpe opp selskapet har han foreløpig ikke lykkes med, og nå er altså nye aktører kommet på banen.

Cermaq-aksjen ble ved børsslutt fredag handlet for 109 kroner aksjen.

Ekstraordinært utbytte

Investorgruppen som har lagt tilbudet på bordet består av investeringsselskapene Altor og Bain Capital.

Cermaq skriver i meldingen at dersom transaksjonen gjennomføres vil det frigjøre betydelige midler, som skal brukes til å nedbetale lån og et ekstraordinært utbytte til aksjonærene på til sammen 4-5 milliarder kroner. Det vil tilsvare mellom 43 og 54 kroner aksjen.

Største aksjonær er staten, som eier 43,5 prosent av Cermaq.

Forrige uke ba næringsminister Trond Giske Stortinget om fullmakt til både å kjøpe og selge aksjer i fiskeoppdrettsselskapet Cermaq, for å skaffe staten handlingsrom.

Selskapet vil nå gjennomføre en ekstraordinær generalforsamling med sikte på å få i havn en avtale innen midten av juli. Oppkjøpet må få mer enn 50 prosents oppslutning på generalforsamlingen.