Aksjekursen til sørkoreanske Samsung stupte hele 7,7 prosent på børsen i hjemlandet etter dommen i rettssaken mot Apple, melder Bloomberg.

Dette er det største fallet aksjen har opplevd siden 24. oktober 2008.

En jury i California i USA bestemte fredag at Samsung må betale Apple 1,05 milliarder dollar, som tilsvarer 6,1 milliarder kroner, for å ha krenket noen av Apples patentrettigheter for smarttelefoner og nettbrett.

Trenger Samsung

Kjennelsen er et hardt slag for Samsung som ligger på førsteplass i salg av smarttelefoner i USA.

Apple er samtidig helt avhengig av teknologi fra Samsung for å lage sine telefoner og nettbrett. Apple er Samsungs største kunde og bidrar med rundt ni prosent av inntektene til det sørkoreanske selskapet.

Men de pågående rettstvistene og erstatningen de er dømt til å betale Apple skader naturlig nok Samsungs omdømme — og verdi.

En rekke søksmål

Det er uklart om Samsung vil få lov å fortsette å bruke teknologien og betale Apple for retten, eller om de må trekke produktene fra markedet og omgjøre dem. Bare noen få av Samsungs produkter, blant dem den nye Galaxy III S, ble ikke berørt av kjennelsen.

Samsung reagerte på kjennelsen ved å kalle den et stort tap for forbrukerne, og si at Apple har manipulert patentsystemet.

Samsung og Apple er involvert i lignende saker i minst ti land rundt om i verden.

Fredag besluttet samtidig en domstol i Sør-Korea at både Apple og Samsung hadde krenket patentrettighetene til den andre. Begge ble tilkjent erstatning, og flere produkter må fjernes fra butikkhyllene.