Aftenposten har ved flere tidligere anledninger fortalt om de store utfordringene den svenske matgiganten Ica har i sin norske virksomhet.

Tøff konkurranse og nye konsepter har gjort det vanskelig for Ica-kjedens tradisjonelle supermarkedkonsept.

Nytt milliardunderskudd

De siste årene har norske Rimi— og Ica-butikker først til store tap for selskapet, og for 2011 er de økonomiske utfordringene i milliardklassen, viser selskapets foreløpige resultat for 2011, som ble presentert i dag.

Her er det klart at selskapets norske virksomhet hadde et driftsunderskudd på 1,26 milliarder svenske kroner, eller i underkant av 1,1 milliarder norske kroner.

Blir verre

Mye av årsaken dreier seg om nedskrivninger som ble gjennomført i siste halvår i forbindelse med salget av Ica Maxi, men likevel er tallet en forverring fra 2010, da underskuddet var på 588 millioner svenske kroner. Det tilsvarer rundt 505 millioner norske kroner.

Nye Rimi-butikker har tidligere blitt lansert som redningsplanken i det skakkjørte Ica Norge. 255 butikker var i fjor høst bygget om til det nye konseptet.

For svenskene blir trøsten at Ica-konsernet som helhet leverer gode tall. I fjor var driftsoverskuffet før nedskrivninger på 3,1 milliarder svenske kroner.