Kraftig økning av sjømateksport hittil i år

De tre første månedene i år er eksporten av sjømat på 8,4 milliarder kroner. Dette er en økning på 1,3 milliarder eller 18 prosent fra samme periode i fjor.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 21 år gammel

Hovedgrunnen til økningen er oppgang i eksporten fra tradisjonell fiskerinæring, viser tall fra Eksportutvalget for fisk.

I første kvartal i år har Japan styrket sin posisjon som det viktigste enkeltmarked med en vekst på 36 prosent, eller vel en kvart milliard kroner. Det gode resultatet skyldes først og fremst økt eksport av ørret. Økningen var på hele 111 prosent til 327 millioner kroner. Frossen makrell økte med 82 prosent til 173 millioner kroner. Andre produkter som økte var frossen lodde og frossen laksefilet.

Eksportverdien av fersk laks til Japan ble redusert med 9 prosent til 202 millioner kroner.

Økt eksport til EU Sammenlignet med første kvartal i fjor har eksportverdien av sjømat til EU i første kvartal i år økt med 11 prosent til 4,6 milliarder kroner.

Økningen er størst for konvensjonelle produkter som saltfisk, klippfisk og tørrfisk. Eksporten av Norsk Laks i første kvartal var på 48.000 tonn. Dette er en oppgang på 8 prosent fra fjoråret. Eksportverdien av fersk laks til EU er hittil i år redusert med 10 prosent til 1,3 milliarder kroner. Grunnen er en nedgang i gjennomsnittsprisen fra 31,78 kroner per kilo første kvartal i fjor til 26,67 kroner per kilo første kvartal i år.

Øst-Europa øker Det var en kraftig økning i sjømateksporten til Russland, Ukraina og Polen.

Eksportverdien til Russland i årets tre første måneder økte med hele 110 prosent til 386 millioner kroner. Til Ukraina økte eksporten med 236 prosent til 251 millioner kroner, mens økningen til Polen var på 66 prosent til 407 millioner kroner. Økningen skyldes økt eksport av sild, laks, makrell og lodde.

NTB

Publisert