Helseminister Bent Høie: – Nå setter vi rekorder ingen ønsker å sette

R-tallet har siden 22. februar økt til 1,4 nasjonalt. Helseminister Bent Høie varsler at nasjonale tiltak kan bli innført på kort varsel, dersom det oppstår utbrudd flere steder.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Se pressekonferansen direkte i videovinduet over klokken 14.00.

Den tredje smittebølgen har nådd Norge. Tirsdag ble 1150 personer registrert smittet i Norge. Det er en ny nasjonal rekord.

Også hovedstaden satte egen smitterekord med 495 registrerte tilfeller samme dag.

– Nå setter vi rekorder ingen ønsker å sette. Vi er inne i en tredje bølge, sier helseminister Bent Høie på pressekonferansen.

Onsdag er 226 personer innlagt med coronaviruset, det høyeste antallet siden 10. april i fjor. Det tilsvarer mer enn en tredobling den siste måneden, viser VGs oversikt.

– FHI melder om 153 nye innleggelser på en uke og det er det største antallet nye innleggelser på en uke siden mars i fjor, sier Høie på pressekonferansen.

Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser i den siste ukesrapporten at R-tallet nasjonalt har økt til 1,4 siden 22. februar. Ifølge samme rapport utgjør den britiske virusvarianten nå 76 prosent av alle tilfeller i Norge.

Strenge tiltak i flere kommuner

Regjeringen har innført det høyeste tiltaksnivået i hele Viken, Gran kommune i Innlandet, Haugalandet, Salten-regionen og de gamle Vestfold-kommunene.

Helseministeren opplyser at FHI og Helsedirektoratet anbefaler å fortsette med å slå ned smitten lokalt.

– Hvis det blir mange flere utbrudd flere steder i landet har vi planer om å innføre nasjonale tiltak, varsler Høie.

Tiltakene kan bli innført på kort varsel.

For en uke siden varslet statsminister Erna Solberg at regjeringen er klar til å innføre en rekke nasjonale tiltak dersom smittetallene ikke går ned.

Oslo har selv innført noen av de strengeste tiltakene siden starten av pandemien.

Smittetrykket er høyest i aldersgruppen 10 til 19 år. Tall for forrige uke viser at 179 per 100.000 personer i aldersgruppen ble registrert smittet. Men smittetrykker øker i alle aldersgrupper.

I uke 10 ble flere enn 190.000 personer testet for coronaviruet i Norge. Minst 5585 personer ble registrert smittet. Tallene kan fortsatt endre seg noe på grunn av etterregistreringer.

Enkelte laboratorier i Viken har slitt med analysekapasiten av coronatester og dermed hatt lengre svartid.

Karanteneunntak for helsepersonell

Helsepersonell som er vaksinert kan få unntak for karantene for å sikre at hjulene går rundt i helsevesenet, opplyser Høie på pressekonferansen.

– De må testes og være i karantene i fritiden, legger han til.

Det stilles også krav om at det må ha gått tre uker fra første vaksinedose.

– Dette vil gjøre det lettere å få hjulene til å gå rundt i helse- og omsorgstjenesten, sier Høie.

Guldvog: Dette er rådene for påsken

Reising:

  • Unngå reising innenlands
  • Fraråder alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendige

– Reiser du likevel må du på karantenehotell i minst tre dager, sier Guldvog.

Hytteråd:

– Du bør bare reise på hytta med de du bor med eller tilsvarende nære. Det kan være for eksempel en kjæreste, sier Guldvog.

Han sier at hvis du reiser til et sted med andre råd enn du har hjemme, skal du følge de strengeste rådene. Han råder også til å ikke ha overnattingsbesøk hvis man kommer fra områder med høy smitte, som Oslo og Viken.

– Personer fra ulike husstander bør ikke sove på samme rom, sier han.

Publisert: