Sputnik V-vaksinen vurderes for godkjenning i Norge og EU

Den russiske vaksineprodusenten har blitt tatt inn i godkjenningsprosessen av Det europeiske legemiddelkontoret (EMA).

KAN BLI GODKJENT: Den russiske Sputnik V-vaksinen tas nå opp for vurdering hos Det europeiske legemiddelkontroet. Vaksinen er allerede tatt i bruk flere andre steder i verden.
 • Martha C. S. Holmes
 • Yasmin Sfrintzeris
 • Synne Eggum Myrvang
 • Line Fausko
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Det skriver de i en pressemelding torsdag.

Vaksinen er tatt opp til det som kalles «rolling review» i EU-systemet. Da sender selskapet fortløpende inn data til EMA. Når de mener de har gode nok data til å søke om godkjenning, sender de inn en siste stor datapakke over forskningen sin til vurdering.

Vitenskapskomitten i EMA baserer beslutningen om å starte godkjenningsprosessen på data fra kliniske studier på voksne, som indikerer at Sputnik-vaksinen fører til produksjon av antistoffer og immunceller, og kan beskytte mot covid-19, skriver de i pressemeldingen

– Skal absolutt ikke undervurdere russerne

Steinar Madsen i Statens legemiddelverk er positiv til dagens nyheter om at nok en vaksine tas opp til vurdering i EMA.

– Det er spennende at vaksineprodusenter utenfor tradisjonelle vestlige land, som USA og EU, nå melder seg på i kappløpet mot å få godkjent vaksiner i Europa. Man skal absolutt ikke undervurdere russerne - de har en stor legemiddelindustri innalands, sier han til VG.

– Jo flere vaksineprodusenter, jo flere godkjente vaksiner, jo større forsyninger av vaksiner får vi.

Men EU, som Norge har kjøpt vaksiner sammen med, har på nåværende tidspunkt ikke inngått noen felles avtale om å kjøpe vaksinedoser ra det russiske selskapet. Samtidig har land som Ungarn og Slovakia kjøpt inn doser.

– Nå gjør de godkjennende myndighetene sin jobb, så er det opp til de som er på innkjøpssiden å eventuelt gjøre avtaler, sier Madsen om det.

POSITIV: Steinar Madsen i Statens legemiddelverk mener det er spennende at en mindre tradisjonell utfordrer har meldt seg på vaksinekappløpet i Europa.

Kritikk for tidlig utrulling

Russland godkjente vaksinen for bruk allerede 11. august. Da var den bare testet på 76 mennesker. Det er høyst uvanlig for en vaksine å bli godkjent etter så lite reell testing.

De påbegynte også massevaksineringen med Sputnik V i desember, og fikk den gang kritikk for å ha vært for tidlig ute, og for ikke å ha publisert forskningsresultater.

Men tidligere i februar ble det publisert ny, lovende data om vaksinen: De foreløpige funnene viste en effektivitet på 91,6 prosent. Etter dette har selskapet vært i samtaler med EMA, og nå har de altså begynt godkjenningsprosessen.

Vaksinen er allerede tatt i bruk i flere land, deriblant Mexico.

Gis i to doser som er ulike

Blir en vaksine godkjent for Europa, blir den også godkjent for Norge. Vaksinen er en såkalt viral vektor-vaksine, slik som AstraZenecas vaksine. Men Steinar Madsen i statens legemiddelverk har tidligere sagt til VG at denne også er basert på et annet interessant prinsipp:

– Den gis i to doser, men de to dosene er forskjellige. Noe av det man har lurt på når man gir én dose først, er om man da får dannet antistoff mot selve vaksinen også, og om det kan være et problem. Men her bruker man altså to forskjellige virusvektorer, sa han i begynnelsen av februar.

Les mer om Sputnik-vaksinen nedenfor:

Publisert
 1. Vaksine
 2. Coronaviruset
 3. Legemiddelindustrien
BT anbefaler

– Jeg kunne vært et annet sted i dag om noen hadde fanget meg opp

– Hadde noen fanget meg opp i en tidlig fase, ville jeg kanskje vært på et annet sted i dag, sier Cecilie Baldersheim.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Ungdomsskole sperret av etter hærverk, elever sendt hjem

 2. Jakter knivmann: – Vi har rykket ut med en del ressurser

 3. Her møter kommunen mannen som sperret turstien

 4. Dobbel dose trøbbel for hotellsjef. – Tristeste som finnes.

 5. Etter samtalen med Nav dro Emely til nærbutikken. Siden har hun vært der.

 6. – Det finnes et langt bedre tiltak enn makspris på strøm