Regjeringen fortsetter gjenåpningsplanen - går til trinn to 27. mai

Regjeringen åpner for blant annet reiser innlands fra i dag.

  • Maiken Svendsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Smittetrenden i landet er flat, og antall fullvaksinerte har passert 12 prosent, viser VGs coronaoversikt. Torsdag meldte NTB at det var under 100 coronapasienter på norske sykehus for første gang siden februar.

De tre faktorene trakk statsminister Erna Solberg frem som avgjørende for fremgangen i gjenåpningsplanen, da hun la den frem i april.

Fredag er det duket for pressekonferanse først med regjeringen, så i Oslo.

Klokken 11.30 møtte statsminister Erna Solberg, helse- og omsorgsminister Bent Høie, kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad pressen.

Da regjeringen startet sin pressekonferanse la de ut en pressemelding på sine nettsider. Neste trinn skjer fra 27. mai.

Regjeringen åpner for blant annet reiser innlands fra i dag, men det oppfordres at man planlegger reisen slik at man i «størst mulig grad unngår smittespredning mellom steder».

Regjeringen åpner også for skjenking til midnatt, og kravet om matservering fjernes. Samtidig opprettholdes kravet om bordplassering og en meters avstand, står det i pressemeldingen.

Skjenking til klokken 24 uten matservering er blant trinnene i gjenåpningsplanen til regjeringen.

I tråd med hva Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet anbefalte før pressekonferansen vil varemesser og midlertidige markeder vil ikke lengre bli omfattet av arrangementsregelverket. Dermed kan disse nå holde åpent, men må forholde seg til samme regelverk som på kjøpesenter, ifølge pressemeldingen.

Offentlig arrangementer innendørs kan nå ha 50, fremfor 10, personer uten faste, tilviste plasser.

I private hjem kan man ha besøk av ti personer om man kan holde en meters avstand. «Beskyttede», som ifølge Lovdata er fra 3 uker etter første vaksinedose eller etter gjennomgått sykdom, teller ikke med i anbefalingen.

Dette krever de av Ernas gjenåpningsplan

Ba om å følge EU

Innenlandsreiser kan også gjennomføres, men utenlands reiser frarådes fremdeles i trinn to. Det vil fortsatt være krav til testing og karantene etter utenlandsreiser.

I mai kom EU-kommisjonen med forslag om å tillate innreise for alle fullvaksinerte, også for unødvendige reiser. Virke ba da norske myndigheter å følge EUs reiseforslag.

– Norge ønsker å gå samme vei, sier Kjell Ingolf Ropstad på pressekonferansen.

Forutsetningen er at de har et coronasertifikat som er verifiserbart og kan vise om man har gjennomgått sykdom eller er fullvaksinert.

Regjeringen fjerner nå skillet mellom nødvendige og unødvendige reiser, for å heller se på smittetrykket. Dermed vil de som kommer fra land med mye smitte måtte være på karantenehotell i karantenetiden, mens man kan få gjennomføre karantene hjemme om man kommer fra land med mindre smitte.

– Kommer du fra et land med færre enn 150 smittede per 150.000 slipper du karantenehotell, sa Ropstad.

Reisende fra utenfor Europa skal i utgangspunktet være på karantenehotell hele karanteneperioden, ifølge regjeringen. Reisende fra land i EØS eller Schengen med flere enn 150 smittede per 100.000 innbygger må på karantenehotell frem til man kan vise negativ test tidligst etter tre døgn.

Advokat ut mot karantenehotell: – Fremstår som en ren bløff

Statsminister Solberg sa i begynnelsen av mai at de ønsker å bruke coronasertifikatet til å åpne opp mer, og at etter planen skal det norske sertifikatet være ferdig tidlig i juni.

Treningssentrene i Oslo har vært stengt siden november i fjor.

Regjeringen åpner likevel for at det ikke er alle kommuner som følger de nasjonale tiltakene, men at områder med mye smitte kan ha strengere tiltak.

Åpnet for restaurantåpning i Oslo

I Oslo startet de på gjenåpningstrinn to med at blant annet butikker og kjøpesentre fikk åpne 6. mai. Utesteder og treningssenter er også i trinn to, men de fikk ikke åpne i første omgang.

Torsdag åpnet byrådsleder Raymond Johansen for en gradvis restaurantåpning neste uke.

Byrådet i Oslo holder sin pressekonferanse klokken 13.30.

Publisert
  1. Coronaviruset
  2. Oslo
BT anbefaler

– Jeg husker da det var kamp om plassene. Nå er vi glade for hvert barn vi får.

– Jeg husker da det var kamp om plassene. Nå er vi glade for hvert barn vi får.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Slått ned med flaske i Bergen sentrum

  2. Med ny teknologi vil han løysa både straumkrisa og klimakrisa

  3. «Her er de syv viktigste årsakene til Branns fantastiske endring»

  4. – Timeplanen til en seksåring er til å gråte av

  5. Snikåpner byens nye storstue: – Fantastisk

  6. Nå blir det slutt på bobilene