Raser etter tvungen lønnsnemnd: – Særdeles uheldig

Sykepleierforbundet mener tvungen lønnsnemnd i kommunestreiken er «særdeles uheldig». Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen mener situasjonen ved gjenvinningsanlegget i Fredrikstad ikke ga ham noe annet valg.

Forbundsleder i Sykepleierforbundet, Lill Sverresdatter Larsen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Regjeringen grep fredag ettermiddag inn med tvungen lønnsnemnd i kommunestreiken. Den utløsende årsaken var fare for brann i Frevars gjenvinningsanlegg i Fredrikstad, noe som utgjorde en fare for liv og helse.

– Det er særdeles uheldig at statsråden bryter inn og krever tvungen lønnsnemnd på en lovlig streik. Det sier noe om streikeretten for en gruppe som regnes som uunnværlige, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Sykepleierforbundet til E24.

– Nettopp fordi vi er så uunnværlig at en streik er veldig vanskelig, bør det også avtegnes på lønnen, og det bør statsråden se nøye på, sier Larsen.

– Hva tenker du om at dette grepet nå kom etter fare for liv og helse på gjenvinningsanlegget i Fredrikstad?

– Det vil alltid være en kombinasjon av flere ting som fører til en beslutning om tvungen lønnsnemnd, det får stå for statsråden sin regning.

Hun opplyser videre at arbeidsgiverne har søkt om dispensasjon for alle som har blitt tatt ut, og mener at sykepleierne har vært veldig behjelpelige med å gi dispensasjon til de ansatte, så de ikke kan gripe inn med grunnlag i fare for liv og helse.

– Jobben til sykepleierne er knyttet til liv og helse, så det er et paradoks når det skal brukes som et streikevåpen, sier Larsen.

Har du noen tips i saken, kontakt E24s journalister her.

– Et enormt sinne der ute

Også lærerne er svært kritiske til at regjeringen valgte å gripe inn i streiken.

– Vi er både provosert og skuffet når en rettmessig streik blir stanset på denne måten, sier leder i Utdanningsforbundet i Trondheim, Gry Camilla Tingstad, til NRK.

Utdanningsforbundets leder i Ålesund, Ina Margrethe Enoksen, er av en lignende oppfatning.

– Det er helt forferdelig at vår gruppe skal være så viktig for samfunnet at vi blir utsatt for tvungen lønnsnemnd. Samtidig skal vi få den dårligste lønnsutviklingen og være minst verdsatt, sier hun til NRK.

Også leder i Unio Bergen, Bente Myrveit, mener grunnlaget for tvungen lønnsnemnd ikke er reelt.

– Det er et enormt sinne der ute fordi de føler seg dårlig behandlet, sier Myrtveit til statskanalen.

– Folk har klappet og kalt oss uunnværlige gjennom et helt år, men har ikke tenkt å betale for det.

Les også

Tvungen lønnsnemnd mellom KS og Unio – streiken avsluttet

Røe Isaksen: Ikke hatt noen annen grunn til å gripe inn

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier til E24 at det hadde vært uaktuelt med tvungen lønnsnemnd hvis ikke det var for situasjonen i Fredrikstad.

– Vi vurderer aldri tvungen lønnsnemnd hvis ikke alvorlige situasjoner oppstår. Vi gjør ikke dette fordi vi har meninger om krav eller lønn. Det er utelukkende på grunn av denne situasjonen, sier Røe Isaksen.

– Hvorfor ble gjenvinningsanlegget i Fredrikstad utslagsgivende heller enn sykepleiere og lærere?

– Det ble ikke utslagsgivende, det er den eneste grunnen. Det var ikke slik at dette tippet noe over. Vi har ikke hatt noen grunn til å gripe inn i sykepleier- eller lærerstreiken. Vi ønsker heller ikke å gripe inn. Å streike er en sentral rett i et demokrati som det norske. Vi ønsker at partene løser det selv. Vi har ikke tatt stilling til krav eller lønnskrav.

– Akkurat nå har vi en akutt situasjon ved et avfallshåndteringsanlegg, der brannvesenet mener det er fare for en alvorlig situasjon, en alvorlig brann, dersom partene ikke finner en løsning.

– Men hvorfor kan ikke streikende sykepleiere være en fare for liv og helse?

– Dette er ikke noe vi sitter og vurderer med politiske øyne, men får rapporter på fra departementene. Kort oppsummert er det ingen slik situasjon frem til nå knyttet til sykepleierne eller lærerne.

Tvungen lønnsnemnd innebærer at streikene må tilbake på jobb mens en egen nemnd skal fastslå resultatet i lønnsoppgjøret.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Skylder på hverandre

Ifølge direktør for arbeidsliv i KS, Tor Arne Gangsø, søkte Fredrikstad kommune om dispensasjon for avfallsanlegget tre ganger.

– Unio avslo alle gangene. Det må Unio bære ansvaret for, sier han i en pressemelding.

Det avviser leder for Unio kommune, Steffen Handal.

– Da vi ble kjent med at situasjonen var alvorlig, tilbød vi selvfølgelig dispensasjoner, sier han til NTB.

Unio skal også ha bedt KS om flere tiltak for å løse den konkrete situasjonen.

– Men det ville ikke KS være med på. De fikk muligheten, men valgte å si nei. Det er direkte provoserende, sier Handal til NTB.

– De har lett med lys og lykte etter problemer som streiken har medført, slår han fast.

På spørsmål om KS kunne ha gjort mer for å løse saken ved avfallsanlegget, peker Gangsø på at Fredrikstad kommune fulgte alle spillereglene.

– De søkte om dispensasjon tre ganger, men Unio valgte bevisst å avslå. Streikekomiteen hadde rikelig anledning til å innvilge dispensasjon, sier han til NTB.

Ifølge Fredriksstad Blad jobber det åtte medlemmer i Unio ved gjenvinningsanlegget.

KS-leder Bjørn Arild Gram er på sin side svært fornøyd med at streiken er avsluttet.

– En streik i kommunesektoren vil alltid ramme innbyggerne. At den nå er slutt, er særlig viktig for elever, pasienter og andre som har vært rammet, sier han i en pressemelding.

Rødt: – Applaus betaler ikke regninger

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener det er synd at regjeringen griper inn og stanser streiken med tvungen lønnsnemnd.

– Lærere, barnehageansatte, sykepleiere og andre yrkesgrupper, som har stått i front gjennom pandemien, har vært i streik for rimelige og rettferdige krav om å hente inn lønnsetterslepet for ansatte i velferden. Det handler om å sikre rekruttering, kvalifiserte ansatte og gode velferdstjenester for oss alle, sier Moxnes.

Rødt mener det er et politisk ansvar å sikre gode vilkår for ansatte i velferden, særlig etter det siste året.

– Det ansvaret har ingen tatt så langt. Før Stortinget tar sommerferie må både spørsmålet om bruken av tvungen lønnsnemnd og forslag som kan sikre bedre arbeidsvilkår for ansatte i velferden som har sakket akterut få en grundig behandling. Applaus betaler ikke regninger.

Publisert: