Eksplosiv vekst i snussalg på nett under corona

Snussalget på nett økte med 246 prosent i januar og februar, sammenlignet med samme periode i fjor.

Salget av snus via netthandel har økt betraktelig under coronapandemien, godt hjulpet av avgiftskutt og stengte grenser.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Nedstengningen av grensehandelen og strenge coronatiltak flere steder er trolig hovedårsaken til den eksplosive veksten, ifølge betalingsselskapet Klarna, som offentliggjør ferske tall torsdag.

I januar og februar i år hadde snussalget på nett økt med hele 246 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

Til en annen sammenligning økte nettsalget av snus i Sverige med «bare» 55 prosent. Stengte grenser og nedsatte avgifter får mye av «æren».

– Mange snusere kjøper gjerne en boks når de går forbi en butikk. Med de mange begrensningene på sosial mobilitet er det tydelig at langt flere nå har fått øynene opp for muligheten til å handle dette på nett i større kvantum. Den kraftige reduksjonen i grensehandel og taxfree-handel i forbindelse med utenlandsreiser har også en påvirkning, forklarer markedsdirektør Thomas Elvestad i Klarna Norge.

26 prosent mer i Oslo

Tallene er basert på omsetningsstatistikk fra nettbutikkene som selger snus. De viser også at den største andelen snuskjøpere bor i Oslo.

Hver innbygger kjøper her i snitt 26 prosent mer snus på nett enn i landet ellers, ifølge Klarna. Det laveste salget er i Agder, med 34 prosent mindre salg enn landsgjennomsnittet.

Stengte grenser gjør at svensk tobakksgigant tjener enda mer på norske snusere (+)

Kommunikasjonsdirektør Nils Erlimo i Swedish Match Norge kan bekrefte at nettsalget av snus har skutt i været i løpet av 2020.

– Svaret på det spørsmålet er et stort, fett ja. Og det er to store grunner til det, forklarer Erlimo.

– Det første er så klart covid-19 og at grensehandelen ble stengt. Men i tillegg var det i 2020 prisforskjell mellom dagligvare-snusen og nettsalget, sier han.

Etter budsjettforliket før jul ble grensehandel-avgiftene kuttet markant.

Avgiftene på alkohol ble satt ned med ti prosent, og avgiften på snus med 25 prosent. I tillegg ble avgiften på sukker og sjokolade fjernet. Samlet kutt var 3,7 milliarder.

Tall fra SSB viser at grensehandelen falt fra 16 milliarder kroner i 2019 til to milliarder i 2020 – en nedgang på 88 prosent, skrev VG i midten av mars.

– I 2021 har denne avgiftsendringen kommet til butikkene, slik at snusen på Kiwi er like billig som på nett. Så om dette vil påvirke veksten eller andelen som kjøpes på nett fremover, det vet vi ikke ennå. Men veksten i totalmarkedet har vært cirka 40 prosent siden i fjor, sier Erlimo.

Økning på 600 prosent nær Sverige

Samtidig er det i områdene nærmest grensen at snussalget på nett virkelig har skutt i været.

Ifølge salgstall fra netthandelsaktøren Haypp Group er det spesielt i områder med relativt kort reisevei til populære grensehandelssteder som Charlottenberg og Tökfors at økningen har vært størst.

Haypp Group står blant annet bak Snuslageret, som er blant de største på det norske nettmarkedet.

– Vi har hatt en økning på nesten 600 prosent på flere steder som har mindre enn 95 minutters reisevei til handlesentrene der mye av grensehandelen skjer, sier kommunikasjonssjef Markus Lindblad i Haypp Group.

Det innebærer ifølge Lindblad mer enn 15.000 nye kunder bare fra disse to områdene til selskapets norske nettbutikk.

Les også

Stengte grenser rammet Sverige: Her forsvant to tredjedeler av inntektene

Kan føre til varig endring

Grensekommunene i Sverige ble hardt rammet av at det har kommet få reisende fra Norge og Finland etter reiserestriksjonene. Som E24 skrev i mars, ble dagligvarehandelen i svenske kommuner langs grensen mot Norge redusert med i snitt 35 prosent.

I Strømstad var imidlertid tallet så høyt som 62 prosent.

– Det endrede kjøpsmønsteret kan være starten på en mer varig endring, hvor kjøp gjennom norske nettbutikker i større volum enn en boks av gangen blir vanligere, sier Thomas Elvestad i Klarna.

– Avgiftsendringen som kom på snus fra årsskiftet, hvor det ble noe rimeligere å kjøpe snus i Norge, kan muligens på sikt bidra noe til å redusere grensehandelen, sier han.

Ifølge tallene fra Klarna er det aldersgruppen over 66 år som økte sin andel mest av de totale innkjøpene blant snuskjøpere.

Bare i januar i år økte denne gruppen sin andel med hele 23 prosent. Fremdeles er det slik at menn er kraftig overrepresentert i kategorien. Kvinners andel av snuskjøpene sto for 36 prosent i den samme måneden.

Publisert: