Telenor og Axiata nær fusjon: Vil skape mobilgigant i Malaysia

I 2019 forsøkte Telenor og malaysiske Axiata å slå sammen hele sine asiatiske virksomheter til en global mobilgigant. Planene ble lagt i skuffen, men nå forsøker partene seg igjen på en mindre fusjon i Malaysia.

Illustrasjonsbilde.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Telenor og Axiata bekrefter i en melding torsdag at de er nær en fusjon av selskapenes mobilvirksomheter Celcom og Digi i Malaysia.

Det skjer etter at de to partene i 2019 forsøkte å slå sammen hele sine asiatiske virksomheter. Den planen ble senere samme år lagt vekk.

Digi er i dag Malaysias tredje største mobilselskap, men gjennom en fusjon med Axiatas mobilselskap vil Telenor sitte som eier i det som vil bli landets største mobilselskap.

– Fusjonen vil skape en sterk aktør med synergipotensial (...) og vil bli et av de største selskapene på børsen i Malaysia, sa finansdirektør Tone H. Bachke på en investorpresentasjon torsdag.

Nøyaktig hvor store besparelser man kan oppnå er det for tidlig å si noe om, forklarte Bachke og la til:

– Etter noe dialog med Axiata har vi besluttet å begynne «due diligence» (detaljert selskapsgjennomgang, journ.anm.) og detaljerte diskusjoner om sammenslåingen av våre virksomheter i Malaysia.

Under presentasjonen spurte Goldman Sachs om hvorfor man ikke har gått for en større fusjonsavtale og om man kan komme til å se det:

– Man bør se på denne avtalen for seg når det kommer til Axiata. Vi forlot bordet som venner sist og har nå bestemt å slå oss sammen i Malaysia, svarte Bachke og fortsatte:

– Men vi vil se på verdiskapende muligheter for våre andre asiatiske virksomheter.

Ingen garanti

Hun understreket at Telenor i dag ikke kan garantere at fusjonen kan bli realisert og at Digi og Celcom vil driftes separat frem til dette kan skje.

– Vi forventer ferdigstillelse av fusjonen mot slutten av året eller tidlig neste år, sa Bachke.

I børsmeldingen skriver Telenor at man har et mål om å ferdigstille selve fusjonsavtalen innen utgangen av juni (andre kvartal).

Bloomberg og andre medier omtalte tidligere torsdag nyheten før den offisielle bekreftelsen kom.

Axiata og Digi-aksjene er suspendert fra handel på Malaysia-børsen torsdag. Axiata har innkalt til pressekonferanse.

Telenor blar opp 600 mill.

Telenor ble eier i Digi i 1999 og eier i dag 49 prosent av selskapet.

Gjennom fusjonen planlegger man at Telenor og Axiata eier 33,1 prosent hver i selskapet, mens resten eies av andre.

Fusjonen vil gjennomføres ved at Digi kjøper Celcom. Det nye selskapet skal hete Celcom Digi og vil fortsette som et børsnotert selskap i Malaysia, ifølge Axiata.

Som betaling vil Axiata motta nyutstedte aksjer i Digi, 400 millioner dollar gjennom at det nye selskapet tar opp lån (tilsvarende 3,4 milliarder kroner) og en kontantbetaling direkte fra Telenor på rundt 70 millioner dollar (600 millioner kroner).

Telenor presenterer i børsmeldingen proforma-tall som viser hvor stor virksomheten vil kunne bli.

Det nye selskapet ville hatt:

  • En omsetning på rundt 3,0 milliarder dollar (25,5 milliarder kroner)
  • Et brutto driftsresultat (EBITDA) på rundt 1,4 milliarder dollar (11,7 milliarder kroner)
  • Selskapet ha rundt 19 millioner mobilkunder.
Telenors Norden-sjef dropper «dagjobben» i Finland

– En viktig milepæl

Telenors tidligere finansdirektør, Jørgen A. Rostrup, har spilt en sentral rolle i prosessen. Rostrup gikk i fjor over til jobben som Asia-sjef, der han har ansvaret for å finne frem til avtaler som kan styrke Telenors posisjon i den folkerike verdensdelen.

Telenor er i dag et av verdens største mobilselskaper med virksomhet i Norden og fem asiatiske markeder.

– Den foreslåtte sammenslåingen er en viktig milepæl i Telenors strategi for å styrke tilstedeværelsen i Asia og skape verdi i regionen, sier Jørgen C. Arentz Rostrup i en uttalelse.

– Den nye enheten vil ha størrelsen og den finansielle styrken som trengs for å støtte Malaysias digitale ambisjoner og for å lede industriutvikling i et sammenkoblet samfunn. Vi ser frem til sammen med Axiata å realisere potensialet i det nye selskapet, fortsetter han.

Droppet avtalen tidligere

I september 2019 ble samtaler om en fusjon mellom hele de asiatiske virksomhetene til Telenor og Axiata stanset.

Dette var ifølge Telenor grunnet «kompleksitet» relatert til den mulige sammenslåingen den gang.

Begge selskapene hadde gjort en omfattende selskapsgjennomgang av hverandre, men avtalen falt altså gjennom.

Under investorpresentasjonen fikk Telenor-ledelsen spørsmål fra SEB om hvor sikre de er på at myndighetene i Malaysia vil godta opprettelsen av en aktør som vil få 40 prosent markedsandel:

Finansdirektør Tone H. Bachke påpekte at i mobilmarkedet isolert sett vil man få 40 prosent, men at Telenor også ser en klar konvergens-trend i markedet der mobil og andre tjenester som bredbånd smelter mer sammen.

– Så dette selskapet vil ikke være en dominant spiller hvis man ser på det sånn, sa Bachke og fortsatte:

– Vi kan ikke gå inn i detaljene om regulatoriske prosesser, men vi har hatt en god dialog med sentrale aktører og vi vil følge de standardprosessene som gjelder.

Telenor dropper storfusjon i Malaysia – skylder på «kompleksitet»

I malaysiske medier gikk det rykter om at fusjonsprosessen i 2019 hadde stoppet opp på grunn av politiske uenigheter om import av palmeolje fra Indonesia til Europa.

Malaysiske Axiata er den nest største teleoperatøren i folkerike Indonesia, og uten tommel opp fra indonesiske myndigheter, mente den malaysiske avisen The Star den gang at fusjon nærmest vil være umulig.

Ifølge avisen er Norge ansett som en del av EU som legger på press på import av palmeolje fra Indonesia, som er verdens største palmeolje-eksportør.

Malaysiske myndigheter gikk hardt ut mot Norge i desember 2018 etter at det ble bestemt at palmeolje som råmateriale i produksjon av biodrivstoff skulle forbys.

Les meldingen herTelenor og Axiata nær fusjon
Publisert: