Bitcoin stiger igjen etter ny helomvending fra Elon Musk

En måned etter at Tesla snudde om bitcoin som betalingsmiddel, kan de være i ferd med å ombestemme seg etter at toppsjef Elon Musk søndag publiserte en melding på Twitter.

SNUR: Elon Musk åpner for å ta bitcoin inn igjen i varmen som betaling for Tesla-biler.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Elon Musk skrev på Twitter søndag at Tesla kan være i ferd med å gjøre en ny helomvending når det gjelder bitcoin som betalingsmiddel for selskapets elektriske kjøretøy.

Kravet er at selskapet må få bekreftelse på at rundt halvparten av energiforbruket til utvinnere av kryptovalutaen stammer fra fornybare energikilder.

– Så snart det foreligger bekreftelse på at utvinnere bruker et tilfredsstillende nivå av ren energi, så vil Tesla igjen akseptere transaksjoner med bitcoin, skrev Musk.

Musk skriver også at Tesla solgte rundt ti prosent av selskapets beholdning i bitcoin for å «få bekreftelse på at posisjoner kan likvideres uten at det forstyrrer markedet».

Dette er rundt en måned etter at Musk meddelte at bitcoin ikke lenger ville være godkjent som betalingsmiddel i selskapet. Det skjedde under to måneder at selskapet begynte å godta kryptovalutaen som betaling.

Les også

WSJ: Tesla beskyldes for manglende Twitter-kontroll

Kursoppgang

Prisen for én bitcoin har steget med over 12 prosent etter at Musk annonserte nyheten og står nå i litt over 39.000 dollar. Også andre kryptovalutaer, som Ethereum, har steget markant.

Bitcoin er med dette opp over åtte prosent den siste uken, og har dermed hentet inn den siste tidens nedgang, viser tall fra coinmarketcap.

Flere hundre milliarder dollar ble visket vekk fra kryptomarkedet etter at Musk i mai gikk tilbake på bruk av bitcoin som betalingsmiddel for Teslas elektriske kjøretøy.

Siden har toppsjefens Twitter-meldinger også blitt koblet til kraftige bevegelser i såkalte «meme-aksjer», som GameStop og produksjonsselskapet bak barnesangen Baby Shark, skriver CNBC.

Meme beskriver aksjer som er kraftig shortet, men som stiger kraftig.

Shortsalg er når man selger aktiva man ikke eier. Da må man kjøpe aksjen tilbake senere for markedspris, og dermed vil investoren profittere på prisnedgang - men vil tape på prisoppgang.

Godkjent i El Salvador - forbudt i Iran

Forrige uke ble El Salvador det første landet i verden som gjør bitcoin til lovlig betalingsmiddel. President Nayib Bukele kunngjorde da at et lovforslag skal sendes til nasjonalforsamlingen denne uken, og uttalte samtidig at han håper vedtaket vil skape jobber og hjelpe fattige innbyggere som lever utenfor den formelle økonomien.

Bakgrunnen skal være at så mye som 70 prosent av landets arbeidsføre befolkning ikke har bankkonto.

Samtidig har Iran valgt å innføre et midlertidig forbud mot utvinning av kryptovaluta. Forbudet gjelder til september, og kommer som følge av at myndighetene mener utvinning av bitcoin og annen kryptovaluta har forårsaket ustabilitet i landets strømnettverk, noe som har gitt daglige strømbrudd i flere av landets store byer.

Publisert