Danske Ørsted inngår gassavtale med Equinor

(E24) Ørsted skal kjøpe gass tilsvarende en fjerdedel av Danmarks forbruk fra Equinor i 2023 og 2024, ifølge en fersk avtale.

Snart er gassrøret Baltic Pipe fra norsk sokkel via Danmark til Polen i full drift. Nå har både danske Ørsted og polske PGNiG inngått avtaler med Equinor om å kjøpe gass.
Publisert: Publisert:

Det kommer frem i en melding, skriver E24.

Equinor skal levere gass tilsvarende åtte terawattimer (TWh) i perioden 1. januar 2023 til 1. april 2024. Dette tilsvarer ifølge Ørsted rundt en fjerdedel av Danmarks ventede forbruk i perioden.

Dette vil sikre gass til danske og svenske forbrukere i perioden frem til gassrøret Tyra gjenåpnes til neste vinter, påpeker selskapet.

Danskene kan inngå avtalen med norske Equinor fordi gassrøret Baltic Pipe nå kobler norske gassrør til Danmark og Polen. Full drift er ventet om kort tid.

I september var olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til stede i Polen for å markere åpningen av røret.

Gassavtalen mellom Equinor og Ørsted kommer midt under en energikrise i Europa, hvor Russland har kuttet mye av gassleveransene og gassprisene har vært oppe i svært høye nivåer.

Fulle gasslagre i EU og mildt vær har imidlertid ført til at gassprisen har falt 70 prosent siden toppen i august. Strømprisene har også falt. Men når været blir kaldere til vinteren, vil gasslagrene kunne tappes og prisene øke igjen.

Betaler markedspris

Nylig inngikk Equinor også en langsiktig gassalgsavtale med polske PGNiG, som skal vare i ti år med et volum på om lag 2,4 milliarder kubikkmeter gass pr. år.

Også denne gassen skal leveres gjennom Baltic Pipe.

Equinor opplyser til E24 at salget av gass til både PGNiG og Ørsted er basert på spotprisen i markedet. De siste tiårene har det meste av gassalget skjedd til spotpris, mens det tidligere var vanlig med priser som var koblet til oljeprisen.

Equinor inngår langsiktig gassalgsavtale med polsk gassgigant

– Glade

Tidligere i år varslet Russland at landet ville stanse sine gassleveranser til Danmark og Ørsted, som hadde en langsiktig avtale med Gazprom.

– Vi er glade for å ha inngått denne avtalen med Equinor, som sikrer en fast leveranse av norsk gass til Danmark via Baltic Pipe i den perioden hvor Tyra-feltet ikke leverer gass til Danmark, sier Søren Thygesen Blad som leder Ørsteds gassportefølje.

Det viktige gassfeltet Tyra på dansk sokkel gjenutbygges nå av norske Noreco og franske TotalEnergies etter at havbunnen under feltet sank. Prosjektet er tidligere anslått å koste rundt 27 milliarder kroner.

Opprinnelig var planen å starte opp Tyra i andre kvartal 2023, men prosjektet ble nylig utsatt til vinteren 2023/24 blant annet på grunn av koronakrisen. Dette gjør at Ørsted må sikre gass i mellomtiden.

– Med avtalen har vi mer enn nok gas til å kunne dekke våre kunders gassforbruk både denne og neste vinter, og det gir oss mulighet til å fylle gas på de danske gasslagrene over sommeren, sier Blad.

Ørsted sier at de vil dekke kundenes forbruk gjennom produksjon fra South Arne-feltet og fra biogass. Kundene er virksomheter i Danmark og Sverige.

«Avtalen styrker forsyningssikkerheten i Danmark, mens den også erstatter gassvolumene Ørsted ellers ville ha måttet kjøpe i et volatilt europeisk gassmarked i den perioden Tyra ikke leverer gass til Danmark», skriver Ørsted.

Gassfeltet Tyra er nå under gjenutbygging, og oppstarten er utsatt fra andre kvartal 2023 til neste vinter.
Danmark og Polen vurderer norsk gassrør
Publisert: