Overraskende svensk inflasjonshopp til 10,8 prosent

Skyhøy svensk inflasjon stiger mer enn fryktet, og det er særlig strøm og matvarer som trekker opp. Det kan bety nok et stort rentehopp i Sverige.

MATVARER og strøm trekker prisveksten solid oppover i nabolandet. Det betyr trolig flere aggressive rentehevinger.
Publisert: Publisert:

Inflasjonen i Sverige stiger til 10,8 prosent på årsbasis i september fra 9,8 prosent måneden før, ifølge tall fra det svenske statistikkbyrået SCB.

– Høyere strømpriser og høyere priser på mat og alkoholfri drikke påvirket inflasjonen i september, sier Caroline Neander, prisstatistiker i SCB.

På forhånd var det ventet en oppgang til 10,5 prosent i september fra samme tid året før, ifølge Bloomberg.

Til sammenligning steg inflasjonen i Norge til 6,9 prosent i september, men uten strømstøtten hadde den vært på 9,9 prosent.

Derfor biter ikke rentehevingene

Mat og strøm drar opp

Det var bred prisoppgang på matvarer, men basisvarer som brød og andre kornprodukter, kjøtt og melk økte mest. Kaffe dro også markant opp.

Kjerneinflasjonen KPIF, som ser bort fra endringer i boligrenter, stiger til 9,7 prosent, mot ventet 9,3 prosent, fra 9,0 måneden før. Dette er den svenske sentralbankens favorittmål for prisveksten.

Tar man også bort strømprisene, var inflasjonen på 7,4 prosent. Strømprisene i Sverige var 54 prosent høyere i september i år enn på samme tid i fjor.

Skyhøy inflasjon og rentehopp

Sverige har i likhet med Norge et inflasjonsmål på rundt to prosent. Når inflasjonen overstiger dette, taler det for økte renter.

I september overrasket RiksbankenRiksbankenNavnet på den svenske sentralbanken med en renteøkning på et helt prosentpoeng til 1,75 prosent. Det var det største rentehoppet i Sverige siden 1993, og større enn økonomene ventet. Vanligvis endres renten kun med 0,25 prosentpoeng om gangen.

Swedbank påpeker at den høye inflasjonen, kombinert med den svake svenske kronen og forventning om høyere renter i EU, er argumenter for nok en aggressiv renteheving i Sverige.

– Vi opprettholder vår forventning om at renten heves med 0,75 prosentpoeng til 2,50 prosent i november, heter det i en kommentar fra meglerhuset.

SEK
Publisert: