Kinesiske motsanksjoner kan ramme Nokia og Ericsson

Dersom EU følger USA og Storbritannia og forbyr kinesiske Huaweis 5G-teknologi, vurderer Kina eksportforbud for Nokia og Ericsson.

STRAFFETILTAK: Det kan bli vanskelig for Ericsson og Nokia å eksportere utstyr produsert i Kina.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Kinas reaksjoner kommer etter at Storbritannia i forrige uke sa at de vil forby telekomselskaper fra å kjøpe nytt utstyr laget av Huawei Technologies innen utgangen av året.

I tillegg skal britiske myndigheter ha gitt selskapene en frist til 2027 for å fjerne teknologien til det kinesiske selskapet fra 5G-nettverkene.

Fra før har USA svartelistet den kinesiske telekomgiganten fordi de utgjør, ifølge amerikanske myndigheter, en sikkerhetsrisiko for landet. Det innebærer at Huawei ikke får lov til å gjøre forretninger i USA.

Nå kommer Kina med motsvar, og varsler at de vurderer motsanksjoner mot de to nordiske konkurrentene Nokia og Ericsson dersom EU også forbyr selskaper å kjøpe fra Huawei, ifølge The Wall Street Journal.

Begge selskapene har kapret viktige 5G-kontrakter de siste månedene i Europa, Vietnam og Singapore.

Les også

USA: Huawei og ZTE er en trussel mot landets sikkerhet

– Skremmer vekk tekselskaper

Straffetiltakene innebærer at Kina vil forhindre de to nordiske selskapene å sende deres kinesiskproduserte produkter ut av landet. Utvikling og produksjon av utstyr til 5G-nettverk skjer delvis ved kinesiske fabrikker, og selskapene har tusenvis av ansatte i Kina.

– Denne typen handlinger kan slå tilbake ved å skremme utenlandske teknologiselskaper til å flytte virksomheten vekk fra Kina, sier styreleder hos konsulentselskapet APCO Worldwide, Jim McGregor, til næringslivsavisen.

Nokia skal allerede ha planene klare dersom Kina bestemmer seg for å gjennomføre straffetiltakene, og er forberedt på å skifte produksjonsted til andre steder i Asia eller Europa og Nord-Amerika.

EU har foreløpig ikke forbudt medlemslandene å bruke Huawei som 5G-leverandør, men anbefaler landene å stille krav til cybersikkerhet for å dempe Huaweis tilstedeværelse i hvert enkelt land.

Det er knyttet stor spenning til om Tyskland, et av de mest innflytelsesrike landene i EU, vil forby Huawei fra 5G-nettverkene sine. En avgjørelse er ventet tidligst i september.

Les også

USA jubler over britenes utestengning av Huawei fra 5G-nettet

Kinesiske Huawei har underskrevet en «no spy agreement», etter anklager om innflytelse fra kinesiske myndigheter og spionasje.

Samarbeidet fortsetter i Norge

Anklager om innflytelse fra kinesiske myndigheter og spionasje har fått flere land til å revurdere samarbeidet med teknologiselskapet.

Huawei har på sin side tilbudt en såkalt «no spy agreement», der de skriver under på at de aldri vil gi informasjon til noen myndigheter, heller ikke til Kina.

Selv om det politiske presset fra utlandet øker, fortalte kommunikasjonssjef i Telenor Anders Krokan til E24 tidligere denne måneden at de opplever et godt samarbeid med Huawei.

– Vi har hatt Huawei som leverandør i nettet vårt i Norge siden 2009 og har god erfaring med å samarbeide med dem. Huawei har levert på de strenge sikkerhets- og kvalitetskrav vi har for våre leverandører. Dette er grunnleggende for vårt gode samarbeid, forteller Krokan.

Telenor har valgt Ericsson som hovedleverandør av utbyggingen av 5G-radionett i Norge, men bruker Huawei til å vedlikeholde 4G-radionettet samt oppgradere 5G-dekningen enkelte steder i Norge.

Publisert: