USAs økonomi i fritt fall: – Katastrofe på alle områder

Ferske makrotall fra USA indikerer et historisk fall for verdens største økonomi i årets andre kvartal. Sjeføkonom sier det ikke er åpenbart at den økonomiske aktiviteten kommer raskt tilbake til nivåene før coronapandemien slo inn.

Coronaviruset har gitt en dramatisk nedgang i amerikansk økonomi. Bruttonasjonalproduktet fikk det største fallet i et andre kvartal noensinne.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

USAs bruttonasjonalprodukt (BNP) estimeres til å ha falt med 32,9 prosent på årsbasis i andre kvartal, viser foreløpige tall fra amerikanske statistikkmyndigheter.

– Kvartalet var en katastrofe på alle områder, spesielt med et så kraftig fall i privat forbruk, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 til E24.

Det private forbruket falt 34,6 prosent i kvartalet.

– Men spist er spist og gjort er gjort. Dette er dramatikk som ligger bak oss, sier Andreassen.

De tre toneangivende indeksene på Wall Street starter dagen med en markant nedgang. Nedturen er spesielt kraftig for Dow Jones-indeksen, som faller med nærmere to prosent i timen etter åpning.

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1, omtaler tallene som «katastrofe».

Største noensinne

Sjeføkonomen venter at økonomien i landet vil sprette kraftig tilbake i tredje kvartal.

– Det var vekst i USA gjennom andre kvartal etter bunnen i april. For at det skal bli nullvekst i tredje kvartal må det skje en katastrofe, sier Andreassen.

BNP-fallet i andre kvartal skal ifølge blant annet CNBC og Bloomberg være det største andrekvartalsfallet noensinne siden målingene startet.

– Det er helt sikkert at vi kommer til å se at det var verdenshistoriens kraftigste nedgang i andre kvartal, og verdenshistoriens kraftigste vekst i tredje kvartal, sier han.

USA måler BNP på årsbasis og ikke med kvartalsmessig utvikling på samme måten som europeiske statistikkmyndigheter.

– Tallet på 33 prosent er irrelevant, det er hva BNP ville falt for året. BNP falt med 9,5 prosent i kvartalet. For året er BNP ned nesten 11 prosent med første og andre kvartal. Noe sånt har aldri skjedd før, sier Andreassen.

Dette må du vite om aksjemultiplene nå

Mindre enn ventet

BNP-fallet på 32,9 prosent i andre kvartal var noe mindre enn ventet. Det var på forhånd spådd en nedgang på 34,1 prosent, ifølge analytikerestimater innhentet av Direkt Makro.

– Tallet var kliss på forventningene. Med så mye usikkerhet var anslaget en innertier, sier Andreassen.

Økt arbeidsledighet

Også arbeidsledighetstallene stiger. Nå er 1,434 millioner søkende til arbeidsledighetstrygd, viser arbeidsdepartementets oversikt over såkalte «jobless claims».

– USA har et veldig alvorlig coronaproblem. Aktiviteten har begynt å bremse ned igjen i noen stater og regioner i juli. De har måttet reversere gjenåpning på grunn av høye smittetall, sier sjeføkonomen.

Analytikere spurt av Dow Jones ventet på forhånd 1,45 millioner søkere.

Denne ukens økning i arbeidsledigheten er den andre uken på rad, og kommer etter 15 uker med nedgang, ifølge CNBC.

– Det er ikke åpenbart at den økonomiske aktiviteten kommer raskt tilbake til nivåene før corona, sier Andreassen.

Kraftig nedtur for Tyskland i andre kvartalBørskommentar: Hvis du tror markedet sluker Røkkes grønne babyer, er det bare å hamstre
Publisert: