Nel-sjefen om Norges hydrogenstrategi: – Dessverre veldig tannløst

Nel-sjef Jon André Løkke hadde ønsket mer konkrete mål i regjeringens hydrogenstrategi. – Vi blir fraløpt i Norge, sier han.

Nel-sjef Jon André Løkke.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Onsdag er den grønne børsyndlingen Nel nok en gang blant de mest omsatte aksjene på Oslo Børs.

Hydrogenselskapet har hatt den nest største oppgangen på hovedlisten i år, like bak Asetek som driver med datakjøling.

Les også

Her er regjeringens hydrogenstrategi: – Det skjer ganske mye i Norge

Men selskapet tror ikke på noen ekstra drahjelp fra regjeringens ferske hydrogenstrategi. Strategien ble lagt frem onsdag, men bød ikke på friske midler eller nye tiltak for å få fart på det norske markedet.

– Dette er rett og slett en opplisting av eksisterende initiativer og aktiviteter som pågår, og en opplisting av det rammeverket som allerede er der, sier Nel-sjef Jon André Løkke til E24.

– Så det er ikke noe nytt, og det er ikke noe konkret. Dette er dessverre veldig tannløst, sier han.

Nel-aksjen er opp 82 prosent i år til 15,80 kroner. Det verdsetter selskapet til 21 milliarder kroner, like bak Kjell Inge Røkkes Aker, solcelleselskapet Scatec Solar og eiendomsselskapet Entra. Verdien har passert SR-Bank og Subsea 7.

Nel-aksjen i 2020

Tror Norge blir fraløpt

Nel leverer elektrolysører for produksjon av hydrogen kombinert med fyllestasjoner, og har fått et solid oppsving de siste årene. Noe av årsaken er skjerpet klimapolitikk og økt oppmerksomhet rundt hydrogen.

Blant Nels storkunder er den amerikanske lastebilprodusenten Nikola, som nå skal børsnoteres på Nasdaq-indeksen. Selskapet har også sikret seg kunder i Tyskland, California og Sør-Korea, hvor det satses på hydrogen.

Olje- og energiminister Tina Bru (H) og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) la onsdag frem regjeringens hydrogenstrategi.
Les også

Frykter at hydrogentoget går uten Norge: – Brenner mer under føttene våre enn vi har trodd

Det er svært mange hydrogenprosjekter på gang i Norge, men Løkke frykter at Norge mangler virkemidler til å skape et marked. Hydrogenstrategien vil hjelpe lite på dette, tror han.

– Vi tror ikke det blir noen endring. Hvis du ser Norge i en global kontekst, hvor det er konkurranse om å skape fart i hydrogen og det grønne skiftet, tror vi at vi blir fraløpt i Norge, sier han.

Også Zero er kritisk til satsingen, og mener den gjør for lite for å skape et norsk hydrogenmarked.

– Det er ikke penger jeg savner, for det fikk jo etatene i forrige uke. Men jeg savner klare styringssignaler om at man nå skal støtte utrulling av en verdikjede for hydrogen, sier Zero-leder Marius Holm til E24.

Les også

Kritisk til regjeringens hydrogenstrategi

– Nå brenner det

Blant tiltakene i hydrogenstrategien er å kartlegge hvilke teknologier som kan passe for ulike samband for ferger og hurtigbåter. Regjeringen vil også satse på pilotanlegg. Nel-sjefen sier at han gjerne ville hatt noe mer konkret.

– Jeg hadde ønsket meg helt konkrete målsettinger på hva vi skal gjøre. Når vi skal få det første ammoniakkanlegget opp? Hvor mange hydrogenstasjoner skal vi ha for lastebiler? Hvordan skal infrastrukturen se ut for busser? Mye mer konkret på ferger, hurtigbåter og ikke minst havbruk.

Nel leverer utstyr til produksjon av hydrogen. Løkke mener at Norge burde bygge bredere kompetanse på området, slik at næringslivet kan levere flere typer løsninger.

– Dette handler ikke bare om elektrolysører og fyllestasjoner som vi leverer, men om muligheter knyttet til bruken av hydrogen i sluttmarkedet, sier han.

– Kan dette komme senere fra regjeringen, at man fyller strategien med innhold over tid?

– Det kan det selvfølgelig gjøre, men nå brenner det. Antageligvis så blir det for sent. Vi ser at vi blir fraløpt, det er initiativer overalt. Hvis ikke vi stepper opp og tar tak i dette, så er det andre som gjør det, sier Løkke.

Les også

Investorenes jakt på «nye Tesla» kan gi Nel en pen aksjegevinst

Ønsker seg to milliarder

Nel har tidligere tatt til orde for en statlig hydrogensatsing på to milliarder kroner, i et felles utspill med Kværner, Yara, Statkraft, Greenstat og Hexagon. Det ville ifølge Løkke kunne utløse i hvert fall like mye i privat kapital.

– Det skal inn i helt konkrete prosjekter. De prosjektene er gryteklare, sier Nel-sjefen.

– Vi snakker om prosjekter langs hele norskekysten som kan bidra til å skape 10.000 til 15.000 arbeidsplasser innenfor et veldig kort tidsrom. Det tror vi hadde vært måten å gjøre det på, og få fart på dette markedet, sier Løkke.

– Enova har fått to milliarder ekstra, kan det løse noe av dette?

– Utfordringen med mandatet til Enova er at de skal støtte ting som er nye. De skal ikke støtte ting som er modne. Hele poenget med hydrogenteknologi er at den er moden og klar for industriell utrulling, sier Løkke.

Han mener virkemidlene i Enova, Innovasjon Norge og Forskningsrådet i hovedsak støtter prototyper og testing.

– Nå har vi kommet et sted hvor vi må rulle ut teknologien og ta den i bruk, sier Løkke.

Les også

EU varsler storsatsing på hydrogen, «glemmer» Norge

Toyota: – Svakhet å utelate personbilene

Toyota Norge er også misfornøyde med Norges hydrogenstrategi, hvor privatbiler ikke har fått noen stor plass. Selskapet står bak hydrogenbilen Mirai, som i år kommer i oppdatert versjon med rekkevidde på 650 kilometer.

– Toyota Norge støtter helhjertet en industriell satsing på hydrogen, men skal Norge nå klimamålene må hydrogen inn som en løsning i hele transportsektoren. Da er det en stor svakhet å utelate personbilene, sier informasjonssjef Espen Olsen i Toyota Norge i en pressemelding.

I 2025 skal alle nye personbiler og lette varebiler være uten utslipp. Fem år senere skal også varebiler, tre fjerdedeler av bussene på langruter og halvparten av tunge godsbiler være utslippsfri.

– Norge har ikke råd til å være hydrogensinke. Når det satses på hydrogen, må det også satses på personbilene. Norge må gjøre som andre europeiske land og støtte storstilt utbygging av fyllestasjoner. Vi er et langstrakt land der folk har vidt forskjellige behov, sier Olsen.

Publisert: