Norske gründere først ute med gresshoppefôr til laks
Oppstartsselskapet Metapod blir Norges første produsent av gresshopper til laksefôr, etter å ha inngått en eksklusiv avtale med Salmon Group. Målet er storskalaproduksjon som kan skape hundrevis av bærekraftige arbeidsplasser.

Det Ålesund-baserte gründerselskapet Metapod har inngått en eksklusiv avtale om levering av gresshopper med Salmon Group.
Metapod blir dermed den første produsenten av gresshoppefôr til oppdrettslaks i Norge. Etter planen skal den første leveransen skje etter sommeren.
– Selv om vi har møtt mange interessenter, så er det helt avgjørende å ha en avtale med noen som vil kjøpe produktet. Salmon Group betaler også en høyere pris for å gi oss litt drahjelp i starten, forteller grunnlegger og daglig leder Fredrick Darien til E24.
På sikt skal gresshoppemelet koste like mye eller mindre enn dagens importerte råstoffer.
– På ingen måte lett
Gresshoppene og sirissene som Metapod satser på, kommer fra Afrika og Midtøsten, og kan ikke klare seg i norsk natur.
– Insektproduksjon er på ingen måte lett, det er en vanskelig og innviklet prosess. Gresshoppene har særskilte behov, blant annet krever de like høy varme som i ørkenen i Sahara, sier Darien.
For å ta høyde for dette, skal selskapet bruke tilgjengelig spillvarme fra andre bedrifter. Råstoffet til gresshoppeproduksjonen kommer fra matsvinn fra bakerier og bryggerier. På den måten skal hele prosessen være bærekraftig.
Oppskalering
I første omgang sikter Metapod mot å produsere 10.000 tonn med gresshopper, men håper å kunne øke til 50–60.000 på sikt. Det vil i så fall kunne generere opptil 800 lokale arbeidsplasser, som i stor grad vil kunne være ufaglært.
– Det som er fint med teknologien vår, er at den er veldig skalerbar. Bare tenk på de store gresshoppesvermene vi har sett i Afrika. Det er et tydelig bevis på at de formerer seg som gærne. Teknologien tillater også produksjon i høyden, så vi trenger ikke nødvendigvis så store arealer, forklarer Darien.
Målet er å bli den største produsenten av insektprotein i Nord-Europa innen 2023. Foreløpig er det stort sett larver som brukes til dette. Proteinråstoff fra insekter er også etterspurt i landbruket, og kan bli brukt til mennesker.
Metapod, som har sitt utspring i student- og forskningsmiljøet på NTNU, har arbeidet med ideen siden 2017. I fjor ble det første pilotprosjektet klart.
Innovasjon Norge har gitt de unge gründerne 3,6 millioner kroner i støtte, som foreløpig dekker halve budsjettet.
Stavanger-gründere har solgt elbil-ladere for over 100 millioner i år
– Det er her det virkelig monner
Lakseoppdretterne bruker i stor grad soya importert fra Sør-Amerika som råstoff, men har de siste årene økt fokus på utvikling av mer bærekraftig fôr.
– Det er kjempeviktig at det skjer utvikling på denne fronten, for fôret utgjør det aller største karbonavtrykket i bransjen. Det er her det virkelig monner, sier kommunikasjonssjef i Salmon Group, Maria Schütz Fløisand, til E24.
Salmon Group er et nettverk for små og mellomstore, lokaleide oppdrettere langs kysten, og har hovedsete i Bergen. Nettverket utgjør til sammen den tredje største aktøren i Norge, og representerer 12 prosent av produksjonsvolumet av ørret og laks.
Børskommentar: Lakseaksjene som skiller seg ut i stimen
Hun opplyser at avtalen de har inngått med Metapod innebærer at de vil kjøpe alt selskapet kan produsere av råstoff.
– Nå er det på høy tid å ta grep, og med denne avtalen vil vi gå i bresjen, tilføyer hun.
Fløisand opplyser at innblanding av gresshoppemel vil variere med proteinbehovet til de ulike fiskestørrelsene gjennom veksten. I første omgang vil ti prosent av fôret erstattes av gresshopper.
– Dette er en vinn-vinn situasjon, både med tanke på ressursforvaltning, økonomi, miljø og det sosiale, sier hun.