Røe Isaksen vil ikke be om regningen for Sting-konserten

Den tidligere næringsministeren bestemte seg for å delta på Nikolai Tangens seminar til tross for anbefaling om å la være. Men han vil ikke be staten ta regningen for den eksklusive underholdningen.

SÅ STING LIVE: Røe Isaksen har bekreftet overfor VG at han var til stede på privatkonserten med Sting, men han kommer ikke til å be om regningen for underholdningen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Næringsdepartementet skal dekke Isaksens hotell og reise. Også måltidene på Tangens seminar skal staten betale, ifølge Isaksen.

Men Isaksen vil ikke be om regningen for underholdningen, som blant annet inkluderte en privatkonsert med Sting verdt 1 million dollar eller 9 millioner kroner.

– Jeg har ikke bedt om å få noe regning på underholdningen i forbindelse med en konferanse. Det kommer jeg heller ikke til å gjøre. Det var helt vanlig for meg som næringsminister å delta på middager og konferanser, noen ganger også fine middager og god underholdning, så det kommer jeg ikke til å be om å få regning på, sier Isaksen til E24.

Et enkelt regnestykke viser at privatkonserten med Sting ville kostet rundt 60.000 kroner pr. person dersom 150 personer deltok.

– Forventer du å måtte skatte av noe av dette i ettertid?

– Jeg forventer ikke det. Jeg skal ikke være kategorisk på det, men jeg forventer ikke det. Det er fordi dette er en tjenestereise. Det er veldig klart i Håndbok for politisk ledelse at statsråders utenlandsreiser er tjenestereiser med mindre de er av ren privat art. Dette var ikke en privat reise, heller ikke denne konferansen.

Les også

Isaksen tar selvkritikk: – Jeg har gjort noen vurderinger som var dårlige eller mangelfulle

Hotellet kostet 3.000 kroner natten

– Hvor mye vil reisen koste skattebetalerne?

– Det spørs om du mener konferansen på Wharton eller hele reisen. Hotellet koster rundt 3.000 kroner per natt, så rundt 6.000 kroner for to netter. Så har vi ennå ikke mottatt regningene for måltidene. Det er snakk om togbilletter fra Washington til Pennsylvania og tilbake til New York. Flybilletten for den større reisen, som gikk innom Qatar og Emiratene, kostet rundt 80.000 kroner.

ÉN OM GANGEN: Torbjørn Røe Isaksen (H) blir intervjuet om deltagelsen på Nicolai Tangens seminar. Ingen fra pressen fikk overvære selve redegjørelsen, men fikk mulighet til å intervjue Isaksen en av gangen i etterkant.

På en pressekonferanse tirsdag opplyste Isaksen om at han hadde ført opp hotellutgiftene i reiseregningen, men at næringsdepartement ved en feil ikke hadde betalt ennå.

– Dette ordnes nå opp i, sa Isaksen på pressekonferansen.

– Tangen skriver allerede i første e-post at det var mulig å ta kostnadene selv. Hvorfor ble det da krøll?

– Det var aldri aktuelt for meg å ta kostnadene selv fordi det aldri var aktuelt for meg å reise som privatperson. Jeg mener at det hadde vært veldig uryddig hvis jeg skulle forsøkt å legge fra meg rollen som statsråd og være på en privat helg, i tillegg hos en person jeg ikke er venn av.

– Derfor var det klart fra vår side og min side at jeg skulle delta som statsråd. Departementet skulle håndtere konferansen, og da måtte også departementet ta utgiftene. Og så fulgte jeg det som var og er vanlig praksis, det er at departementet alltid betaler hotell på konferanser, og så leverer man reiseregninger og trekker fra måltider.

Les også

Slik kommuniserte Tangen og Isaksen om superseminaret: – Kan falle litt mellom stolene

Ble anbefalt å ikke delta

På pressekonferansen kom det frem at fagavdelingen i Næringsdepartementet anbefalte Isaksen å droppe deltagelsen på Tangens seminar.

– Hvorfor anbefalte fagavdelingen deg å ikke dra på seminaret?

– Dette er etter at den formelle invitasjonen kommer. På helt vanlig rutine blir den passert gjennom en fagavdeling, og i dette tilfellet var det Forsknings- og innovasjonsavdelingen fordi konferansen var på et universitet. De kom med en anbefaling om å ikke prioritere dette fordi det ikke hadde nok næringsrelevans, og fordi det ville ta for mye tid å prioritere det, sier Isaksen.

– Så hadde vi andre gjennomganger i departementet også. Jeg diskuterte blant annet med ledelsen i departementet, som nok mente at det hadde større næringsrelevans. Så konkluderte jeg. Det er mitt ansvar å ta beslutningene, og jeg mente at det var relevant.

STÅR FOR AVGJØRELSEN: Selv om en fagavdeling i næringsdepartementet anbefalte ham å droppe Nicolai Tangens seminar, står Torbjørn Røe Isaksen for at han valgte å delta.

– Hva ved arrangementet gjør deg så ivrig etter å delta?

– Det var jo et spennende program som ble skissert, men den første «føleren», som jeg liker å kalle det, fra 2. mai gjorde meg også litt usikker. Sentralbanksjefen i England, Mark Karney, var blant annet nevnt.

– Og Obama var med i miksen?

– Ja, han var med i miksen. Det sto også at man kunne ta med kona si. Derfor skriver jeg at det lett kan falle mellom to stoler. Hva slags arrangement er dette? spør Isaksen høyt.

– Det er klart at det ikke er en privat invitasjon fra en venn, jeg er ikke en venn av Nicolai Tangen. Det er først da den formelle invitasjonen kommer, at det blir klart at dette var en konferanse. Da kom invitasjonen fra dekanen ved Wharton. Det kom frem at dette var i tett samarbeid med universitetet. Men jeg tar selvkritikk på at jeg burde ha stilt flere spørsmål.

Ingen reiseplaner før han takket ja

– Er du så ivrig etter å delta at du presser andre poster inn i det samme tidsrommet? For eksempel samtalene med handelsminister Wilbur Ross?

– USAs handelsminister forholder seg ikke til ... Jeg bestemmer ikke når han har tid, sier Isaksen.

– Da henvendelsen først kommer i mai 2018, er det ingen reiseplaner for høsten 2019. Jeg takker ja på nyåret 2019. Men det er ikke aktuelt å dra til et viktig land som USA kun for en konferanse. Det ville ikke vært god bruk av tid og ressurser. Så uken etter setter vi i gang planleggingen av et større USA-besøk med et bredere program. Det mener jeg er fornuftig måte å planlegge reiser på, at vi prøver å få til så mye som mulig og så mange prioriterte besøk som mulig. Det ville nok uansett blitt et USA-besøk den høsten, i hvert fall høyst sannsynlig.

Les også

Kaski (SV) om Røe Isaksen (H): – Har laget seg en USA-tur for å delta på seminaret

Milliardæren Nicolai Tangen har hele tiden avvist at han spanderte seminaret for å få jobben som sjef for Oljefondet.

– På grunn av handelskrigen?

– Fordi ved siden av Storbritannia, EU og Kina er USA ett av de viktigste prioriterte reisemålene for næringsdepartementet, men besøket ville ikke nødvendigvis skjedd på det tidspunktet.

– Når seminaret er selve utgangspunktet for turen, hvordan ender det da opp utenfor kalenderen?

– Det er fordi det vanlige med disse programmene er at man først og fremst tar med offisielle besøk med myndighetspersoner. Men jeg burde forsikret meg om at det ikke bare sto i min kalender, men også den som er offentlig.

Hadde med seg rådgiver

– Hvem var med i delegasjonen din under USA-besøket?

– For hele reisen må du spørre Næringsdepartementet. Det var ikke med embetsverk på konferansen på Wharton i Philadelphia, men jeg hadde med politisk rådgiver på den delen av turen.

– Var seminaret uvanlig luksuriøst sammenlignet med andre arrangementer du har deltatt på som næringsminister?

– Jeg kom rett fra Qatar, så jeg har ikke behov for å karakterisere det. Én av tingene som er beskrevet som luksuriøst, er overfarten i privatfly, men det var aldri aktuelt for meg å fly med privatfly. Det var å fly med fly som departementet betalte.

Publisert: