Ikke siden midten av 1990-tallet har børsoppgangen på Wall Street vært større i én måned enn i januar i år.

-  Alt positivt som skjer i et valgår, er godt for den sittende presidenten, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.

Skjør vekst

Oppgangen i amerikansk økonomi er imidlertid mer skjør enn det som kommer til uttrykk i aksjemarkedet på Wall Street.

-  Den underliggende veksten i amerikansk økonomi, slik den viser seg i forbruker— og investeringsetterspørselen, er svak. Vi vet at både amerikanerne og eurolandene trenger å stramme til sine statsbudsjetter, og det vil bidra til å holde veksten nede, sier DNBs sjeføkonom Øystein Dørum.

«Nølende oppgang»

New York-børsen ligger fortsatt godt under det historiske toppnivået fra sommeren 2007. Det var før den særamerikanske boliglånsboblen (subprimelånene) sprakk og utløste den globale finanskrisen i 2008-09, etterfulgt av den verste nedturen i verdensøkonomien siden 1930-tallet.

—  Oppgangen i aksjemarkedet er nølende, og nivåene er ikke særlig høye, påpeker DNBs sjeføkonom Øystein Dørum.

Det er særlig teknologiaksjene som har skutt i været siden årsskiftet.

Nasdaq-indeksen, som måler utviklingen i aksjekursene i nye teknologi- og vekstbedrifter, steg 8 prosent i januar.

Dow Jones- og S&P 500-indeksene over de største børsnoterte selskapene, steg henholdsvis 3,4 og 4,4 prosent.

Få nye jobber

Oppsvinget i aksjekursene har vært størst i selskaper som er mest avhengig av økonomisk vekst: Aksjene i råvare-, finans- og teknologibedriftene steg 7,5 prosent.

Oppgangen på Wall Street fortsatte da New York-børsene åpnet i går ettermiddag (norsk tid).Et hovedproblem i amerikansk økonomi er at mange av de nye teknologiselskapene og børskometene, som Apple og snart også Facebook, ikke skaper mange nye arbeidsplasser i USA, men i lavkostland i Asia og andre verdensdeler.

Likevel faller arbeidsledigheten, mens det er blitt flere ledige i Europa.

I morgen kommer nye ledighetstall fra USA.

Vendepunktet i amerikansk økonomi kom for halvannet år siden da den negative veksten snudde til positiv vekst, påpeker sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.

-  Men innhentingen etter nedturen i 2008–09 har vært så svak at det føltes nesten som om resesjonen (økonomisk nedgang) fortsatte, sier han.

FS00013912.jpg
ILL: ROLAND JØRGENSEN

Det er i hovedsak to forhold som forklarer hvorfor utsiktene er blitt bedre på nyåret enn de var i andre halvår 2011, påpeker Dørum i DNB:• Amerikanske nøkkeltall var gjennom de siste månedene i 2011 og i januar overraskende nok bedre enn ventet. Gjennom hele høsten, og særlig mot slutten av året, forsvant angsten for en såkalt dobbeltdipp, altså en økonomisk nedgangsperiode etterfulgt av en ny nedtur.

• Beslutningen fra Den europeiske sentralbanken (ESB) i desember om en massiv likviditetstilførsel (pengetilførsel) til europeiske banker. 21. desember ga ESB totalt 489 milliarder euro (3700 mrd. kr) i treårige lån til 1 prosent rente. Dette har bidratt til å holde europeiske banker flytende. Men enda viktigere har det vært at dette avverget en statsgjeldskrise i Italia.

-  Alt positivt som skjer i et valgår, er godt nytt for den sittende president, sier Mork.

President Barack Obama (i midten) vet å utnytte oppsvinget i økonomien når han reiser landet rundt på valgkamp. Her er han på bedriftsbesøk i Indianapolis i delstaten Indiana.