Nye forflytninger i mediemakten. Hva betyr det for Alf Hildrum, toppsjefen i TV2? Siden Alf Hildrums topplederstilling i TV2 ikke ble kommentert nevneverdig i løpet av morgentimene i går, er det grunn til å tenke: Hva skal Egmont med Alf Hildrum? Mer enn vi skulle tro. Han er deres mann. Bakgrunnen er denne:

A-pressen kjøpte seg inn i TV 2 i 1995. Samtidig kjøpte Telenor seg inn i A-pressen, der Alf Hildrum var konsernsjef. Det kom etter hvert til gnisninger mellom Telenor og Alf Hildrum. I 2006 ble han styreleder i TV 2, og sommeren etter tok han over som sjefredaktør og administrerende direktør. A-pressen eide halve TV 2, men ble selv halvt eid av Telenor. Konfliktene mellom Hildrum og Telenor ble mange, og toppet seg da Telenor og Bonnier, som eier Canal+ sammen, ville kjøpe rettighetene til Premier League. Hildrum og TV 2 snappet dem foran nesen på sine konkurrenter.

Alf Hildrum er komfortabel med Egmont som eier av TV 2. Selv har han halvannet år igjen av åremålet sitt, og blir sittende i toppsjefstolen. Men det er en mulig rev i hønsehuset: Hvis Egmont har planer om å realisere sin nordiske TV-drøm i nærmeste fremtid, legger dette i et nytt selskap og inviterer Telenor/Bonnier inn på eiersiden, kan Hildrum rydde skrivebordet. Så betent er forholdet.

Norsk TV2-sjef

Hvis Hildrum skulle ta sin hatt og gå eller bli tvunget til det av Telenor/Bonnier, vil Egmont høyst sannsynlig se seg om etter en ny, norsk toppsjef. De vil ikke ta sjansen på å sette inn en svenske eller danske i Norge, med den sterke, negative signaleffekten det vil gi om et svensk eller dansk TV 2, eller "arvesølvet", som næringsminister Trond Giske kalte det i går. Selvsagt en retorisk frekkhet, men i eierskapskrig er alt lov når eierskapslovene ikke kan forhindre salget.

Om TV 2 skulle trenge en ny toppsjef i Norge, vil de finne gode navn i sitt eget system. Tom Harald Jenssen er toppsjef i CappelenDamm og konserndirektør i Egmont. Han har erfaring med Egmont som eier siden 1980-tallet og nevnes som en het kandidat hvis reven nærmer seg hønsegården.

vidar.kvalshaug@aftenposten.no

Twitter.com/Kvalshaug