Støre og Vedum: – Øker strømstøtten til 80 prosent
SOGN (VG) Regjeringen øker strømstøtten fra 55 til 80 prosent til og med mars. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at de vil stille opp også de neste årene, hvis strømkrisen gjentar seg.
- Bjørn Haugan
- Kjetil Malkenes Hovland
- Hallgeir Vågenes (foto)

Det bekrefter statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) overfor VG lørdag.
I en proposisjon de vil fremme for Stortinget til uken, står det:
«Når markedsprisen på kraft i gjennomsnitt går over 70 øre per kilowattime for en måned, vil staten kompensere 80 prosent av prisen over dette nivået».
Det betyr at de øker støtten fra 55 prosent, som var nivået i strømpakken som ble vedtatt før jul, til 80 prosent.
Dette betyr det for din strømregning
Her er konsekvensene for din lommebok:
- Utbetalt stønad per husholdning anslås i gjennomsnitt til 1.257 kroner i måneden.
- Enebolig med årlig forbruk på 27.000 kWh vil få 2.463 kroner i stønad pr. måned.
- Leilighet med årlig forbruk på 11.000 kWh forbruk vil få 1.004 kroner pr. måned.
Samlet koster strømpakken fra desember og den nye 8,9 milliarder kroner. Økningen fra 55 til 80 prosent støtte utgjør to milliarder kroner.
Ordningen gjelder fra desember 2021 til og med mars 2022. Den økte støtten gjelder for forbruket i januar til og med mars, og kommer for første gang fram på fakturaen som mottas i februar.
VG møter statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum ved Sogn trafostasjon nord for Rikshospitalet i Oslo lørdag.
De møter oss for å fortelle om regjeringens strømpakke 2, som de sluttførte arbeidet med fredag kveld.
– Hør, sier Støre:
– Det er lyden av strøm, sier han:
En høy og summende lyd kommer fra strømledningene, som fører strøm fra vannkraftverk, via trafostasjonen til hus og leiligheter i hovedstaden.
Støre sier de måtte øke støtten fordi strømprisene er uholdbart høye.
– Vi har et kraftsystem som følger nedbør, vannfylling og energisituasjonen i Europa. Det har gitt oss en ekstrem situasjon i det siste, med skyhøye priser. Markedet tar ikke sosiale hensyn, men det kan vi gjøre, sier Støre.
– I et mørkt og kaldt land som Norge er strøm et fellesgode. Den norske stat og kommuner tjener mer penger enn normalt. Da må vi omfordele til folk, sier Vedum.
– LO har krevd ny pakke, sogar Høyre har krevd det. Det kan fremstå som om dere har blitt presset til dette?
– Dette har regjeringen jobbet med en stund nå. Vi har lyttet til folk og ser behovet for å hjelpe ytterligere, sier Støre.
– Lemper endel på utgiftene
Han sier at olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) «har vært en pådriver for dette i lang tid».
– Vi utviklet før jul en helt ny modell for hvordan vi kan hjelpe folk som rammes av høye strømpriser. Når vi nå har sett at prisen har forblitt høy, griper vi inn, sier statsministeren.
Flere har påpekt at ordningen har sine svakheter, men Støre forsvarer den.
– Ordningen er god, fordi den gjør at vi raskt og treffsikkert kan kompensere alle landets forbrukere, ved direkte å gi et tilskudd til strømregningen.
Han erkjenner at strømregningen, selv med tilskuddene, vil kunne være en belastning for mange.
– Når vi ser desemberprisen i snitt og hva den ligger an til å bli i januar, så vil det være tøft for mange. Det vi gjør nå lemper en del på utgiftene, men strømutgiftene vil fortsatt være høye.
Vedum sier det er viktig for dem at ordningen treffer alle lommebøker.
– Når markedet ikke gjør jobben, må vi sørge for den sosiale rettferdigheten. Høyre kritiserte oss før jul fordi vi laget en ordning som traff alle. De mente den bare burde treffe de som trenger det mest. Vi har ordninger som bostøtte og styrket sosialhjelp. Men vi er opptatt av at den også skal treffe snekkeren, læreren og sykepleieren. De høye prisene er noe som rammer alle, da må vi også stille opp for alle.
– Og milliardærene?
– Ja, de er også en del av felleskapet: De fleste av dem betaler mer i skatt enn vanlige folk. Denne måten å tenke felleskap på, er det som gir støtte til tanken om at de som har litt mer bidrar ekstra over skatteseddelen. Dette er en ordning for alle husholdningen, sier Vedum og legger til:
– I et land som er så kaldt og mørkt om vinteren, er oppvarming et primærgode som vi må gå inn og hjelpe med, når vannet har uteblitt og markedsprisen går i været.
Hele tiltakspakken kan du lese her:
Vedum sier at de vil komme med en proposisjon til Stortinget om justeringene til uken.
Støre sier at de regner med at strømprisen vil gå ned til våren, slik den tradisjonelt gjør, men han sier det kan bli aktuelt med liknende støtte hvis vi får rekordhøye priser også de neste vintrene.
– Sier du at de vi ikke trenger å bekymre oss for slike ekstreme høye strømpriser i fremtiden, fordi staten eventuelt vil bidra med støttenivået dere nå har lagt dere på?
– Ja, hvis vi får slike situasjoner i årene fremover, vil vi stille opp. Staten får store inntekter ved slike høye strømpriser og da kan vi bidra med støtte for å hjelpe innbyggerne, sier Støre.
– Målet må være å få på plass løsninger som står seg over tid. Vi vet at å påvirke markedet på kort sikt ikke er lett. Derfor må vi bidra med støtte for å korrigere markedet. Så skal vi evaluere og forbedre den, slik at den er klar hvis vi trenger å bidra med støtte gjennom vintrene fremover, sier Vedum.
Stor utfordring
De erkjenner at de har en stor utfordring:
På den ene side skal de nå klimamålene - 50–55 prosent kutt av utslippene fra 1990-nivå til 2030.
Såkalt elektrifisering av oljeinstallasjoner på sokkelen er et helt avgjørende virkemiddel for å få ned de norske utslippene.
Elektrifisering betyr at de svært forurensende kraftverkene som brukes i produksjonen på plattformene, byttes ut med strøm, først og fremst fra land, men etterhvert også fra havvindmøller.
På den andre side bidrar mangel på kraft til høye strømpriser: Elektrifisering vil bidra til enda høyere strømpriser.
– Hva skal dere gjøre for å hindre at mangel på strøm fører til høyere strømpriser?
– Skal vi nå våre mål om å elektrifisere mer, trenger vi mer fornybar kraft. Det har vi mulighet til, men vi må tenke nytt. Vi trenger mer kraft fra land, hvor vi må inngå sterkere sosial kontrakt med lokalsamfunn, sier Støre.
– Vassdragsamfunn?
– Det er et potensiale i vassdrag, men det er ikke en hovedvei. Jeg tenker på vind på land. Og på havet. Vi har kraftfulle ambisjoner om havvind som vi jobber sammen med NVE for å utvikle rammene for.
Varsler snarlig energikommisjon
– Vi er tydelig i plattformen at elektrifisering ikke skal bidra til å øke prisene for vanlige folk og næringsliv på land. Det er en foutsetning, Vi kan ikke løse problemer med å skape noen nye, legger Vedum til.
Støre sier at Statskrafts analyse av hva Europa trenger av energi, viser at solenergi blir viktig, også i Norge.
– Vi skal nedsette en energikommisjon de kommende dagene og vi skal se på nettoverføringene i Norge, hvor det er store prisforskjeller, sier Støre.