Staten om Havila Kystrutens russiske partner: – Må avklares nærmere

Norge overfører indirekte millioner til den russiske stat gjennom rutekontrakten med Havila Kystruten. Samferdselsdepartementet bekrefter til E24 at det er i dialog med rederiet om mulige konsekvenser for driften.

RUSSISK RULETT: Samferdselsdepartementet er i dialog med Havila Kystruten om Russland-Ukraina-konflikten og mulige konsekvenser for kystrutedriften.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Som E24 omtalte i forrige uke, har Havila Kystruten finansiert sitt byggeprogram i milliardklassen gjennom en leasingavtale med GTLK, som er heleid av den russiske stat.

Avtalen innebærer at GTLK eier skipene, og leier dem tilbake til Havila Kystruten til en avtalt pris de neste ti årene, før sistnevnte har opsjon på kjøp.

Nå risikerer rederiet å rammes av sanksjoner mot Russland etter sistnevntes invasjon av Ukraina.

Selve livsgrunnlaget for Havila Kystruten er nemlig en tiårig kontrakt med staten for persontransport mellom Bergen og Kirkenes, som gir selskapet en månedlig inntekt på 5,7 millioner kroner per skip i drift.

Samtidig betaler rederiet 4,8 millioner kroner per måned til GTLK i leasingavgift for skipet Havila Capella. Skip nummer to skal etter planen settes i drift i mai.

Samferdselsdepartementet bekrefter i en e-post til E24 at det «har dialog med Havila Kystruten om Russland-Ukraina-konflikten og mulige konsekvenser for kystrutedriften».

«Hvordan sanksjonene av Russland vil påvirke finansieringen av skipene, må avklares nærmere. Rederiets finansiering av kystruteskipene er imidlertid ikke regulert av kystruteavtalen. Samferdselsdepartementet har ikke grunnlag for å gi et klart svar på nåværende tidspunkt», skriver departementet.

– Forberedt på at situasjonen kan endre seg

GTLK er en av verdens største aktører innen leasing av fly. Ved utgangen av 2020 ble porteføljen av 70 passasjerfly og 19 tankskip verdsatt til 4,5 milliarder dollar. På kundelisten står blant annet flyselskaper som Emirates, easyJet, SunExpress og Aeroflot.

Vestlige sanksjoner mot russisk-kontrollerte selskaper har allerede skapt betydelig turbulens for det Irland-baserte datterselskapet GTLK Europe, som har hentet tre milliarder euro fra investorer i det europeiske obligasjonsmarkedet.

Disse obligasjonene har kollapset fullstendig i verdi den siste uken, og handles nå til helt nede i 11 prosent av pålydende.

Per Sævik, hovedeier i Havila Kystruten gjennom sitt Havila Holding, sier til E24 at GTLK fortsatt ikke er satt på noen sanksjonslister.

STORSATSING: Skipsreder Per Sævik (t.h.) var med da Havila Capella seilte jomfruturen fra Bergen 10. desember i fjor. Her med kaptein Tom Rune Einarsen.

– Tror du det vil være akseptabelt for den norske stat å fortsette å betale dere penger under kystrutekontrakten når de i stor grad tilfaller den russiske stat?

– Det blir bare spekulasjoner. Foreløpig er vi ikke påvirket. Men vi er forberedt på at situasjonen kan endre seg, sier Sævik til E24, og beskriver situasjonen i Ukraina som svært dramatisk.

Havila Kystruten-sjef Bent Martini sier at selskapet er i «god dialog» med departementet, og oppdaterer dem jevnlig.

«Pt er ikke GTLK omfattet av sanksjonene, og vi forholder oss til de avtaleforpliktelsene vi har med dem og monitorer situasjonen kontinuerlig», skriver Martini i en e-post til E24.

«GOD DIALOG»: Havila Kystruten-sjef Bent Martini.

Har pantsatt inntektene fra staten

Samferdselsdepartementet understreker at det forholder seg til Havila Kystruten som kontraktspart i henhold til kystruteavtalen.

Det opplyses videre at Havila Kystruten i perioden januar til mars 2022 har mottatt 17,1 millioner kroner fra staten under avtalen, mens det ble utbetalt et vederlag på 39,8 millioner for hele 2021.

Havila Kystrutens fire skip ble bestilt etter at Havila-konsernet i 2018 sikret en ti år lang kontrakt med staten om drift av fire av de 11 kystrutene mellom Bergen og Kirkenes.

For Havila Kystrutens del har kontrakten en total økonomisk ramme på nær 2,9 milliarder.

Da GTLK annonserte leasingavtalen på egne hjemmesider, kom det frem at hovedtyngden av Havilas forpliktelser overfor GTLK er sikret ved betalinger under førstnevntes kontrakt med Samferdselsdepartementet.

«Norske statsgarantier reduserer risikoen for utleier betydelig», het det i meldingen.

Publisert: