Bitcoin raser etter markedsuro

Også flere andre digitale valutaer faller lørdag. Krypto-gründer peker på stor makroøkonomisk usikkerhet.

Illustrasjonsbilde
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Bitcoin-kursen var på det laveste rundt 42.875 dollar på morgenkvisten.

Fra en topp i natt falt bitcoin mer enn 20 prosent, før nedgangen dempes noe.

Slik går et knippe kjente kryptovalutaer klokken 08.20 lørdag morgen:

  • Én bitcoin handles til rundt 46.785 dollar. Det er en nedgang på om lag 18 prosent det siste døgnet. Prisen tilsvarer nå 426.587 kroner.
  • Ethereum er samtidig ned rundt 15 prosent til rundt 3.870 dollar.
  • Binance Coin handles til 533,67 dollar, ned omtrent 14 prosent.
  • XRP, som er Ripple-systemets kryptovaluta, er ned 23 prosent til omtrent 0,73 dollar
Torbjørn Bull Jenssen, grunnlegger av kryptoselskapet Arcane.

Torbjørn Bull Jenssen er sjef i kryptoselskapet Arcane. Han mener det fortsatt er uklart hva som ligger bak dagens fall i kryptomarkedet.

– Ser ut som det har vært noen store og brå salg i spotmarkedet for bitcoin på i overkant av 4.000 bitcoin totalt. Dette førte til tvangssalg av belånte posisjoner, som drev prisen videre ned, skriver Bull Jenssen i en SMS til E24.

– Disse salgene i spotmarkedet fremstår som spesielle og kan indikere forsøk på prismanipulasjon, selv om det selvfølgelig kan være en annen grunn som kommer til overflaten i løpet av dagen, sier han.

– På tå hev

Noen bitcoin-tradere med mye gjeld ble ekstra hardt rammet av lørdagens krasj, ifølge Vijay Ayyar, sjef for Asia-Stillehavsvirksomheten til kryptobørsen Luno i Singapore. Totalt rundt 2,4 milliarder dollar i kryptoeksponering har blitt tvangssolgt som følge av dagens kryptofall, det meste siden 7. september, ifølge Coinglass.com

– Markedene har vært på tå hev med all usikkerheten rundt omikron, med flere smittetilfeller i mange land nå, sier Ayyar ifølge Bloomberg.

Dagens utvikling i kryptomarkedet kommer etter at teknologiaksjer falt markant på Wall Street fredag. Den teknologitunge aksjeindeksen Nasdaq Composite var ned 1,92 prosent.

– Usikkerheten knyttet til omikron er høy. Legger man det sammen med skuffende jobbtall, så får man investorer som ønsker å kvitte seg med aksjer før helgen, sa sjefstrateg Ryan Detrick i LPL Financial til CNBC.

Arbeidsmarkedsrapporten fra USA viste fredag at det ble skapt 210.000 nye jobber i landet. På forhånd var det ventet 546.000 nye jobber.

– Makroøkonomisk er det stor usikkerhet, som også påvirker bitcoin i det korte bildet med omikron og dårlige jobbtall, men disse er lite egnet til å forklare det brå stupet, sier Bull Jensen til E24.

Bitcoin nådde ny rekord for en knapp måned siden. Da var prisen 68.990,9 dollar, ifølge Coindesk.

El Salvador: Kjøpte etter fallet

El Salvadors president Nayib Bukele er ute på Twitter og skriver at landet kjøpte etter bitcoin-fallet.

«150 coin til snittkurs 48.670 dollar», skriver Bukele.

Det betyr at kjøpet var på 7,3 millioner dollar, tilsvarende 67 millioner kroner.

Bukele planlegger for øvrig å bygge «Bitcoin City», en skattefri kryptoby som skal bygges ved å bruke statlige bitcoin-lån. Fra før har han gjort El Salvador til verdens første land som aksepterer bitcoin som betalingsmiddel.

Publisert: