Salmar inn i budkamp om Norway Royal Salmon

Salmar varsler fredag et rivaliserende bud på alle aksjene i Norway Royal Salmon på 11,8 milliarder kroner. Fra før har NTS et bud som er lavere.

Salmar og NTS kjemper nå for å sikre seg Norway Royal Salmon, som driver primært innen lakseoppdrett i Troms og Finnmark.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Oppdrettskjempen Salmar har intensjon om å fremsette et frivillig kontanttilbud om å kjøpe alle utestående aksjer i lakseselskapet Norway Royal Salmon (NRS) for 270 kroner per aksje, mens NRS-aksjen avsluttet til kurs 243 kroner torsdag, ifølge en børsmelding.

Et slikt bud tilsvarer en kjøpspris på 11,8 milliarder kroner, og tilbudsprisen representerer en 12,5 prosent premie fra budet havbrukskonsernet NTS fra før har på NRS.

E24 har vært i kontakt med styremedlem i NRS, Karl Johan Bakken, men han ville ikke si annet enn at «styret vil avgi en uttalelse om budet fra Salmar snarlig». Han ønsker ikke si noe om hvordan en eventuell kontakt med Salmar har vært i løpet av prosessen.

NTS øker budet på Norway Royal Salmon

Aksjen til værs

NRS-aksjen stiger 13,3 prosent til kurs 276 kroner på Oslo Børs etter meldingen. Kursen priser selskapet til 12 milliarder kroner.

E24 har vært i kontakt med Salmar-sjef Gustav Witzøe, som henviser til finansdirektør Trine Sæther Romuld:

– Vi har alltid vært veldig interessert i hva NRS har bygd opp som selskap og levert. I forhold til en konkret prosess om å faktisk gi et bud, det var initiert av at det faktisk forelå et annet konkret bud på selskapet, sier Romuld.

Hun sier at de ser betydelig synergier om Salmar og NRS slår seg sammen, både i Nord-Norge og Island og innenfor havbasert oppdrett.

– Det er et selskap som vi opplever har mange av de samme kulturverdiene som Salmar, sier hun.

På spørsmål om hvordan hun tror budkampen vil utvikle seg, sier hun at det blir opp til aksjonærene i NRS, hvordan de vurderer de ulike tilbudene.

– Vi mener vi har gitt et bra tilbud, både for dagens aksjonærer og for Salmar.

– Hvis det kommer så langt, tror du dere vil få grønt lys fra konkurransemyndighetene?

– Prosessen må gå sin gang. Vi har levert et bud uten forbehold knyttet til godkjennelse fra konkurransemyndighetene, men noen premisser må være på plass, sier Romuld.

U-sving fra konkurrenten

Den 21. juni varslet NTS at de planla å selge seg ned i oppdrettsselskapet Norway Royal Salmon innen lovens frist på fire uker for å unngå å måtte komme med et tilbud på resten av aksjene i selskapet.

NTS hadde nemlig inngått en avtale med Måsøval Eiendom om å kjøpe aksjer i NRS, et kjøp som gjorde at NTS sin eierandel i Norway Royal Salmon endte på 30,84 prosent – så vidt over grensen på 30 prosent som i norsk lov utløser en plikt om å tilby å kjøpe resten av aksjene i et selskap.

Men i juli gjorde NTS en U-sving og varslet i en børsmelding at det ville kjøpe seg opp i NRS i stedet. Først ble budet satt til 209 kroner aksjen, mens det nylig ble jekket opp til 240 kroner.

E24 har vært i kontakt med NTS-styreleder Odd Reidar Øie, men han vil foreløpig ikke kommentere det konkurrerende budet.

NTS er et havbrukskonsern med historie tilbake til 1879 da det var kjent som Namsos Damskipsselskap.

Norway Royal Salmon-konsernet driver primært innen lakseoppdrett i Troms og Finnmark. I tillegg har konsernet eierandeler i tre tilknyttede norske oppdrettsselskaper, i tillegg til Arctic Fish på Island.

Aksjene

Tilbudet varer i fire uker

Salmar har satt en akseptgrad på mer enn 50 prosent på budet, ifølge meldingen fredag. Tilbudsperioden er på fire uker.

For å muliggjøre og sikre gjennomføringen av det beste budet, til fordel for alle NRS-aksjonærene, har Salmar forespurt styret i NRS om at de bruker styrefullmakten vedtatt på selskapets generalforsamling den 27. mai 2021 til å gjennomføre en rettet emisjon på inntil 4.357.219 nye aksjer rettet mot den tilbyderen som har det beste budet, med en tegningskurs lik tilbudsprisen i det beste budet. NRS har bekreftet at styret er innstilt på å benytte styrefullmakten i henhold til dette.

– Dette gagner alle interesserte parter. NRS har en emisjonsfullmakt, som blant annet kan brukes til å sikre at man kommer over 50 prosent eierskap, for eksempel, og sikre det beste for aksjonærene i NRS, sier IR-kontakt Håkon Husby i Salmar til TDN Direkt fredag.

At flere skulle slenge seg på i kampen om NRS var usannsynlig, sa sjømatanalytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen i Pareto Securities tidligere i august.

– Både fordi prisen begynner å bli ganske fair, men kanskje vel så mye fordi NTS nå kontrollerer nesten 40 prosent, og da blir det vanskelig for en annen aktør å få kontroll i selskapet, sa han til E24.

NTS øker budet på Norway Royal Salmon
Publisert: