Aker BP med rekordresultat

Høye olje- og gasspriser bidro til et rekordresultat for det Røkke-dominerte selskapet i fjor. Samtidig fører høyere kraftpriser til at produksjonsprisen på enhetene stiger fra forrige kvartal.

Kjell Inge Røkkes selskap Aker er største eier i oljeselskapet Aker BP.
Publisert: Publisert:

Det Røkke-dominerte selskapet fikk et årsresultat på 851 millioner dollar i 2021. Aker BP skriver at de fortsetter å levere olje og gass til lave kostnader og med lave utslipp.

For fjerde kvartal havnet resultatet på 364 millioner dollar, eller 3,2 milliarder kroner. Det er kraftig opp fra 129 millioner samme periode året før:

  • Aker BPs resultat før skatt havnet på 1,22 milliarder dollar i fjerde kvartal, opp fra 236 millioner dollar samme kvartal i 2020.
  • Inntektene havnet på 1,85 milliarder dollar, opp fra 834 millioner samme periode året før.

Samtidig foreslår selskapet at utbyttet økes fra 1,35 dollar per aksje i 2021 til 1,90 dollar per aksje i 2022. Det tilsvarer 684 millioner til aksjonærene i år, eller rundt seks milliarder kroner.

– De høye olje- og gassprisene bidro til et rekordsterkt resultat for Aker BP i 2021. Men i tider som disse er det viktig å holde fokus på de tingene vi kan påvirke, for Aker BP betyr dette å kontinuerlig forbedre seg og redusere kostnader og utslipp, og låse opp nye muligheter for lønnsom vekst, sier Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik ifølge en melding.

– En slags tradisjon

– Det er vel ingen overraskelse at fjerde kvartal 2021 ble nok et rekordresultat. Det er nesten blitt en slags tradisjon, med de høye olje- og gassprisene som vi har hatt i det siste, sier Hersvik i et pressemøte torsdag.

Aker BP-sjefen er fornøyd med de høye prisene, som har gjort selskapet i stand til å kutte nettogjelden med nesten 50 prosent og øke utbyttet for 2022 med 40 prosent.

Han sier at selskapet fokuserer på å kontrollere kostnadene sine, siden det ikke kan påvirke nivået på energiprisene.

– Ei heller kan vi legge til grunn at de vil være stabile, sier Hersvik.

– Utrolig spennende program

Aker BP kunngjør nå et omfattende leteprogram. Det skal bores 13 brønner i 2022, sier Aker BP-sjefen. Det er opp fra et nivå på åtte til ti brønner årlig, understreker Aker BP-sjefen.

– Det er et leteprogram som er noe av det mest ambisiøse og spennende vi har hatt i Aker BP på lenge, sier Hersvik.

– Et utrolig spennende program, legger han til.

Selskapet kjøpte Lundins olje- og gassvirksomhet i fjerde kvartal, og skal nå søke om godkjenning.

– Vi forventer en closing rundt midten av 2022, sier Hersvik.

– Debatterer intenst

En klassisk frykt for oljebransjen i gode tider er at kostnadene skal begynne å stige. Etter coronakrisen har også prisen på en mengde råvarer som stål og aluminium steget.

– Det er et tema som industrien debatterer ganske intenst, sier Hersvik.

Bransjen er ikke bare bekymret for kostnadene i seg selv, men også tilgjengeligheten på teknologi, utstyr og materialer, påpeker Aker BP-sjefen.

– Jeg mener egentlig vi har relativt god kontroll på inflasjonen. Men det er klart skulle det tighte seg til enda mer enn det gjør i dag, så kommer det til å bli en utfordring for olje- og gassindustrien, sier Hersvik.

Selskapet vurderte ikke å komme med et ekstraordinært utbytte i tillegg til det økte ordinære utbyttet, ifølge Aker BP-sjefen. Selskapet skal investere mye penger, og ønsker å ta vare på sin finansielle posisjon, påpeker han.

– Vi har prioritert å betale ned gjeld fremfor et ekstraordinært utbytte på toppen av et allerede attraktivt utbytte, sier Hersvik.

Les også

Saudi Aramco kjøper Aker BPs andel i teknologiselskapet Cognite

Produksjonskostnadene falt

Tidligere i januar kom selskapet med en markedsoppdatering. Her skrev selskapet at produksjonskostnaden i fjerde kvartal var estimert til 200 millioner dollar.

Fasiten havnet på 202 millioner dollar, på grunn av lavere solgte volumer. Produksjonskostnadene for den solgte oljen og gassen i kvartalet var 10,1 dollar per fat oljeekvivalent (boe), opp fra 9 dollar per enhet i tredje kvartal. Økningen er drevet av lavere produksjon, høyere strømpriser og brønnkostnader i Valhall-området.

I kvartalet før var produksjonskostnadene på 209 millioner dollar, som selskapet sa skyldtes de økte volumene.

Letekostnadene for fjerde kvartal havnet på 83 millioner dollar i kvartalet, ned fra 97 millioner i fjerde kvartal 2020.

Les også

Aker BP sluker Lundin Energy-virksomhet: Lundin-topper går med gigantisk fallskjerm

Lavere produksjon i første halvdel

I handelsoppdateringer skrev Aker BP at produksjonen var under snittet i første halvdel av kvartalet, grunnet prosjektaktiviteter og «ulike tekniske problemer».

I andre halvdel økte produksjonen, og desembervolumet lå over snittet for hele 2021, med 209.400 fat oljeekvivalenter per dag.

Nedgangen er hovedsakelig drevet av lavere produksjon fra Alvheim-området og Skarv, delvis hentet inn av høyere produksjon ved Valhall-området sammenlignet med forrige kvartal.

I markedsoppdateringen meldte selskapet at de produserte 207.000 fat oljeekvivalenter per dag, som de bekrefter i dagens kvartalsrapport. De netto solgte volumene var på 205.100 fat.

Dette varierer noe fra produksjonen, fordi noe av oljen er mellomlagret på for eksempel tanker, og blir solgt i etterkant.

Selskapet skriver videre at de forventer en produksjon for 2022 på mellom 210.000 og 220.000 fat oljeekvivalenter per dag. De tror produksjonskostnaden vil bli 10 dollar per fat oljeekvivalent.

De venter også at letekostnadene vil havne på omtrent 400 millioner dollar.

Kjøpte Lundin-virksomhet

I desember kjøpte Aker BP Lundins olje- og gassvirksomhet i en avtale verdt 125 milliarder kroner.

Selskapet skriver i dagens kvartalsrapport at de venter gjennomføring av transaksjonen rundt midten av 2022. Det har tidligere blitt kommunisert at dette ville skje i andre kvartal i år.

De fikk samtidig inn Lundin-familien på eiersiden. Det kombinerte selskapet blir nest størst etter Equinor på norsk sokkel.

Etter sammenslåingen vil det nye Aker BP være eid av Kjell Inge Røkkes Aker med 21,2 prosent, BP med 15,9 prosent og Lundin-familiens Luxembourg-baserte selskap Nemesia S.á.r.l. med 14,4 prosent.

I en tidligere versjon av denne saken og i pushvarsel sammenlignet E24 årsresultat med fjorårets kvartalsresultat. Feilen ble rettet 07:10.

Publisert: