EU i spagat mellom russisk straff og matkrise

Mens en rekke sanksjoner straffer den russiske økonomien, blokkerer Russland gass- og kornleveranser til Europa og Afrika. FN-sjefen varsler matkrise.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen og EU-president Charles Michel under spesialmøte i Brussel om situasjonen i Ukraina.
Publisert: Publisert:

Tirsdag klarte endelig EU-landene å bli enige om den sjette sanksjonspakken mot Russland. Den innebærer blant annet et delvis russisk oljeforbud.

Mens det hindrer enkelte pengesekker fra å renne inn til Russland, gjør det ingenting for å forbedre den kritiske matsituasjonen.

Russland blokkerer fortsatt kornleveranser på 22 millioner tonn fra å bli fraktet ut fra Ukrainske havner.

Blokaden truer verdens matleveranser, og mange fattige land står overfor en «stor matkrise», ifølge FNs generalsekretær António Guterres.

– Vi er nødt til å handle raskt og målrettet, sa Guterres om situasjonen onsdag.

Ukrainas matproduksjon og Russlands produksjon av gjødsel må inn på verdensmarkedet igjen, sier FNs generalsekretær António Guterres

Forverrer sultsituasjonen i Afrika

Guterres varsler om en «perfekt storm» som kan felle fattige lands økonomier.

En matkrise har oppstått i flere fattige land etter at krigen startet i februar. Flere land var allerede dårlig stilt etter år med pandemi, og nå har matleveranser stoppet opp eller blitt forsinket på grunn av krigen.

Ukraina er en stor eksportør av matvarer. 12 prosent av verdens hvete, 15 prosent av mais og 50 prosent av solsikkeolje, kommer vanligvis fra Ukraina.

Samtidig fører blant annet økte priser på strøm og gass til dyrere mat.

Mens EU har trykket på oljebremsen, diskuteres det fortsatt om hvordan landene skal konfrontere Russlands matblokade. Situasjonen truer med å forverre sultsituasjonen i Afrika.

I tillegg til mangel på matleveranser, har en dramatisk tørke rammet Øst-Afrika. Hele 23 millioner mennesker i Somalia, Etiopia og Kenya står i fare for å sulte i hjel de neste månedene.

AU-sjefen beroliget etter Putin-møte

Lederen for Den afrikanske union (AU) Macky Sall, som også er Senegals president, møtte fredag Vladimir Putin i Sotsji.

Der oppfordret han Russland til å vise hensyn til at afrikanske land har blitt ofre i krigen, selv om de befinner seg langt unna der krigen utspiller seg, skriver Reuters.

Sall sa også at Putin skal ha sagt at han var klar til å muliggjøre eksport av ukrainsk korn for å lette noe på den globale matkrisen som rammer Afrika spesielt hardt.

Han skrev også på Twitter at Putin skal ha uttrykt vilje til å legge til rette for ukrainsk korneksporteksport.

Leder i Den Afrikanske union Macky Sall, som også er Senegals president, møtte fredag Russlands president Vladimir Putin i Sotsji.

AU-sjefen snakket med med journalister etter møtet med Putin, og sa at han føler seg «veldig beroliget».

– Vladimir Putin framsto engasjert og klar over at krisen og sanksjonene skaper alvorlige problemer for svake økonomier, sa Sall.

Hetebølger i Asia, USA og Europa forverrer matpriskrisen

Putin: Transporter korn via Belarus

Vladimir Putin benektet fredag for at Moskva hindrer eksport av korn fra ukrainske havner, skriver Reuters.

Presidenten sa at den beste løsningen vil være å frakte det gjennom Belarus, men kun dersom sanksjonene mot landet opphører.

– Hvis noen ønsker å løse problemet med å eksportere ukrainsk korn - vær så snill, den enkleste måten er gjennom Belarus. Ingen stopper det, sa Putin i en uttalelse på russisk TV fredag.

Putin skal videre ha kalt det russiske eksportforbudet for en «bløff».

Han skal også ha sagt i uttalelsen at vestlige land prøver å dekke over sine egne politiske feil ved å gi Russland skylden for problemene i det globale matmarkedet.

Hveteprisen har skutt i været etter at Russland invaderte Ukraina.

Mat som politisk våpen

Putin bruker matleveransene som et politisk våpen, skriver New York Times.

Tirsdag sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen at den kommende matkrisen «kun var Russlands feil».

Mens vestlige ledere anklager Russland for å forverre situasjonen, anklager Kremls talsmann Vesten for å forårsake problemet.

– Vesten av har forårsaket problemene ved å innføre ulovlige sanksjoner mot russiske og ukrainske handlinger, sa Dmitrij Peskov onsdag, ifølge Reuters.

Fredag gjentok Russland at de ikke har skylden for den globale matkrisen, da AU-leder Macky Sall fortalte hvor hardt den rammer det afrikanske kontinentet.

Den russiske presidenten Vladimir Putin snakket mandag på telefon med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Skal diskutere situasjonen

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov vil neste uke møte Tyrkias forsvarsdepartement for å diskutere hvordan ukrainsk korn kan eksporteres ut til verdensmarkedene.

President Recep Tayyip Erdogan har tatt til orde for at Istanbul kan fungere som en slags «trygg sone». Derfra kan et organ overvåke skip lastet med korn seile gjennom Svartehavet og ut Bosporos-stredet.

I en samtale med Erdogan mandag, skal Putin ha sagt seg villig til å lette på eksporten av hvete fra Ukraina gjennom Svartehavet. Betingelsen er imidlertid at sanksjonene mot Russland lettes.

– Hadde de kuttet gasstilførselen til Tyskland i morgen, hadde det vært krise

Liten nedgang i matprisene

Totalt sett falt verdens matvarepriser for andre måned på rad i mai, etter å ha nådd rekordhøyder i mars, selv om prisene på kornprodukter og kjøtt steg, viser fersk statistikk fra FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO).

Globalt falt matprisene 0,6 prosent sammenlignet med måneden før.

Til tross for en liten månedlig nedgang, så var prisene fortsatt 22,8 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Prisene på kjøtt steg 0,5 prosent i mai, mens kornprisene steg 2,2 prosent. Samtidig falt prisene på sukker og vegetabilske oljer med henholdsvis 1,1 og 3,5 prosent forrige måned.

Den varslede kollapsen som ikke kom
Publisert: