Hurtigruten med nytt stortap – over 600 millioner kroner i underskudd

Pengene renner ut av rederiet. Det samlede tapet er nå på drøye fem milliarder kroner siden inngangen av 2020.

Publisert: Publisert:

Kvartalsrapporten som ble lagt frem fredag ettermiddag viser et underskudd på 60,4 millioner euro i årets tre første måneder.

Beløpet tilsvarer rundt 614 millioner kroner.

– Første kvartal 2022 var fortsatt sterkt preget av pandemien, men land i våre viktigste markeder og destinasjoner rykket nærmere normalitet i forskjellige tempo, sier Hurtigruten-sjef Daniel Skjeldam i en uttalelse.

På samme tid i fjor var det tilsvarende underskuddet på 53 millioner euro.

Hurtigruten tapte i fjor 273,9 millioner euro, tilsvarende rundt 2,79 milliarder kroner. Året før var tapet på 1,7 milliarder kroner.

Det betyr at Hurtigruten har tapt drøye 5 milliarder kroner siden inngangen av 2020.

Kraftig inntektshopp

Egenkapitalen var negativ med rundt 4,2 milliarder kroner ved kvartalets utgang. Men verdiene ser annerledes ut i virkeligheten enn på papiret, ifølge selskapet.

«Etter styrets oppfatning er den underliggende virkelige verdien av Hurtigruten Groups skip og merkevarer vesentlig høyere enn rapportert egenkapital», skriver selskapet i kvartalsrapporten.

Selskapet rapporterer at eierne har bekreftet at de fortsatt er støttende og at de har indikert vilje til å vurdere å tilføre ytterligere likviditet om nødvendig.

Oppkjøpsfondet TDR Capital er storeiere i Hurtigruten, sammen med de profilerte norske investorene Petter Stordalen og Trygve Hegnar.

Driftsresultatet (ebit) var minus 37,1 millioner euro i kvartalet, omtrent uendret fra minus 37,8 millioner på samme tid i fjor.

Omsetningen har imidlertid tatt seg kraftig opp. De totale driftsinntektene og andre inntekter gikk opp til 97,1 millioner euro i kvartalet, mot 36,1 millioner euro i fjor.

Varsler bedring

Geopolitisk uro trekkes også frem som en faktor bak tapet i første kvartal.

For Hurtigruten Norway ble alle restriksjonene opphevet i februar, og det var en jevn oppdrift i aktiviteten gjennom kvartalet, opplyser selskapet.

– Utsiktene for andre kvartal og utover er veldig positive, tatt i betraktning hva vi har vært gjennom de siste årene, sier Skjeldam.

Publisert: