Datatilsynet krever svar fra Myheritage - risikerer gebyr på 200 millioner
Forbrukerrådet mener at dersom Datatilsynets gjennomgang lander på gebyr, kan den beløpe seg på inntil 20 millioner euro.

Det var Forbrukerrådet som i mars sendte inn klage på Myheritage for å bryte personvernlovgivningen.
– Du kan få ny kode til bankkortet ditt, men DNA-koden varer livet ut. Det finnes ikke mer sensitive data enn ditt eget DNA. Da er det så alvorlig som det kan få blitt, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.
Dersom Datatilsynet lander på å gi Myheritage et gebyr, kan den beløpe seg på inntil 20 millioner euro, ifølge Blyverket. Det tilsvarer mer enn 200 millioner kroner.
– DNA-opplysninger er særlig sensitivt
Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon sier Forbrukerrådets rapport er grunnlaget for at de har åpnet sak mot Myheritage.
– DNA-opplysninger er særlig sensitivt, ettersom det ikke bare røper noe om den som sender inn gentesten, men kan også ha konsekvenser for vedkommende familie. Åpen informasjon, som gir brukerne en mulighet til å kunne vurdere personvernskonsekvensene av å benytte tjenesten er derfor svært viktig, sier Thon i en pressemelding.
Forbrukerrådets rapport trekker frem flere problematiske forhold, skriver Datatilsynet og trekker frem lengden på dokumentet, språket og «mangelfull informasjon om hva selskapet vil benytte DNA-opplysningene til».
Datatilsynet ilegger milliongebyr til Innovasjon Norge
Mener informasjonen er uklar
Thon mener at klar og tydelig informasjon er en forutsetning for å ta informerte valg.
– Ifølge rapporten er informasjonen som blir gitt brukerne av tjenesten så uklar at det strider mot personvernforordningen, sier Thon i en pressemelding.
Personvernforordningen ble innført i 2018 med de nye EØS-reglene for personvern, gjerne kalt GDPR. Brudd på reglene kan gi bedrifter gebyrer på inntil 20 millioner euro eller 4 prosent av årsomsetningen, om det utgjør mer.
Blyverket mener selskapet kan få kunder til å undertegne kontrakt det er umulig å forstå. Kontrakten er på mer enn 200 sider, ifølge Blyverket.
Datatilsynet vil gå gjennom informasjonen som gis til brukerne, og gir selskapet frist til 24. september for å svare.