Videogiganten Zoom satser på norske Neat - prises til 5,6 milliarder

Videomøteselskapet Neat vokser i ekstremfart, og sikter mot milliardomsetning i 2022. Nå investerer amerikanske Zoom 261 millioner i gründerbedriften på Fornebu.

HENTER PENGER: Neat-sjef Simen Teigre (t.h.) får over en kvart milliard til ny vekst når amerikanske Zoom øker sin eierandel i selskapet. Odd Johnny Winge (t.v.) og Fredrik Halvorsen (midten) i Ubon Partners er største eier.
  • Lage Bøhren
Publisert Publisert

– Timingen kunne ikke vært bedre, sier Simen Teigre.

Han er daglig leder i Neat, som lanserte sine nye produkter for videomøter kun måneder før pandemiutbruddet tidlig i 2020.

Etter et par måneders usikkerhet og neglebiting for gründerne, eksploderte salget. Millioner av ansatte på hjemmekontor trengte nytt utstyr for å samhandle med kolleger og kunder.

Snart to år etter oppstart har Neat 3.500 bedriftskunder i 40 land, og venter å omsette for over 800 millioner kroner i 2021.

Et strategisk samarbeid med den amerikanske nettmøtegiganten Zoom har gitt selskapet enorm distribusjonskraft.

Nå veves selskapene enda tettere sammen, ved at Zoom investerer 261 millioner kroner i Neat gjennom en emisjon.

Zoom satt allerede på en liten aksjepost, og øker nå sin eierandel til 15 prosent. Transaksjonen verdsetter hele Neat til 5,6 milliarder kroner.

– Pengene skal brukes på vekst og innovasjon, og vi sikter høyt. Neste år er målet å omsette for over fire milliarder, sier Teigre.

«The great resignation»

– Det er jo moro å få være med når det først tar av, da. Det hadde vært litt kjedelig å holde på med dette i 15 år, og så ikke være med når det smalt, sier Fredrik Halvorsen i Ubon Partners.

Ubon er majoritetseier i Neat, og vil sammen med Zoom kontrollere rundt 70 prosent av selskapet etter emisjonen. Resten eies av de ansatte.

Tidligere McKinsey-konsulent Halvorsen fikk tilnavnet «wonderboy» da han tok over videokonferanseselskapet Tandberg som 31-åring i 2005.

I 2014 startet han Ubon med de tidligere Tandberg-kollegene Odd Johnny Winge og Geir Langfeldt Olsen. Investeringsselskapets første satsing, Acano, ble snappet opp av Cisco for seks milliarder i 2015, og gjorde trioen til milliardærer.

Etter at Langfeldt Olsen forlot Ubon i 2018, er eierskapet delt mellom Halvorsen og Winge. Verdsettelsen av Neat i den siste emisjonen indikerer verdier for Ubon på nærmere 2,8 milliarder kroner.

– Hjemmekontor er kommet for å bli, folk har vent seg til det. Man ser allerede i USA at flinke folk slutter hvis de ikke får fleksibilitet til å jobbe delvis hjemmefra. Jeg leste nylig en artikkel i Financial Times der de beskrev denne trenden som «The great resignation», sier Halvorsen.

Les også

Facebook og Amazon lar ansatte fortsette med hjemmekontor

Neat har fått noen av verdens største banker på kundelisten, men de fleste kjøpere er småbedrifter.

– I starten av pandemien ble video et verktøy for å holde mange små bedrifter i live under lockdown. Nå som samfunnet åpnes opp igjen, ser vi at det er blitt et nytt ben å stå på, enten det er digitale yogatimer eller virtuell vinsmaking på gårder i California, sier Winge, og legger til:

– Det er jo dette vi har snakket om, vi som har jobbet i denne industrien i en del år. Og nå skjer det. Selvfølgelig skyldes det i stor grad at veldig mange er blitt tvunget til å prøve. Men også at produktene er blitt både billigere og enklere i bruk.

– Det er video nær folk, sier Halvorsen med sin beste Slagsvold Vedum-imitasjon.

Les også

To gode og en dårlig grunn til å slutte med hjemmekontor

– USA kaster seg rundt

Neat har hittil solgt utstyr for tradisjonell møteromsbruk, men i fjerde kvartal kommer et nytt produkt spesielt rettet mot hjemmekontoret.

Teigre viser en reklamesnutt på telefonen som demonstrer det nye produktet «Frame», som fremstår som et avlangt nettbrett med stativ.

LANSERES I FJERDE KVARTAL: Neats nye produkt «Frame» (t.h.) er spesielt utviklet for hjemmekontor.

– Dette blir en dedikert løsning for videomøter som du kan ta med over alt, det er bare å sette inn stikkontakten. Og både lyd og bilde er noe fullstendig annet enn folk er blitt vant til på laptopen. I tillegg slipper du å få vondt i nakken, sier Teigre.

– Vi selger hardware, men programvaren inni er det viktigste. Blant annet brukes maskinlæring for å kutte unødvendig lyd, og sørger for at kameraet følger deg rundt i rommet, sier Halvorsen.

Neats produkter har Zoom-møter integrert, og en tilsvarende løsning for Microsoft Teams kom før sommeren.

Les også

Den nye arbeidshverdagen: Det er for sent å snu

Det økte markedspotensialet fra markedslederen Teams, samt nye produkter på vei, er grunnen til at Teigre tror omsetningen kan mangedobles allerede neste år.

Til tross for hovedkontor på Fornebu, som rommer 50 av totalt 150 ansatte, har Neat knapt omsetning i Norge. Rundt 60–70 prosent salget er i USA, ifølge Teigre.

– USA leder an, de kaster seg rundt og «gønner på», som alltid. Bedriftene ser at de mister talent hvis de ikke tilrettelegger for å jobbe fra flere steder, og da handler det om å sikre seg at de er like produktive hjemme som på kontoret, sier Winge.

Les også

Mer hjemmekontor og mindre reising – psykolog advarer

Tjener penger allerede

Til tross for den voldsomme vekstfasen selskapet befinner seg i, er Neat allerede lønnsomt, ifølge Teigre.

– Du sitter jo ikke her fordi du skal på Euronext Growth, du har lommen full av penger jo, Simen. Han klarer ikke bruke de opp raskt nok, det er svakt av en tech-bedrift, sier Halvorsen med et glis.

Teigre minnes et styremøte med Winge og Halvorsen før sommeren, da han stolt kunne fortelle at han hadde sikret 50 nyansettelser i første halvår.

– Jeg foreslo å ansette 50 til i andre halvår. Men gutta bare brøt inn og sa «nei nei, det dobler vi». Så da måtte jeg gå tilbake til teamet mitt og finne ut hvordan vi skal klare å ansette én person per arbeidsdag frem til nyttår, sier Teigre.

HEKTISK: Neats-sjef Simen Teigre (t.h.) må finne 100 nye ansatte før nyttår for å innfri forventningene til Fredrik Halvorsen (t.v.) og Odd Johnny Winge i majoritetseier Ubon Partners.

I den kommende oppskaleringsfasen er selskapet på jakt etter alt fra selgere og ingeniører til markedsføringsfolk og administrasjon.

Teigre, som har ledererfaring fra konkurrenten Pexip og ladeleverandøren Zaptec, erkjenner at selskapsbygging under pandemien har vært en spesiell opplevelse.

– 100 av våre 150 ansatte har jeg aldri møtt fysisk, sier Teigre.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Tor Olav Trøim og Ubon Partners vil selge 2020 Bulkers-aksjer for 324 millioner

  1. Zoom
  2. Videosamtale
  3. Netthandel
  4. Odd Johnny Winge
  5. Fredrik Halvorsen
BT anbefaler

«Et knippe gamle helter viste frem det beste og det verste fra 90-tallet på Plenen»

Boomfunk MC’s, Wyclef Jean, Aqua, Vengaboys og E-Type viste frem det beste og det verste fra 90-tallet på Plenen.

LES SAKEN